ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>TÜRKİYE
4 Aralık 2014 Perşembe - 06:16

‘İstikrar kalkınmanın anahtarıdır’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Demokrasiyle birlikte gelen istikrar ekonomik kalkınmanın anahtarıdır" dedi.

‘İstikrar kalkınmanın anahtarıdır’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Demokrasiyle birlikte gelen istikrar ekonomik kalkınmanın anahtarıdır" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Siyasi istikrar, ekonomik istikrarla birlikte yatırımı teşvik etmenin en önemli araçlarındandır ve gururla ifade ediyorum Türkiye'de sağlanan demokratik istikrar, istikrar eğer demokratik yolla sağlanmazsa başka problemler çıkartır, demokrasiyle birlikte gelen istikrar ekonomik kalkınmanın anahtarıdır" dedi.

Davutoğlu, Bursa'daki Tofaş Türk Otomobil Fabrikası'nda düzenlenen "Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni"nde yaptığı konuşmada, bugünün hem Tofaş, Koç Holding ve Fiat Chrysler için hem de Bursa ve Türkiye için bir gurur günü olduğunu söyledi.

EMEKÇİLERE TEŞEKKÜR

Bu gurur gününe katkıda bulunan yetkililere ve emekçilere teşekkür eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Eminim rahmetli Vehbi Koç eğer burada olsaydı, 'Ülkem varsa ben de varım' demesinin bir doğrudan somut göstergesinin hayata geçmesinden büyük bir memnuniyet duyardı, onu da rahmetle anıyorum. Gerçekten bir gurur günü, Doblo Amerika'nın ihracatına başlanmasına katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Biraz önce rakamlar verildi, 175 bin Doblo ihraç edilecek, Kamil Bey'in verdiği rakamlara göre. Türkiye'ye baktığımızda 2002'de toplam 357 bin araç üretiyorduk. Yani 2002'de üretilen araç sayısının neredeyse yarısı, sadece 'Doblo Amerika' olarak Amerika'ya ihraç edilecek."

İHRACAT

Davutoğlu, toplam Doblo ihracatının 3.2 milyar dolar olacağını ifade ederek, sözlerini şöyle devam ettirdi:"Otomotiv sektörünün 2002'de Türkiye'deki ihracatı ise 3.3 milyar dolardı. Yani 2002'de ihraç edilen bütün otomotiv sektörü ihracatının neredeyse toplamı kadar sadece Doblo ihraç edilmiş olacak. Bu, aslında Türk ekonomisinde ve otomotiv sektöründe ölçeğin ne kadar büyüdüğünü gösteren çok önemli rakamlar. Tebrik ediyorum, üç açıdan son derece önemli bir gelişmedir. Birincisi üretim açısından, reel sektördeki canlanma ve üretim kapasitesi açısından. İkincisi ihracatımız açısından, üçüncüsü ise bu ihracatın yöneldiği hedef açısından. Yani ihracatın Kuzey Amerika'ya, ABD'ye ve Kanada'ya yapılıyor olması açısından. Bu da başlı başına önemlidir."

Başbakan Davutoğlu, üretim açısından bakıldığında, Türkiye'de son 12 yılda gerçekleşen gayrisafi milli hasıla büyümesinin, 3.5 misli artan yani 250 milyar dolarlardan 820 milyar dolarlara çıkan büyümenin iç dengelerine bakıldığında, aslında Türkiye ekonomisinin yükselen bir güç olarak kendini dünya ekonomisine entegre ederken, sanayinin gösterdiği performansı takdirle yad etmek gerektiğini vurguladı.

EKONOMİDEKİ GÜZEL GELİŞMELER

"Son birkaç gün içinde aslında ekonomimizin yine küresel ekonomi içindeki performansı bakımından çok güzel gelişmelere şahit olduk" diyen Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Geçen cuma günü İstanbul Borsası yüzde 7,5 yükselişle dünyada yükselen 3. borsaydı. Endekste de en yüksek performans gösteren 3. borsaydı. Bu performansla son 15 ayın en yüksek düzeyine ulaştık. Yine gösterge tahvil bileşik faizleri de yüzde 7,6 civarına düşerek temmuz 2013'ten beri ulaştığımız en düşük düzeye indi. Bunlar çok olumlu göstergeler ama hepimizi gururlandıran bir başka önemli gelişme, 1 Aralık 2014'ten itibaren G-20 dönem başkanlığını üstlenmiş olmamız... Bu olağanüstü bir gururdur. G-20 dönem başkanlığı ile küresel ekonominin tabiri caizse bir yıl için patronluğunu, yönlendiriciliğini üstlenmekle bugün burada Doblo ihracatının gerçekleşme törenini aynı haftada yaşıyor olmamız hem ülke bazında hem Tofaş'ımızın bir sanayi kuruluşu olarak bu performansta sağladığı katkı açısından çok önemli, güzel bir tesadüf."

ÇOK YAŞANACAK

Davutoğlu, bu tesadüflerin çok yaşanacağının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü Türk ekonomisi büyürken şirketlerimizin üretim kapasiteleri de artacak. Burada bir hususa dikkati çekmek istiyorum. Özellikle dünya ekonomisi küçülürken, küresel ekonomide daralma yaşanırken ve bütün dünya neredeyse yüzde 2 performansını yakalamaya çalışırken, Türkiye küresel krizden sonra dahi dünyada en yüksek büyüme performansını gösteren ülkeler arasında yer aldı. G-20 zirvesi için Avustralya'da bulunduğumuzda liderler arasında yapılan özel oturumda her ülkenin kendi ekonomik perspektifini ve yapısal dönüşüm programını anlatması istendiğinde Türk ekonomisini anlatırken üç hususa dikkatleri çektim. Bir siyasi istikrar, iki makro ekonomik istikrar, rasyonel makro ekonomik politikalar, üçüncüsü de yapısal reformlar ve şartlara intibak eden yeni yapısal atılımlar."

İKİNCİ EKONOMİK HAMLE PROGRAMI

Davutoğlu, 62. hükümeti kurar kurmaz bütün bu unsurları da ihtiva edecek şekilde hükümet programlarını, ikinci ekonomik hamle programı olarak ilan ettiklerini dile getirdi.

Arkasından orta vadeli programı açıkladıklarını, ardından da sektörel yapısal dönüşüm programlarının ilk dokuzunu açıkladıklarını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:"Şimdi son 12 yıl içindeki bu performansımızın, ekonomik büyüme performansımızın en önemli, en sihirli, tabiri caizse anahtarı, güven ve istikrardır. Bütün yatırımcılar, iç veya dış yatırım sahipleri, öncelikle rasyonel aktörler olarak öngörülebilirliğe bakarlar. Yani 'Acaba o ülkede görünür bir gelecekte herhangi bir kriz yaşanır mı? Bir türbülans olur mu? Alınan siyasi kararlar uygulanabilir mi, uygulanamaz mı?' Bu en önemli kriterdir. Orta vadeli programda çok iddialı ve dengeli hedefler ortaya koyabilirsiniz ama herkesin bakacağı şudur; bu orta vadeli programı uygularken bu yıllar içinde acaba aynı siyasi kadro, ekip ve mantık o ülkeyi yönetmeye devam edecek mi? Soru budur."

GÜZEL TANIMLAMALAR

Davutoğlu, çok güzel tanımlamalar yapmanın yetmeyeceğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Önemli olan o güzel tanımlamaları, o güzel hedefleri hayata geçirecek siyasi istikrarın sürüp sürmeyeceğidir. 1990'lı yıllarda dünya ekonomisi büyürken ve genelde bu genişleme dolayısıyla bütün ülkeler özellikle de Marksist ekonomiden liberal ekonomiye geçen Doğu Avrupa ülkelerinde büyük ekonomik kalkınmalar sağlanırken, Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasını büyütememesinin, ekonomik kriz yaşamasının nedenlerinin başında 16 ayda değişen hükümet gerçeği vardır. 16 ayda değişen ve aynı zamanda da koalisyon olan hükümetlerin herhangi bir uzun dönemli perspektif üretmeleri, ülkede yatırımı teşvik edecek şekilde sanayiye ve yatırımcıya güven telkin etmesi mümkün değil."

Türkiye'de, ekonomi bakanlığının bir partide, diğer sektörel yatırım yapacak bakanlıkların başka partilerde olduğu günlerin yaşandığını anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti: "Bunu şunu için vurguluyorum. Siyasi istikrar, ekonomik istikrarla birlikte yatırımı teşvik etmenin en önemli araçlarındandır ve gururla ifade ediyorum Türkiye'de sağlanan demokratik istikrar, istikrar eğer demokratik yolla sağlanmazsa başka problemler çıkartır, demokrasiyle birlikte gelen istikrar ekonomik kalkınmanın anahtarıdır. Onun için bizim öncelikle hedefimiz, bu istikrar ortamını en güçlü şekilde sanayicimizin, iş dünyamızın rahat yatırım yapıp önünü görebileceği, yapacağı yatırımların uzun dönemli perspektiflerdeki planlamalarını, sürdürülebilir bir yönetimle vurgulandığı gibi devam ettirmesidir."

Biz dünyanın her yerindeyiz

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Aslında ilk Doblo'lar, şu mesajla gidiyorlar: Türkiye'yi hiçbir sürecin dışında bırakamazsınız, biz Amerika'dayız, Avrupa'dayız, dünyanın her yerindeyiz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da vurguladığı gibi yerli üretim bir Türk otomotiv markasının geliştirilmesi vaktinin geldiğini dile getirerek, "Ümit ederiz ki çok kısa zamanda yine böyle güzel bir vesileyle ilk yerli üretim Türk markasının törenine de hep beraber katılmak bize nasip olur" dedi.

Davutoğlu, yapılan ihracatı, hedefi itibarıyla "daralan piyasalarda sanayicinin, ihracatçının son derece rasyonel tercihlerle kendilerine yeni ufuklar açabildiklerine dair önemli bir gösterge" şeklinde tanımladı."AB ekonomilerinin istenen ölçüde canlanma göstermemesi", "Irak piyasasındaki daralma", "Ukrayna krizi dolayısıyla Rusya'nın sıkıntıları sebebiyle bölgedeki ihracat alanının daralması" gibi olumsuzluklara rağmen, bu yıl ihracatçıların performansını takdir ettiğini ifade eden Davutoğlu, yeni ufuklar açılma yönündeki girişimci karakteri takdirle andığını söyledi.

Davutoğlu, ihracatın ABD'ye, Kuzey Amerika'ya, Kanada'ya yapılmasının önemine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Tam da Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı (TTIP) tartışmaları yaşanırken ve Türkiye olarak biz bu tartışmaların içinde ve merkezinde olmamız gerektiği vurgusunu her yerde yaparken, bu ihracat aslında birbirinden uzak gibi görünen Türkiye ekonomisiyle Amerikan ekonomisinin coğrafi uzaklık dışında ne kadar yakın olduğunu da ortaya koymuştur. Bu yönden de bize güçlü bir destek verdiniz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çünkü biz, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği içinde olmamız sebebiyle çok haklı gerekçelerle hem etik hem de ekonomik anlamda ahde vefa talep ediyoruz. AB ile ABD'nin, Kuzey Amerika'nın transatlantik bir ortak ticaret ve yatırım havzası haline dönüşmesi halinde Türkiye'nın dışarıda bırakılması ekonomik olarak da yanlıştır, ahde vefa itibarıyla etik olarak da yanlıştır. Bunu AB'de de ABD'de de anlatıyoruz.

Bu çabalarımız, bundan sonraki dönemde de devam edecek. Türkiye, TTIP yapısının içinde yer almadan bu yapı tamamlanmış olamaz. Savunmada NATO söz konusu olduğunda transatlantik ittifakın en önemli unsuru olarak görünen Türkiye, diğer küresel meydan okumalar karşısında bir şeye ihtiyaç hissedildiğinde kapısı çalınan Türkiye, eğer TTIP'te bu sürecin dışında bırakılma gibi arzu etmediğimiz bir durumla karşı karşıya kalırsa, bunu kimse izah edemez."

"İÇ PAZARIN SANAYİCİLERİMİZ TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖNEM TAŞIYOR"

Komşu ülke olarak Rusya'yla geliştirilen ilişkilerin herhangi bir şekilde herhangi başka ekonomik ilişkiye alternatif olmadığını vurgulayan Davutoğlu, dinamik seyreden ekonomik konjonktürde Türkiye'nin öncelikli tercihi olarak AB'ye tam üyelik ve bu tam üyelikle TTIP'e de tam ve öncü bir ülke olarak girme kararlılığını herkesin görmesi gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, "Ümit ederim Doblo'nun ihracatı, Avrupa'da ve Amerika'daki birçok siyasi lidere ve ekonomik kuruluşa güzel bir mesaj olur. Aslında ilk Doblo'lar, şu mesajla gidiyorlar: Türkiye'yi hiçbir sürecin dışında bırakamazsınız, biz Amerika'dayız, Avrupa'dayız, dünyanın her yerindeyiz" dedi.

Ar-Ge ve tasarım alanındaki çalışmaların devamının varoluşsal bir önem taşıdığını dile getiren Davutoğlu, artık montajdan her alanda kendi üretimini yapabilen, özgün markalar geliştirebilen bir yapıya yönelinmesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin otomotiv sektörünün pazarı itibarıyla geniş imkanlara sahipken, iç pazarın da büyük olduğuna değinerek, "Türkiye'de bin kişiye 165 araba düşüyor, Avrupa'da 553. Bizim refahımız yükselirken, aradaki iç pazar büyüklüğüne dikkati çekmek isterim. Ama o iç pazarda geçen sene satılan arabaların yüzde 80'i ithal. Biz istiyoruz ki Türkiye'de üretilen arabalar, hem yurt dışına satılsın ihracatımızı artırsın ama içerideki piyasanın da bu kadar geniş bir pazarın da bizim sanayicilerimiz ve bizim üretimimiz tarafından kullanılması, değerlendirilmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin otomotiv sektöründeki kapasitesinin daha da artmaya müsait olduğunu belirten Davutoğlu, "Avrupa'nın en büyük hafif ticari araba üreticisi durumundayız, yüzde 28'le. Bunun yüzde 46'sı da TOFAŞ'ın katkısıyla oluyor. Bunun gerek iç piyasada gerek dış piyasada çok daha yukarılara çıkacak büyük bir potansiyel ifade ettiğini de söylemek istiyorum. Yerli üretim bir Türk markasının da geliştirilmesi vakti gelmiştir, Sayın Cumhurbaşkanımızın birçok vesileyle vurguladığı gibi. Ümit ederiz ki çok kısa zamanda yine böyle güzel bir vesileyle ilk yerli üretim Türk markasının törenine de hep beraber katılmak bize nasip olur" ifadelerini kullandı.

TÖRENDEN NOTLAR

Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki bakanları, Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un da aralarında bulunduğu holding ve fabrika yetkilileri karşıladı. Tören, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende, Tofaş'ın tarihi ve Doblo markasının tanıtımını içeren iki kısa film gösterildi.

ABD ve Kanada'da "RAM ProMaster City" markasıyla satılacak hafif ticari sınıfındaki araçlar, sahneye getirildi. Başbakan Davutoğlu'na günün anısına plaketi, Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç takdim etti.

Başbakan Davutoğlu, Amerika'ya ihraç edilecek aracı imzaladı. Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Koç Holding Üst Yöneticisi Turgay Durak, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Temel Atay, FCA EMEA Bölgesi Üretimden Sorumlu Başkanı Alfredo Leggero, FCA EMEA Bölgesi İş Geliştirme Başkanı Silvia Vernetti ile fotoğraf çektirdi.  Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindekiler daha sonra sahneye çıkan Doblo aracını üreten işçilerle fotoğraf verdi.

 

 

 
Aksak: ‘Önce insan’
 
‘Hiç tereddütsüz büyük ülkeyiz’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’
Erdoğan, ‘Milli irade seçim sandığında belirlenir mecliste tecelli eder. ...
Baraj tanımayız, milleti tanırız
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, seçim barajı tartışmalarına ...
Arınç’tan baraj değerlendirmesi
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, baraj konusunun Türkiye'de ...
 
‘Öncelik, vatandaşın güvenliğidir’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, iç güvenlik reformu paketine ilişkin, "Kim ne ...
‘Yükseliş dönemi başladı’
Davutoğlu, '“Muhtaç bir durumda olan ülkeyi, muhtaçlara yardım eder hale ...
‘Biz yetkiyi milletimizden alırız’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘Biz, yetkiyi Türkiye'nin her yerindeki milletimizden alırız" dedi.
 
Erdoğan: Batı bizi değil altınlarımızı, petrollerimizi seviyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim sorunlarımızı, dışarıdan birileri gelip ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esnafa müjde
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Prim borçlarını ödeyemediği için ...
‘Öğretmen dediğimiz de aklımıza fedakarlık gelir’
Öğretmenliğin tarihin her döneminde zorlukla, mücadeleyle, tahammülle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva