ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>GUNCEL
18 Eylül 2011 Pazar - 19:09

‘Güneş Doğudan Doğar’

Başbakan Erdoğan, kendi medeniyet ailesini üstün görme ve diğer medeniyetleri ötekileştirme anlayışının, bugün dünya barışı önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Erdoğan, ''Gücü, silahı ve acımasızca rekabeti merkezine alan bir medeniyet anlayışı kabul edilemez'' dedi.

‘Güneş Doğudan Doğar’

Başbakan Erdoğan, kendi medeniyet ailesini üstün görme ve diğer medeniyetleri ötekileştirme anlayışının, bugün dünya barışı önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Batıya Doğru Akan Nehir'' medeniyet belgeselinin tanıtımı için düzenlenen geceye katıldı. Başbakan Erdoğan, ''Gücü, silahı ve acımasızca rekabeti merkezine alan bir medeniyet anlayışı kabul edilemez'' dedi.
TANITIM ETKİNLİĞİ
İngiliz Lion TV'nin yapımının üstlendiği ve Başbakanlık Türk Tanıtma Fonu'nun desteğiyle, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan ''Batıya Doğru Akan Nehir'' medeniyet belgeselinin tanıtım gecesi İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Burada salona girerken, 'Türkiye seninle gurur duyuyor' tezahüratlarıyla karşılanan Başbakan Erdoğan, Mısır, Tunus ve Libya ziyaretlerini hatırlatarak "Mısır medeniyetler beşiği bir ülke ama Mısır'ın halini görün. Mısır'da şu anda düşünün otoriter ve totaliter bir rejim yıkılıyor. Otokratik bir sistem yıkılıyor ve yeni dönemde ortaya çıkan siyasi partiler bir endişeyi taşıyor; 'Acaba yine bir şeyler olabilir mi?' Yapılması gereken nedir? Bütün dünyanın onlara bu özgüveni vermesidir. Siz Tahrir'de ortaya çıktınız, bir şey söylediniz. Dediniz ki 'teokratik, totaliter ve otoriter demokrasiye hayır'. Birilerinin farklı hesapları olabilir. Şu veya bu şekilde size yaklaşım gösterebilirler. Olması gereken, artık bu yola çıkılmıştır öyleyse özgürlükler noktasında, demokrasi noktasında ama dolambaçlı sokaklardan değil, gerçek demokrasi noktasında bu mücadeleyi vermenizdir'' diye konuştu.
Erdoğan, ''İşte bakın hemen gördünüz, ortada olmadıkları halde durumdan vazife çıkaranlar veya rol kapanlar çıktı ortaya. Bu rol kapma mantığı niye, neden? Batı, Libya'nın petrol kuyuları üzerinde hesap yapmasın dedim. Şu anda batı basınını okursanız ne diyorlar; 'Libya'nın petrollerinin yüzde 35'i, şu şu ülkede'. Ayıptır. Her zamanki yaklaşım tarzınızı yine tekrar edecek olursanız bu defa durum inanıyorum ki farklı olacaktır. İnanıyorum ki alışılmışın dışında olacaktır" dedi.
Misrata'nın yakılıp, yıkıldığını gördüğünü ifade eden Erdoğan, Misrata'dan Ankara Gemisi'yle 450 yaralıyı 12 F-16 uçağının korumasıyla bu ülkeden çıkardıklarını belirtti. Erdoğan, ''Dün öğrendim ki Fransa ve İngiltere 35 yaralıyı tedavi için memleketlerine götürüyormuş. Her taraf güllük gülistanlık şimdi. Bunu da allaya pullaya anlatıyorlar. Gücü, silahı ve acımasızca rekabeti merkezine alan bir medeniyet anlayışı kabul edilemez" şeklinde konuştu.
Erdoğan, "Yakın zamanlara kadar çok büyük kültürel taarruzlara maruz kaldık. Belki geçmişte bu taarruzlara karşı kendi sözümüzü söyleme imkanını bulamıyorduk, ama artık bu durum değişmiştir. Bugün bir yandan medeniyetimize yapılan saldırıları göğüsleyebilecek, bir yandan da kendi eksiklerimizi telafi edebilecek durumdayız'' dedi.
''Batıya Doğru Akan Nehir'' medeniyet belgeselinin tanıtımı için düzenlenen geceye katılan davetlilere teşekkür eden Başbakan Erdoğan, medeniyet tartışmalarının öne çıktığı bir dönemde böyle bir belgeselin hazırlanmış olmasını önemsediğini ifade etti.
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Medeniyet, Medine, medeni bunlara din ve dünyayı da ekleyebilirsiniz, birbiriyle alakalı, birbirini doğuran kavramlardır. Medeni, Medineli, yani şehirli olmak demektir. Suudi Arabistan'daki Medine şehrinin eski ismi 'Yesrib' idi, yani Peygamber Efendimiz hicretten sonra bu şehre 'Medine' ismini vermiştir. 'Yesrib' bir ayrılık, bir nifak ve fesat diyarıydı ama Medine olunca hem medenileşmiş, hem de 1400 yıllık medeniyetimizin inşa edildiği merkez olmuştur.Peygamberimizin gelmesiyle birlikte, o zamana kadar kardeş ve kabile kavgalarıyla çalkalanan Yesrib, Medine olunca sulh ve güven zeminine dönüşmüştür.''
ERDOĞAN’IN TESPİTİ
Erdoğan, "Bu büyük yanlış ne yazık ki, bugün de aşılabilmiş değildir. İşte şu anda Afganistan'da Irak'ta, Yemen'de, Mısır'da, Tunus'ta Libya'da Suriye'de, Somali'de. Soruyorum; kimler ölüyor, kimler öldürülüyor. Ne adına, niçin? Hep ölen ve öldürülenler ağrılıklı olarak Müslümanlardır. Bu kendi medeniyet ailesini üstün görme ve diğer medeniyetleri ötekileştirme anlayışı, bugün dünya barışının önündeki en büyük engeldir.''
İspanya Başbakanı Zapatero ile bir araya gelerek birlikte medeniyetler çatışmasının önüne geçecek bir adım atmaya karar verdiklerini belirten Erdoğan, süreci şöyle anlattı: ''Bu adım da bir Medeniyetler İttifakı Porjesi olsun dedik. 'Acaba bize destekler mi, yalnız kalır mıyız? Bu işi başlatalım bakalım nereye varırız dedik'. Başlattık, o bir sosyal demokrattı. Ben de Türkiye'de muhafazakar demokrat bir partinin lideriydim. Bu işi bir BM projesi haline getirelim dedik. Kofi Annan'ın son dönemiydi ve bir
BM projesi haline getirdik. Medeniyetler İttifakı Projesi, aslında bir BM projesi haline gelmiştir ve yüzü aşkın ülke uluslararası kurum ve kuruluş da bu projeyi artık destekliyor."
SOMALİ ÖRNEĞİ
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte bunun en son ve en açık örneği ne yazık ki Somali'dir. Bugün Somali'de yaşanan trajediyi sonlandırmayan, bir lokma ekmek, bir damla su bulamadığı için ölen Somalili, Etiyopyalı, Kenyalı çocuğa merhamet elini uzatmayan bir dünya gerçeğiyle karşı karşıyayız. Gelişmiş ülkeler bu noktada medeniyet kavramını, 'Biz bundan nasibimizi aldık' demek suretiyle ifade edemezler. Zira buraya uzanan el yok. Uzanan ellerin niçin olduğunu yaşayan bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Böyle bir dünyada kimse ama kimse evrensel değerlerin, medeniyetin temsilcisi olduğunu, demokrasinin beşiği olduğunu iddia edemez.''
Bütün dünya ile diyalog içerisinde olduklarını ve bütün iletişim imkanlarını kullandıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "İnsanlık kendi tarihini de, başkalarının tarihini de yeni araçlar üzerinden okuyor, izliyor, takip ediyor. İşte Tahrir'i gençleriyle Yunus Emre Kültür Merkezinde toplantı yaptık. O gençlerin gözleri cıvıl cıvıl sözümüzü söyleme imkanı kıldı. Bütün her şeye rağmen, ben Tahrir'in gençlerine inanıyorum. YakBr yandan medeniyetimize yapılan saldırıları göın zamanlara kadar çok büyükkültürel taarruzlara maruz kaldık. Belki geçmişte bu taarruzlara karşı kendi sözümüzü söyleme imkanını bulamıyorduk, ama artık bu durum değişmiştir. Bugün bir yandan medeniyetimize yapılan saldırıları göğüsleyebilecek, bir yandan da kendi eksiklerimizi telafi edebilecek durumdayız" şeklinde konuştu.
ARINÇ: "ÖNEMLİ OLAN İNSANDIR"
"Batıya Doğru Akan Nehir" belgeselinin tanıtım etkinliğine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı.
Arınç, "Önemli olan insandır, insani değerlerdir, eğer bunu böyle anlayabilir ve buna inanabilirsek, dünyadaki çatışmaların kavgaların birbirleriyle bir türlü anlaşamayan ve birbirini yok etmek için planlar kuranların önüne geçmiş oluruz." dedi.
 

 
Dünya Türkiye’yi konuşuyor’
 
Yatırımda kamu farkı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum mutfağı markalaşıyor
Erzurum; Tarih, Kültür, inanç, Kış, Sağlık, Kuş, Botanik, Spor, Yayla ...
Mültecilerin duasını aldılar
Çeşitli nedenlerle ülkelerinden ayrılıp Türkiye'ye sığınan mültecilere ...
Katil ayı bulunamadı
İspir İlçesi'ne bağlı Yeşilyurt Köyü'nde geçen 31 Ağustos'ta 2 kişiyi ...
 
Ceza nedeniyle eylemcileri uzaktan izledi
Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı beldesinde geçen hafta yapılan ...
Katil ayı için ilginç iddia
Erzurum’un ispir ilçesinde 2 kişiyi pençeleriyle öldüren katil ayıya ilişkin ...
Türkiye Libya’yı inşa edecek
Libya halkının yıllardır özlemini çektiği özgürlük ve demokrasi mücadelesinde, ...
 
Teşekkürler Türkiye
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ve ...
İdamların üzerinden 50 yıl geçti
Tarihler 16 Eylül 1961'i gösterdiğinde darbe mağduru iki bakan Fatin Rüştü ...
Bir Kurban da Somali’ye
Diyanet İşleri Başkanlığı Somali için üçüncü yardım kampanyasını başlatıyor. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva