ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Judo’da ETÜ farkı
Judo’da ETÜ farkı
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
Erzurum çiftçisine makine desteği
Erzurum çiftçisine makine desteği
HABERLER>GUNCEL
15 Şubat 2010 Pazartesi - 00:01

İHL'den “Dinler Arası Hoşgörü” Projesi

İHA/Oltu Proje Koordinasyon Merkezi “AB Eğitim Programları” çerçevesinde bir dizi proje çalışması gerçekleştirdi. Oltu Anadolu İHL tarafından hazırlanan “AB Ülkelerinden İtalya’da Din Eğitim ve Öğretimi Uygulamalarının Yerinde incelenmesi ve Dinler Arası Hoşgörü” konulu proje büyük ilgi gördü.

İHL den “Dinler Arası Hoşgörü” Projesi

Oltu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde geçtiğimiz aylarda faaliyete geçen “Proje Koordinasyon Merkezi” koordinatörlüğünde “AB Eğitim Programları” çerçevesinde bir dizi proje çalışması gerçekleştirildi. Söz konusu çalışmalarından biri de; Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan “AB Ülkelerinden İtalya’da Din Eğitim ve Öğretimi Uygulamalarının Yerinde incelenmesi ve Dinler Arası Hoşgörü” konulu proje oldu. Hem isim, hem de içeriği itibariyle AB’nin sürekli gündem konularından birini ihtiva eden Proje, AB Eğitim Programları Başkanlığı’ndan onay bekliyor. Projenin onaylanması halinde, Oltu’dan ve yerel ortaklardan oluşan bir grup, din eğitim ve öğretim hizmetlerini yerinde görmek üzere İtalya’ya gidecek.
//PROJE SORUMLUSU VURAL’IN AÇIKLAMALARI
Projeyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Uzman Edebiyat Öğretmeni ve Proje Sorumlusu Temel Vural, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülen “Leonardo da Vinci Hayatboyu Öğrenme Programı” proje başvurularının dönemler halinde açıldığını söyledi. Vural, ülke merkezli projeleri ve bireysel faaliyetleri içeren söz konusu programın, AB ile ilişkileri geliştirme ve entegrasyon çerçevesinde, Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politika ve uygulamalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen mesleki eğitim programları olduğunu kaydetti.
Belirli bir zaman aralığı içinde, mevcut kaynakları kullanarak, önceden tanımlanan hedef ve amaçlara ulaşmak için yapılan çalışmalar bütünü olarak tanımlanan program çerçevesinde, eğitim ve kültürel temaları içeren her konuda proje hazırlanabildiğini dile getiren Temel Vural, “Projeler, içerisinde yer alarak yurtdışında mesleki eğitim faaliyetinde bulunacak katılımcının profiline göre “IVT, PLM ve VETPRO” olmak üzere gruplara ayrılmaktadır. Biz Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak Ocak-Şubat dönemi proje çalışmalarına kısa adını “İDÖDAH” olarak tespit ettiğimiz “AB Ülkelerinden İtalya’da Din Eğitim ve Öğretimi Uygulamalarının Yerinde incelenmesi ve Dinler Arası Hoşgörü” konulu bir “VETPRO” projesi hazırlayarak katıldık.” diye konuştu.
//ANADOLU’DAKİ HOŞGÖRÜ ORTAMI
Temel Vural, Türkiye’de nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla beraber, farklı din ve inanç mensuplarının da bulunduğunu belirterek, değişik din ve inanç mensuplarının, Anadolu'da asırlarca birlikte yaşama konusunda dünyaya model olabilecek bir birliktelik sergilediklerini ifade etti. İslamiyet’in sevgi ve hoşgörüyü esas alan “dinde zorlama yoktur.” prensibinin, farklı dinlere hoşgörü ve anlayışla yaklaşılmasındaki en büyük etken olduğunu vurgulayan Temel, dolayısıyla Anadolu coğrafyasında Müslüman çoğunluk tarafından başka din mensuplarına dini tercihleri konusunda bir baskı yapılmadığını dile getirdi.
//DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİ
Proje Sorumlusu Temel Vural; “Ancak bugün hem AB ülkelerinde, hem de ülkemizde, zaman zaman din eğitimi, din ve vicdan hürriyetleri konusunda karşılıklı olarak birtakım önyargılar ve bu önyargıların beslediği bazı olumsuzluklar gözlenmektedir. Türkiye olarak, AB'nin bir üyesi olma yolunda ilerlerken geçmişteki tecrübelerin günümüze taşınmasının gerçekleşecek bir AB üyeliğinde birlikte yaşama kültürümüze ve yanlış anlaşılmaların karşılıklı olarak ortadan kaldırılmasına ciddi katkılar sağlayacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Ülkemizde geçmişte yaşanmış tecrübelerin ve bugünkü uygulamaların AB'li müstakbel ortaklarımıza doğru anlatılması ile önyargıların ortadan kaldırılmasında önemli mesafeler alınacağını kabul etmek gerekir.” dedi.
Vural, projenin amacının, AB ülkelerinde, üzerinde titizlikle durulduğu sıkça dile getirilen “Dini esasları öğrenme ve yaşama hakkı, din ve vicdan hürriyeti, din eğitimi ile ilgili metotlar ve uygulamalar gibi konular üzerine oluşturulduğunu kaydederek, ulaşılması amaçlanan hedefleri sıraladı.
//PROJENİN AMACI
Vural, “Projemizin amacı; eğitim kurumlarında hangi teorik ve pratik eğitimlerin verildiğini, hangi metotlardan yararlanıldığını, sivil toplum kuruluşlarının din eğitiminde nasıl bir rol üstlendiklerini farklı din ve inanç mensuplarına dinlerini yaşama konusunda nasıl bir özgürlük ve ne gibi imkânlar tanındığını İtalya'da yerinde incelemek ve gözlemlemektir. Oradaki uygulamalarla ülkemizdeki uygulamaları karşılaştırarak, olumlu ve uygulanabilir metotları tespit edip Türkiye’de uygulanabilirliğini araştırmaktır. Ayrıca ülkemizdeki uygulamaların da İtalya’da anlatılmasıdır. Bu proje ile, inceleme ve gözlemler neticesinde elde edilecek iyi örneklerden oluşan somut sonuçları okullarda öğrencilerimize; yerel ortaklarımız vasıtasıyla da toplumun değişik kesimlerine yaygınlaştırarak, çağdaş ve pedagojik esaslara dayalı bir din eğitimine katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Dinler arasında karşılıklı hoşgörü ve birbirini anlama kültürünün yaygınlaştırılması, AB ile daha sağlam, iyi niyetli, önyargılardan arınmış inançlara saygılı bir işbirliğine ve AB'ye uyum sürecine katkıda bulunmak da yine hedeflerimiz arasındadır.” ifadelerini kullandı.
Projenin AB Eğitim Programları Başkanlığı’ndan onay beklediğini bildiren Vural; projeye, hazırlayan kurum olarak Oltu İHL ve 4’ü yerel, biri de İtalyan olmak üzere 5 ayrı kurum ve kuruluştan temsilcinin ortaklık ettiğini belirtti.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nevzatozeken 15 Şubat 2010 Pazartesi 21:56

bu mudur dıyer haberlerıne yazdıgım yorum gıbı son dın ıslam ve bununda dostu papalar papazlar hahamlar olamaz ıtalya sızı bulmuş oltuyu maşallah proje ıyı yolda dostlarınız sızı cagdaşlalaştırır ama erzurum cocuklarından uzak durun yeterıonce dejenere oldu zaten

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel İdare ilçelere yoğunlaşıyor
Orhan YILDIRIM(CİHAN)- İl Özel İdaresi, ilçelerdeki KÖYDES hizmetlerini ...
Ziraat Fakültesi yasta
İHA/ Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden ...
Doğu ısınacak
Kış Doğu Anadolu Bölgesinde etkisini artan biçimde sürdürüyor.Erzurum’da ...
 
Doğu’nun erdem merkezi
SAMET ÖZÜNAL/İHA/A.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ...
ASİMDER’den METZAMOR tepkisi
BÜLENT MAVZER/İHA/Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim ...
Dadaşlık bu işte..
GHA/Erzurum’da dün bir özel halk otobüsünde yaşanan olay, insanlığın ölmediğini ...
 
Girişimci Kadınlar’dan 2011 atılımı
İHA/Erzurum Girişimci Kadınlar derneği üyeleri 2011 Dünya Üniversite Kış ...
Özengiz’e güven oyu
GHA/Erzurum Minibüsçüler ve Dolmuşçular Odası Başkanlığı’nda yeniden Ali Özengiz dönemi başladı.
SPK sınavı Erzurum’da yapılacak
Sermaye piyasası çalışanlarının mesleki yeterlilik ile bilgi ve becerilerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva