ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
HABERLER>SİYASET
3 Kasım 2023 Cuma - 01:52

Kurtulmuş’tan APA üyelerine Gazze mektubu

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Başkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Asamble üyesi ülkelerin parlamento başkanlarına bir mektup göndererek, Filistinlilere yaşatılan korkunç acılardan duyduğu derin rahatsızlığı bildirdi

Kurtulmuş’tan APA üyelerine Gazze mektubu

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Başkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Asamble üyesi ülkelerin parlamento başkanlarına bir mektup göndererek, Filistinlilere yaşatılan korkunç acılardan duyduğu derin rahatsızlığı bildirdi, Orta Doğu'da barış ve güvenliğin sağlanması ve sürdürülmesi için ortak siyasi sorumluluğun yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, APA üyesi ülkelerin parlamentolarına gönderdiği mektubunda, bölgede son zamanlarda şiddetlenen çatışmalardan, yaşanan çok sayıdaki sivil kayıplarından ve Filistinlilere yaşatılan korkunç acılardan derin rahatsızlık duyduğunu, uluslararası hukukun bariz ihlali ve uluslararası toplumun eylemsizliğini esefle karşıladığı belirtti.

Gazze Şeridi'nde her geçen gün kötüleşen insani durum karşısında son derece endişeli olduğunu ifade eden Kurtulmuş, APA Başkanı sıfatıyla bildirmek istediği konulara ilişkin şunları kaydetti:

"Kim tarafından ve ne amaçla olursa olsun sivillere yönelik her türlü saldırıyı şiddetle kınıyorum. Siviller arasında, birinin diğerine üstünlüğüne dayalı ırkçı bir düşünceyle hiyerarşik bir ayrımcılık yaratılmasını da aynı şekilde kınıyor ve kati surette reddediyorum. Filistinliler hakları ve onurları açısından aynı şekilde korunmayı ve saygıyı hak ediyorlar. Hiçbir şey İsrail'in insanlığa karşı suça varan barbar saldırılarını haklı gösteremez."

Çaresiz sivillerin tıbbi tedavi ve barınmak için kaldıkları hastaneleri, okulları, mülteci kamplarını, camileri ve kiliseleri hedef alan saldırılarla Gazze'deki durumun halihazırda endişe verici bir vahşet düzeyine ulaştığını vurgulayan Kurtulmuş, şu ifadelere yer verdi:

"İsrail'in askeri saldırganlığı ağır bombardımanlar ve karadan işgal ile yoğunlaşırken, Gazze'de yaşayan ve yarısını çocukların oluşturduğu iki milyondan fazla insan, elektriksiz, gıdasız, susuz ve hayatta kalmak için gerekli diğer temel ihtiyaçlardan yoksun bir şekilde, tam bir kuşatma ve tecrit altında çaresiz bir durumda bırakılmıştır.

Uluslararası hukuk hiçbir kafa karışıklığına yer bırakmayacak şekilde açıktır. Sivillerin hayatını tehlikeye atan topyekun kuşatma uygulanması, sivillerin hayatta kalmaları için gerekli olan temel ihtiyaç maddelerinden mahrum bırakılması, toplu cezalandırma eylemleri, sivillere, sivil unsurlar ve altyapıya yönelik doğrudan veya ayrım gözetmeyen saldırıların yanı sıra sivil nüfusun zorla yerinden edilmesi yasaktır. Bu tür ağır ihlallerin derhal durdurulması çağrısında bulunuyorum."

"ULUSLARARASI TOPLUM, GERİLİMİN AZALTILMASI VE İNSANİ ATEŞKESİN SAĞLANMASI İÇİN ÇABALARINI İKİ KATINA ÇIKARMALIDIR"

Kurtulmuş, Gazze'de devam eden insani krizin boyutları göz önünde bulundurulduğunda, çatışmaların durdurulmasını sağlayacak acil, kalıcı ve sürdürülebilir bir insani ateşkes çağrısında bulunan ve aynı zamanda kuşatma altındaki bölgede mahsur kalan sivillere acil ve kimsenin engel olmayacağı insani yardım sağlanmasını talep eden BM Genel Kurulu'nun son kararına katıldığını da belirtti.

APA Başkanı ve TBMM Başkanı Kurtulmuş, mektubunda şunları kaydetti:

"Devam etmekte olan çatışmanın bölgenin diğer alanlarına sıçraması ciddi endişe kaynağı olmakla birlikte, uluslararası toplum, gerilimin azaltılması ve insani ateşkesin sağlanması için çabalarını iki katına çıkarmalıdır. Bu bağlamda, parlamenter diplomasi araçlarının da üstleneceği bir rol vardır. Asya Parlamenter Asamblesi ve diğer parlamentolar arası mekanizmalar aracılığıyla, Orta Doğu'da ve diğer her yerde barış ve güvenliğin sağlanması ve sürdürülmesi için ortak siyasi sorumluluğumuzu yerine getirmek hepimizin görevidir.

Şiddet kısır döngüsünü kırmak için devam etmekte olan çatışmanın temel nedenleri, yani on yıllardır süren yasadışı İsrail işgali, yerleşim ve demografik mühendislik ve buna son vermenin yolları gerektiği gibi ele alınmalıdır. Statükoyu ve kutsal mekanların kutsiyetini hiçe sayan provokasyonlar da son bulmalıdır.

Çatışmaya kalıcı bir çözüm ancak 1967 öncesi sınırları esas alan, başkenti Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi olarak hemhudut bir Filistin Devleti'nin kurulmasıyla mümkün olacaktır. Tüm uluslararası toplum bu amaç doğrultusunda çalışmalıdır."

APA'YA FİLİSTİN DE ÜYE

Türkiye'nin, 2000'de üyesi olduğu Asya Parlamenter Asamblesi (APA), ülkelerin kendi bölgelerinde barış, istikrar, ekonomik konular ile sosyal ve kültür alanlarda iş birliğini arttırmak ve bölgesel sorunlara parlamenter boyutta çözümler getirmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor.

Türkiye ve Filistin’in de aralarında bulunduğu 43 ülke parlamentosunun üye, 14 ülke parlamentosu ile 15 uluslararası kuruluşun ise gözlemci üye olduğu APA’da, “Ekonomik ve Sürdürülebilir Kalkınma Daimi Komitesi”, “Siyasi İşler Daimi Komitesi”, “Bütçe ve Planlama Daimi Komitesi”, “Sosyal ve Kültürel Daimi İşler Komitesi” yer alıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kasım 2017’de ev sahipliğini üstlendiği APA 10. Genel Kurulu’ndan bu yana “APA Dönem Başkanlığı” görevini yürütüyor.

 
Işıkhan’dan milyonları ilgilendiren açıklama
 
Kurtulmuş’tan Gazze mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SONAR anketi açıklandı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen SONAR Araştırma şirketi tarafından ...
Altun’dan 'İstiklalden İstikbale Türkiye Yüzyılı’ makalesi
Altun’un kaleme aldığı “İstiklalden İstikbale: Türkiye Yüzyılı” makalesi 8 ülkede yayımlandı
Bahçeli: ‘Türk Tarihinin yeni bir eşiğindeyiz’
Bahçeli, "Yeni yüzyılın öznesi, cazibe merkezi, ana yörüngesi, kutup başı ...
 
Yalçın, Türkiye’nin küresel önemini paylaştı
Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen, İlim ve Mühendislik Kulübünün ...
'TBMM ve Cumhuriyet, direniş sembolü olmuştur'
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü dolayısıyla Ulus’taki ...
Sekmen BM Habitat Zirvesinde Erzurum’u anlattı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İstanbul’da düzenlenen ...
 
Aydın gençlere seslendi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili ...
Yılmaz: ‘Durmadan çalışacağız’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Türkiye Yüzyılı'nda da atalarımızın ...
Kurtulmuş: ‘Nice 100. yıllara’
Kurtulmuş, '“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva