ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 2024 FİNTÜRK-3 verileri açıklandı
Erzurum 2024 FİNTÜRK-3 verileri açıklandı
Erzurum’da 4 ayda 774 kaza, 5 ölü
Erzurum’da 4 ayda 774 kaza, 5 ölü
Taraftar ‘Kutlu’ diyor
Taraftar ‘Kutlu’ diyor
TRENDYOL 1. Ligde veda haftası
TRENDYOL 1. Ligde veda haftası
Trendyol 1. Lig'de son haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de son haftanın programı açıklandı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
28 Aralık 2011 Çarşamba - 03:39

Görmez ‘Din Gerçeği’ni anlattı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen “IV. Büyükelçiler Konferansı”na katıldı. Konferansta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, dinin bireysel, toplumsal, kültürel alanlarda olduğu kadar ulusal ve küresel ölçekte de önemli bir yerinin olduğunu söyledi.

Görmez ‘Din Gerçeği’ni anlattı

ERZURUM
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen “IV. Büyükelçiler Konferansı”na katıldı. Konferansta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, dinin bireysel, toplumsal, kültürel alanlarda olduğu kadar ulusal ve küresel ölçekte de önemli bir yerinin olduğunu söyledi. Dini yorumlama konusunda iki farklı yaklaşım tarzının olduğunu kaydeden Başkan Görmez, şöyle konuştu:
“Bu yaklaşımlardan biri, dini geçmiş dünyanın bir envanteri olarak görmekte kararlıdır. Buna göre din er ya da geç bir şekilde miadını dolduracak ve gündelik hayatta her nasılsa sahip olageldiği itibarını zamanla kaybedecek ve tarihsel bir mitos olarak kendini dönüştürecektir.
Açıkça sorunlu olan bir diğer yaklaşım ise adı ve niteliği ne olursa olsun dinin, insanlığın ortak dayanağı olduğu görüşünden hareket etmesine rağmen, onun gerçeklik değerini, toplumsal bilgisini ele alırken elden geldiğince gündelik gerçekliği ihmal etmesidir.
Her iki yaklaşımda da fark edilen ortak sorun, birinin dini reddederken baş tacı ettiği gündelik gerçekliğe takılıp kalması, diğerinin de dini baş tacı edeceğim diye gündelik bilgiyi ihmal etmesidir.”
“SEKÜLERLEŞEN BİR DÜNYADA YAŞAMA KANAATİ ZİHİNLERE YERLEŞTİ”
Son zamanlarda sekülerleşen bir dünyada yaşama kanaatinin zihinlere yerleştiğini belirten Başkan Görmez, “Buna karşın, küresel olayları yorumlamada din faktörünü göz ardı eden tüm açıklamaların yetersiz kaldığına da şahit olmaktayız” diye konuştu. “Sekülerleşmenin tarihini, dindarlığın ve geleneğin yitirilme tarihi olarak algılamaktan vazgeçmek durumundayız” diyen Başkan Görmez, şunları söyledi:“Sekülerleşmeyi dini atıfları güçlü olan bir geleneğin dönüşümü olarak okumaya başladığımızda, günümüzde dinin dünyadaki konumunu anlamada önemli bir adım atmış olacağımıza inanıyorum. Buna göre Amerika'daki dindarlığın, Vatikan’ın mevcudiyet ve meşruiyetinin, Ortadoğu ve Uzak Doğudaki din unsurunun, Türkiye'de dinin kendi aralarındaki farklılıkları biraz da bu dönüşüm ve geleneğin farklılığıyla ilgilidir. Fakat daha da önemlisi tüm bu örneklerde din unsuru, sadece sekülerleşmeden artakalan, bir şekilde sekülerleşme sürecinde varlığını koruyabilmiş bir kalıntıyı değil, bizzat bu sekülerleşmenin kendi varlık biçimini teşkil etmektedir”
“İNSAN FITRATI KATI  LAİK UYGULAMALARLA SENDELETİLMEYE ÇALIŞILDI.”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yaklaşık üç saat süren konuşmasında, tarihten bugüne bazı ülkelerdeki laiklik uygulamalarından örnekler vererek, insan fıtratının katı laik uygulamaları içinde sendeletilmeye çalışıldığını belirtti. Laiklik uygulamaların ülkeden ülkeye değiştiğini ve bazı ülkelerde ağır tahribatlar meydana getirdiğini vurgulayan Başkan Görmez, şöyle konuştu:
“İnsan fıtratının en temel başvuru kaynağı olarak din, ister İslam olsun ister diğer dinler olsun katı laiklik uygulamaları içinde sendeletilmeye çalışıldı. Gücü açıkça kırılmaya ve anlam dünyası parçalanmaya çalışıldı.
Bugün dünyanın hemen her yerinden ses vermeye devam eden dinin, bunca operasyonel müdahaleye rağmen hala insanlığın umudu olmayı sürdürmesinin mutlaka açıklanması, asla ihmal edilmemesi gereken anlamları olmalıdır. Güney Asya’dan Doğu Avrupa’ya, Amerika’dan Avustralya’ya kadar hemen her yerde din kendi varlığıyla canlılık kazanıyor, devlet pratikleri içinde hesaba katılan kadim bir fenomen olarak öne çıkıyor”
“TOPLUMSAL GELİŞMELERDE DİNİN ROLÜNÜ GÖZ ARDI ETMEMEK GEREKİR”…
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de toplumsal gelişmelerde dinin rolünün bulunduğunu ifade eden Başkan Görmez, şu örnekleri verdi:“Bugün dünya ölçeğinde Vatikan’ın rol ve beklentileri nasıl göz ardı edilebilir? Doğu Bloku ülkelerinde ortaya çıkan yeni bölünmelerde mezheplerin, dini yönelimlerin, dinsel siyasi aktörlerin hiç mi etkisi yoktur? Ya da Ortadoğu’da meydana gelen olayların mükevvenatında Yahudiliğin, İslamiyet ve Hıristiyanlığın rolü nasıl ihmal edilebilir? Aynı şekilde Afrika’nın eski ve yeni kolonyalizm süreçlerinde bu coğrafyalara çoktan ulaşmış Hıristiyan misyonerlerin siyasi payları göz ardı edilebilir mi?
Tabi ki böyle bir tartışmada Bosna’yı, Kudüs’ü, hatta yeni zamanların Arap baharını hatırlamak gerekecektir. Aynı şekilde İngiltere ile İrlanda arasındaki husumetin arka planına sinmiş dinsel-mezhepsel görüş ayrılıklarını, yer yer etnik kimliklerle özdeşleşmiş dini söylemleri unutmamak gerekir. İspanya iç savaşında ya da Kore’nin bölünmesinde perde arkasındaki devasa güçlerin çatışmasında esaslı enstrümanın din olduğu gerçeği unutulabilir mi?”
Başkan Görmez, Avrupa Birliği’nin, dinsel müktesabatın ağırlığını hiçbir şekilde göz ardı edememiş olduğuna da dikkatleri çekerek, “Nitekim AB Anayasası hazırlanması sürecinde bu husus, en çok konuşulan konulardan birisi olmuş ve hiç olmazsa Anayasa’nın dibacesine az önce ifade ettiğim hususların yer alması noktasında hatırı sayılır bir çoğunluğun ısrarcı olduğu dikkatlerden kaçmamıştır” diye konuştu.
“İSLAM’IN TARİHSEL BÖLÜNMESİ, BİR KEZ DAHA AKTÜELLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuşmasında İslam dünyasında yaşanan ayrışmaları da gündeme getirdi. Ulusal ve uluslar arası düzeylerde ortaya çakan gerilim ve çekişmelere karşı geliştirilecek politikalarda din olgusunun dikkate alınması gerektiğini söyleyen Başkan Görmez, Şiiliğin bir “mezhep” olarak yaygınlaştığını ve İslam’ın tarihsel bölünmesinin bir kez daha aktüelleştirilmek istendiğini ifade etti. “Körfezde Şia, İslam’ın geleneksel doğu batı gerilimindeki rolünde hamilik üstlenmektedir” diyen Başkan Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Buna karşılık, modern zamanların ürünü olarak öne çıkan dinî metinleri hayatın gerçeklerinden kopararak kanun metni hâline getiren Selefiliğin yer yer ekstrem çıkışları da Şia karşısında İslam’ın Sünni temsiline aday görünmektedir. Şianın batı karşısında İslam’ın temsiline soyunması, Selefi Vahhabiliğin de farklı versiyonları üzerinden Şia karşıtı Sünni hegamonik bir güce dönüşme arzusu asla ihmal edilmemesi gereken politik bir alan üretmektedir”
“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NA DÜNYA ÖLÇEĞİNDE TEVECCÜH ARTMAKTADIR.”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sahip olduğu denge, derinlik ve yüksek düzeylilikle tüm dünyada hatırı sayılır bir ilgiye mazhar olduğuna da değinen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Türkiye’nin din alanına açtığı özgürlükçü ve rasyonel imkanlar, huzur ve saadetin toplumsallaşmasında son derece güçlü katkılara yol açmıştır” dedi.
Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının da kültürel ve dini alanlarda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hizmetlerine ihtiyaçları olduğunu kaydeden Başkanı Görmez, şöyle konuştu:“Diyanet sadece ülke içinde değil, ülke dışında da kültürel ve dinsel müktesebatın koruyucu kalkanı olmaktadır. Başkanlığımız, bütün bunları gerçekleştirirken ülkemizin yarım yüzyıllık ilahiyat birikimini de yanına alarak ve hiç kuşkusuz herhangi bir siyasi iradenin etkisiyle değil, mezhepler ve siyasetler üstü bir tecrübe zenginliğiyle adımlarını atmakta, tarafgirlik yerine saygınlığını koruyan bir hakemliği tercih etmektedir.”
 

 
Akif rahmet ve minnetle anıldı
 
Malatya şehidine ağladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Osmanlı arşivlerine güveniyoruz’
Kağıthane'de yapımı devam eden "Osmanlı Arşiv Sitesi"nde incelemelerde ...
Diyanet TV kuruluyor
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet TV’nin Ramazan ...
Akdağ Sağlık Gündemi’ni değerlendirdi
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ Türkiye’nin sağlık gündemini değerlendirdi. ...
 
Özden: ‘Organ bağışı bir insanlık görevi’
Estetik-etik bakımdan organ nakli ve bağışını değerlendiren Atatürk Üniversitesi ...
Kur’an Kursları Diyanet’te buluşuyor
Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye’de hafızlık eğitimi veren 100 Kur’an ...
‘İnkar yasası Fransa'nın elinde patlar’
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
 
“Din dili propagandaya başvuramaz”
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ...
Nihayet doğru yol bulundu
Kredi kartına sınırlama Kredi kartında tek limitinin, yıllık gelirin yüzde ...
Akdağ ilaç olayını değerlendirdi
Sağlık Bakanı Akdağ, ilaçların tek tek satılmasına ilişkin olarak, "Türkiye ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva