ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Narman Kireçli’de trafik kazası: 3 ölü, 2 yaralı
Narman Kireçli’de trafik kazası: 3 ölü, 2 yaralı
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
HABERLER>SİYASET
31 Ekim 2023 Salı - 02:11

'TBMM ve Cumhuriyet, direniş sembolü olmuştur'

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü dolayısıyla Ulus’taki Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde (l.TBMM Binası) düzenlenen kutlama programına katıldı.

 TBMM ve Cumhuriyet, direniş sembolü olmuştur

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü dolayısıyla Ulus’taki Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde (l.TBMM Binası) düzenlenen kutlama programına katıldı.

Kurtulmuş, sözlerine, 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in doğduğu mekanda 100 yıl sonra aynı heyecan ve coşkuyla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Kurtulmuş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadele’nin tüm kahramanlarını, ilk Meclis’in üyelerini saygıyla ve minnetle yad ettiğini söyledi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 21 Aralık 1918’de Meclis-i Mebusan’ı basan İngiliz askerlerinin, vekillerin bir kısmını tutukladığını ve Meclis’i dağıttığını hatırlatarak, baskından ve tutuklamalardan kurtulan milletvekillerinin Anadolu’ya geçmelerinin ardından işgale direnişin temelini oluşturmak üzere Meclis’in çatısı altında yoğun bir faaliyete başladıklarını anlattı.

Meclis-i Mebusan’ın son, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk binası olan Birinci Meclis Binası’nda tarihi kararlar alındığını dile getiren Kurtulmuş, silah arkadaşlarıyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal Paşa’nın, Cumhuriyetin ilk ateşini yaktığını belirtti. Kurtulmuş, Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresiyle Türkiye’de Milli Mücadele ateşinin alevlendiğini ve milletin büyük bir varoluş mücadelesine kalkıştığını vurguladı.

“TBMM, MİLLETİN BİR AMAÇ UĞRUNDA BİRLEŞTİĞİ EVİ OLDU”

Osmanlı Mebusan Meclisi’nde 28 Ocak 1920’de oybirliğiyle “Vatan bölünmez bir bütündür’’ fikrinin kabul edildiğine işaret eden Kurtulmuş, bu tarih itibarıyla Büyük Millet Meclisi’nin artık işgale direnişin komuta merkezi, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin yaşam kaynağı, milletin tek bir amaç uğrunda birleştiği evi olduğunu ifade etti.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin önemine işaret eden Kurtulmuş, aynı ismi taşıdığı dedesi Binbaşı Gazi Numan Kurtulmuş’un da bu savaşta sağ kalça kemiğinden aldığı kurşun yarasıyla malulen emekli olduğunu ve hayatının geri kalanını aksayarak geçirdiğini anlattı.

Kurtulmuş, büyük medeniyetlerin, büyük milletlerin tarihe bakışlarının birikim, tarihi müktesebat ve devamlılık anlayışı üzerinde olduğunu ifade ederek, “Millet-i ebet müddet tanımıyla yetiştiğimiz devlet felsefesi, tarihimize ve şehadet bilinciyle verilen tüm mücadelelere hürmet etme ahlakını hepimize kazandırmıştır.” dedi.

“GAZZELİLER VE FİLİSTİN HALKI, TÜM CEPHELERDE ANADOLU İNSANIYLA BİRLİKTE OLDU”

Kurtulmuş, Trablusgarp Savaşı'yla başlayıp aralıksız şekilde Balkan Harbi, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi'yle devam eden o zorlu yıllarda tüm cephelerde şehit olanları rahmetle ve şükranla anmanın tarihi bir sorumluluk olduğunun altını çizerek, şu ifadeleri kullandı: “Dün Osmanlı Cihan Devleti’ni parçalayabilmek adına birleşen tüm şer güçlerin bugün de Ortadoğu'yu kan gölüne çevirmekle meşgul olduklarını hepimiz üzülerek izliyoruz. Tüm dünyanın gözleri önünde acımasızca katledilen ve soykırıma tabi tutulan Gazzeliler ve Filistin halkı, geçen yüzyılda Cumhuriyetimize giden tüm savaşlarda, tüm cephelerde Anadolu insanıyla birlikte olmuş, dedelerimizle yan yana aynı siperlerde, aynı cephelerde savaşmışlardı. Romanya'da, Galiçya'da, tüm Şark cephelerinde, Irak'ta, Hicaz bölgesinde, Çanakkale'de çarpışan, feda-i can eden Filistinli, Gazzeli şehitlerimiz, dedelerimizle birlikte toprağın kara bağrında sıra dağlar gibi yatmaktadır. Onların hep birlikte toprağı vatan kılan şehadet şerbetini hamdederek, şükrederek içtiklerini biliyoruz.”

Genelkurmay Başkanlığının şehit defterlerinde 554 Filistinlinin isminin bulunduğunu aktaran Kurtulmuş, “Çanakkale'deki şehitlik abidesinde Gazzeli, Nabluslu, Kudüslü Ahmetlerin, Mehmetlerin yattığını biliyoruz ve onlara şükranlarımızı bir kere daha ifade etmek istiyorum.” ifadesini kullandı.

“TBMM VE CUMHURİYET, DİRENİŞ SEMBOLÜ OLMUŞTUR”

Kurtulmuş, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının, 20 Ocak 1921’de 1921 Anayasası’nı kabul etmeleriyle Cumhuriyet’in ilk ilanının adımlarının atıldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Cumhuriyet’in ilanının yasa teklifi bizzat Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından bu binada okunmuş, milletin vekilleri tarafından ‘Yaşasın Cumhuriyet’ sözleriyle ayakta alkışlarla karşılanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhuriyet, uzak Asya'dan Kuzey Afrika'ya tüm sömürge halklarının umut ışığı, ilham kaynağı ve direniş sembolü olmuştur. Daha İstiklal Savaşı henüz devam ederken Mustafa Kemal Paşa'nın mazlum ülkelere desteği ve ilgisi de dünyanın dikkatini çekmiştir.”

Atatürk’ün bir asır önce anlattığı dünyanın bugünküyle aynı olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şunları kaydetti: “Biz Türk milleti olarak bir kere daha yüksek sesle ilan ediyoruz ki emperyalistler ya da yeni emperyalistler hangi oyunu oynarlarsa oynasınlar mutlaka milletimizin öncülüğünde yeni bir dünya kurulacak ve dünyada hakkın, adaletin egemen olduğu bir düzene geçilecektir. Bizler 100 yıllık süreçte Cumhuriyetimizi koruyup, onu değerler dünyasıyla yaşatarak, demokrasiyi hayata geçirerek, millet iradesinin üstünlüğüne inanarak geldik. Cumhuriyetin ruhunda demokrasiyi, hukuk güvenliğini, eşitliği, insan ve millet sevgisini, yurttaş olarak sorumluluk aidiyetini, birbirimize saygıyı, millet kimliğini, dünden yarına umutlarımızı taşıdık. Bu bağlamda Cumhuriyet hepimizin baş tacı, hepimizi içine alan bir ortak çatıdır. Bu kutsal çatı altında görev yapan milletvekilleri olarak en büyük şevk kaynağımız, Meclisimize milletimizin duyduğu güven ve Cumhuriyetimizin sonraki asırlara çok daha güçlü bir şekilde taşıyabilme arzusunun verdiği heyecandır.”

 “DEMOKRASİLERDE FARKLI FİKİRLER İHTİLAF VESİLESİDİR”

Kurtulmuş, TBMM’nin Cumhuriyetin, demokrasinin ve hukuk devleti ilkesinin teminatı olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: “Demokrasilerde ihtilaflardan, farklı görüşlerden çekinilmez, korkulmaz. Çünkü demokrasilerde farklı fikirler, ihtilaf vesilesidir ama tefrika vesilesi değildir. Demokrasilerde ihtilafı bir zenginlik aracı olarak göreceğiz ve ötekileştirmelere fırsat vermeden, milletin vekilleri olarak milletimizi, Cumhuriyetimizin ikinci asrına taşımak için cansiperane bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ülkemiz ve milletimiz için nice 100 yıllara erişmek dileği ve inancıyla omuz omuza vererek çalışmaya devam edeceğiz.”

Konuşmasının bu bölümünde salondakileri ayağa davet eden Kurtulmuş, 100 yıl önce Cumhuriyet’in ilan edilmesine ilişkin kanunu okudu. Salondakiler de alkışlarla karşılık verdi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhuriyeti bugünlere getirenlere şükran borcunu ödeyebilmek için ülkeyi daha güçlü yarınlara doğru taşımanın ortak ve kutsal bir görevi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “İnşallah Türkiye'yi sadece çağdaş muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak değil, çağdaş muasır medeniyetler seviyesinin çok ötesine taşımak için canla, başla, gece gündüz, azim ve gayretle çalışacağız. Yine ilk Meclistekilerin ortak fikri olan ‘Türkiye'yi mandacılara teslim etmemek, Türkiye'yi bağımsız bir ülke olarak ayağa kaldırmak’ fikrini daha da ileriye götürerek her alanda tam bağımsız Türkiye'yi inşa etmek için bütün gücümüzle mücadele edeceğiz. Cumhuriyetimizi, milletimizle buluşturduğumuz gibi, Cumhuriyetimizi kusursuz bir demokrasiyle de taçlandıracağız ve ikinci yüzyılı Allah'ın izniyle sizlerin gayretiyle, milletimizin çabasıyla ‘sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye'nin yüzyılı’ olacaktır. Hepinize selam ve sevgilerimi sunuyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”

TBMM Başkanı Kurtulmuş’u, Birinci Meclis Binası’na gelişinde Ankara Seymenleri karşıladı. Tören kapsamında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Meclis’te yaptığı konuşma okundu. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Birinci Meclis Özel Defteri’ni imzaladı, 100 yıl önce Birinci Meclis’te dalgalandırılan, bugün de sergilenen Türk Bayrağı önünde beraberindekilerle fotoğraf çektirdi. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meclis’in balkonundan kortej geçişini selamladı.

 
Erzurumspor – Diyarbekir maçını Yılmaz yönetecek
 
Erbaş: ‘Bir an önce harekete geçmeliyiz'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen BM Habitat Zirvesinde Erzurum’u anlattı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İstanbul’da düzenlenen ...
Aydın gençlere seslendi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili ...
Yılmaz: ‘Durmadan çalışacağız’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Türkiye Yüzyılı'nda da atalarımızın ...
 
Kurtulmuş: ‘Nice 100. yıllara’
Kurtulmuş, '“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet ...
‘Cumhuriyet, Milli Mücadele’nin taçlanmış halidir’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl ...
‘Cumhuriyeti yaşatmak vazifemizdir’
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ...
 
 Yurdagül: ‘Cumhuriyetimiz ebediyen var olacaktır’
MHP Erzurum İl Başkanı Adem Yurdagül, Cumhuriyetin yüzüncü yılı nedeniyle ...
Uçar’dan Cumhuriyet Bayramı mesajı
Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan ...
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa mesajı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, "TBMM, başından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva