ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
HABERLER>GUNCEL
29 Aralık 2009 Salı - 01:39

Onlara minnet borçluyuz..

Erzurum’un ünlü müftüsü, Müderris Sakıp Danışman Hoca törenle anıldı. Rektör Koçak, ilin tarihin her döneminde bir kültür merkezi olduğunu, pek çok bilim adamı ve sanatkârın yetiştiğini söyledi.

Onlara minnet borçluyuz..

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen toplantıda, Erzurum’un ünlü müftüsü, Müderris Sakıp Danışman Hoca anıldı.
Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak yaptı. Koçak, Erzurum’un eski devirlerden beri önemli bir kültür merkezi olduğunu, pek çok bilim adamı ve sanatkârın yetiştiğini söyledi.
//ÖNDER İNSAN
Müftü-Müderris Sakıp Danışman’ın da bu önder insanlardan biri olduğunu hatırlatan Koçak, “Önemli olun değerlerimize sahip olmak; onları tanımak ve tanıtmaktır; Atatürk Üniversitesi bu konudaki duyarlılığını devam ettirecektir,” dedi.
Tanpınar’ın Erzurum’la ilgili bir tespitini hatırlatan Rektör Koçak, 1913 yılında Erzurum şehir merkezinde 38 medrese ve 58 cami olduğunu hatırlatarak, bu medreselerde pek çok değerli âlimin yetiştirildiğini belirtti.
//RIFKI DANIŞMAN’A TEŞEKKÜR
Rektör Koçak, Müftü-Müderris Sakıp Danışman’ın zengin kütüphanesinin ailesi tarafından Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi’ne bağışlandığını da hatırlatarak, bunun için, toplantıya katılan Sakıp danışman Hocanın oğlu eski Bakanlardan Rıfkı Danışman’a teşekkür etti.
Küçükler: “Erzurum’dan büyük âlimler yetişti”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise, konuşmasında, sadece Osmanlı dönemine bakıldığında Erzurum’un dört Şeyhülislam yetiştirdiğini, Cumhuriyet döneminde ise yine iki Diyanet İşleri Başkanı’nın Erzurum’dan çıktığını ifade etti.
Selçuklular ve Osmanlılar döneminde Erzurum’un bir ilim ve irfan merkezi olduğunu anlatan Küçükler, “Onlarca âlim Erzurum’dan yetişmiş, bu insanlar memleketimizin her yanına dağılarak adeta bir güneş gibi insanlığı aydınlatmışlardır,” diye konuştu.
//“ÖĞRENCİLER ÜCRETSİZ OKUTULURDU”
Açılış konuşmalarından sonra oturuma geçildi. Oturumu Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu yönetti. Hacımüftüoğlu,  Osmanlılar döneminde İstanbul ve Konya’dan sonra ilmi faaliyetlere başkentlik eden illerden birinin de Erzurum olduğunu ifade etti.   
Eski âlimlerin talebe yetiştirirken günde ortalama 10-14 saat medresede kaldıklarını ve farklı seviyelerdeki talebelere farklı farklı dersleri okuttuklarını hatırlatan Hacımüftüoğlu,  “Âlimler, okuttukları dini ilimlerin karşılığında öğrencilerden tek kuruş ücret almazlardı. Bu bir gelenekti. Bir medrese öğrencisinin diploma alması ise (İcazet) ortalama yirmi yıl sürerdi. Bu insanların samimiyetleri ve gayretleri sebebiyledir ki, kültürümüz ve milletimiz devam etmiş ve bugünlere gelmiştir,” şeklinde konuştu.  
//“DÜNYANIN İLK ANSİKLOPEDİSİ BİZİM”
Programın ilk konuşmacısı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Çöğenli ise konuşmasında, Erzurum Müftüsü Sakıp Danışman’ın hayatını ve ilmi faaliyetini anlattı.
Çöğenli, “Dünyada yazılan ilk ansiklopediyi Müslüman âlimler yazdı. Eser 60 cilttir ve elimizdedir. Bu eserin hiç olmazsa bir iki cildinin yayınlanması için destek bekliyoruz” açıklamasını yaptı.    
//330 VAKIF KAYITLI
Erzurum’un Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarında 300 vakfın kayıtlı olduğunu hatırlatan Çöğenli, “Bu vakıfların büyük bölümü ilim öğreten medreseler, ibadet edilen camiler ve insanların istifade ettikleri, çeşme, han, hamam gibi sosyal müesseselerdir,” dedi.
Bölüm olarak bu vakfiyelerden 50’sinin günümüz Türkçesine aktardıklarını ifade eden Çöğenli, bu eserlerin bastırılması için Erzurumlulardan yardım beklediklerini söyledi.
Çöğenli, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın büyük çalışmalarından biri olan İslam Ansiklopedisi’nde bu eserden hiç söz edilmemesinin ve yine İnternet ortamında eserle ilgili bilgiye rastlanılmamasının üzüntü verici olduğunu kaydetti.
//“BİNLERCE TALEBE YETİŞTİ”
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selami Bakırcı da konuşmasında, Erzurum’daki medreselerde okuyarak başta Erzurum olmak üzere memleketin değişik yerlerinde üst düzeyde ilim, idare ve askeri görevlerde bulunmuş pek çok şahsiyetin bulunduğunu Sakıp Danışman’ın da onlardan biri olduğunu ifade etti.
Sakıp Danışman’ın kütüphanesinden istifade ettiği Halil Efendi’den ve onun medresesinden söz eden Bakırcı, “Başta kendi kütüphanesi olmak üzere adı geçen kütüphanedeki eserlerin günümüze aktarılmasını sağlayan şahsiyet buranın son müderrisi olan merhum Sakıp Efendidir ve o kütüphane şimdi Atatürk Üniversitesi’nin elindedir. Bunun için başta Danışman’ın muhterem oğulları Rıfkı Danışman Beyefendi olmak üzere aile fertlerine teşekkür ediyoruz,” dedi.
Bakırcı, Erzurum’da Osmanlı döneminde faaliyet gösteren, Şeyhler, Cennetzade, İbrahim Paşa, Halil Efendi, Vahit Paşa, Muid Efendi, Feyziye, Yeğen Ağa, Ali Paşa Kütüphaneleri ile Sultaniye Medresesi’ndeki kütüphanelerde, ayrıca Zeynel Camii ve Gümrük Camii Medreselerinde yer alan kütüphanelerde yüzlerce yıl sadece Erzurumlu talebelerin değil civar vilayetlerden gelen binlerce talebenin yetişmesine de ev sahipliği yaptığını kaydetti.
//YILMAZ: “HOCAMIZDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK”
Programın son konuşmacısı Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ise, Müftü-Müderris Sakıp Danışman’dan 6 yıl ders okuduğunu hatırlatarak, “Hocam, çok büyük bir âlimdi; Arapça ve Farsça bilgisi çok yüksekti. Çok güçlü bir hafızası vardı. Tefsir dersinde bir ayeti açıklayacağı zaman pek çok tefsir âliminin Arapça ibarelerini ezberinden söyler ve daha sonra da kendi yorumunu açıklardı” dedi.
//ONLAR OLMASAYDI
Olaylara yaklaşımının geleneksel çizgiden zaman zaman uzaklaştığını, dini konuların ve fetvaların verilmesinde örfün, yaşanılan bölgenin, şartlarının dikkate alınması gerektiğini kendilerine öğrettiğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
“Onlar zor zamanlarda hizmet etti. Medreseler olmasaydı dini ihtiyaçları nasıl karşılardık. Bu memlekette dini kurumların kapısına 40 yıl kilit vuruldu. Bu insanlar camide, evlerinde, çeşitli mekânlarda talebe yetiştirmeye devam ettiler. Kimseden bir kuruş almadılar. Aksine ihtiyaç sahibi talebelerin ihtiyaçlarını da kendi keselerinden karşıladılar. Geleneğe, kültür mirasımıza bağlı ve saygılıydılar, ama aynı zamanda yaşadığımız çağın getirdiği değişimlere ve sorunlara karşı da dini konuları başarılı bir şekilde yorumlama kabiliyetine sahiptiler.   Sakıp Danışman Hocamı Erzurum halkı çok severdi, o da Erzurum’u ve halkını severdi. Çok iyi imkânlar karşısına çıktı, fakat o hiçbir zaman Erzurum’dan ayrılmayı istemedi. Fakat bizi, sürekli teşvik eder, gidin derdi,  memleketin her yanında hizmet edin.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Süha Mühürdaroğlu 29 Aralık 2009 Salı 16:12

Sayın Rıfkı Danışman beyin Erzurum için yaptığı hizmetleri bilmeyen yoktur sanırım .bakanlığı dönemindeki hizmetlerin bir yenisini eklemekle bizleri mutlu etti.Rahmetli mubarek insa Sakıp efendinin kitaplarının üniversiteye bağışlanması erzurum için büyük hizmetlerinin son halkasıdır.Bu hizmette yardımcı olan Rektörümüz ve Hocalarımızada teşekür etmek borçtur.Allah Erzurum sevenlerden ve Erzurum a hizmet edenlerden razı olsun.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öztürk’e Yakutiye Brifingi
İHA/Vali Öztürk Yakutiye İlçesini ziyaret etti. Kaymakam Yüksel Çelik’ten ...
Yaşanılır Köy Projesi’nde talep patlaması
CİHAN/Köylerdeki konutların daha modern, köyün daha derli toplu bir görünüme ...
Dadaşlar ‘Sıla Gecesi’nde buluştu
Kocaeli’nde Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın düzenlediği sıla ...
 
Büro Memur- Sen Genel Kurul’a gitti
CİHAN/Memur Sen'e bağlı Büro Memur- Sen Erzurum Şubesi 1'inci Olağan Kongresi'nde ...
EBK kesimlerinde sorun yok
CİHAN/Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Et Balık Kurumuna bu yılın Temmuz ...
Hizmette Belediye-Muhtar işbirliği
İHA/Yakutiye İlçe Belediyesi’nde, belediye sınırları içerisinde bulunan ...
 
MMO 2010 Yol Haritasını belirledi
GHA/Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği üyeleri, ...
'Her şey vatan için'
IŞIK ÇAPANOĞLU (İHA) – "Türkiye Şehitlerine Yürüyor" sloganıyla bu sene ...
"Sarıkamış" ağlattı
İHA/Bursa'da Uludağ Üniversitesi ile Kars, Bursa, Ardahan, Iğdır Dernekleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva