ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Komisyon İliç ilçesinde olay yerini inceledi
 Komisyon İliç ilçesinde olay yerini inceledi
2024-ALES/1 sonuçları açıklandı
2024-ALES/1 sonuçları açıklandı
Erzurum'da faal mükellef sayısında kesintisiz artış
Erzurum'da faal mükellef sayısında kesintisiz artış
'Teşekkürler Büyük Erzurumspor Taraftarı'
'Teşekkürler Büyük Erzurumspor Taraftarı'
Erzurum’da kaçak göçmen operasyonu
Erzurum’da kaçak göçmen operasyonu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Aralık 2011 Cumartesi - 17:18

Akdağ ilaç olayını değerlendirdi

Sağlık Bakanı Akdağ, ilaçların tek tek satılmasına ilişkin olarak, "Türkiye gibi ilaç endüstrisi son derece gelişmiş, kutu çeşitliliği büyük ölçüde artmış bir ülkede ben bunun yararlı olacağını hiç düşünmüyorum" dedi.

Akdağ ilaç olayını değerlendirdi

ENİSE YAPAR (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilaçların tek tek satılmasına ilişkin olarak, "Türkiye gibi ilaç endüstrisi son derece gelişmiş, kutu çeşitliliği büyük ölçüde artmış bir ülkede ben bunun yararlı olacağını hiç düşünmüyorum" dedi.
Akdağ, 5. Prevantif Onkoloji Sempozyumu'na girişi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdağ, ilaçların taneyle satılması konusundaki tartışmalarla ilgili olarak, "Türkiye gibi ilaç endüstrisi son derece gelişmiş, kutu çeşitliliği büyük ölçüde artmış bir ülkede ben bunun yararlı olacağını hiç düşünmüyorum" diye konuştu.
İLAÇ TAKİP SİSTEMİ
Akdağ, Türkiye'de geliştirilen 'ilaç takip sistemi'nin tüm dünyaya örnek olabilecek nitelikte çok başarılı bir çalışma olduğunu ve ilaçların tek tek satışının bu sisteme zarar vereceğini söyledi. Akdağ, konuşmasında şunları kaydetti: "Şu anda Türkiye'ye gerek dışarıdan ithal edilen ilaçlar olsun, gerekse Türkiye'de üretilen ilaçlar olsun her birinin bir parmak izi var kutuların üzerinde. Bu ilaçlar vatandaşa arz edilmek üzere eczanelere gönderilmeden önce ilgili firması tarafından Sağlık Bakanlığının veri tabanına kaydediliyor. Her bir kutu ilacın bir parmak izi var. Dolayısıyla biz ilaç nerede firmadan çıktı, hangi depoya gitti, depodan hangi eczaneye gitti, oradan kime satıldı bunları bilebilecek durumdayız. Taneye dönerseniz bu mükemmel sistem ortadan kaybolmuş olur. Peki bir kutunun içinde ihtiyaçtan daha fazla tane ilaç varsa, O zaman bunu nasıl halledeceğiz. Bunu halletmek çok zor değil. İhtiyaç duyduğumuz duruma göre kutu içerisine konan ilaçların sayısını değiştirebiliyoruz. Diyelim ki aynı ilaç, 5 tane, 10 tane, 20 tane şeklinde dizayn edilerek farklı kutularla piyasaya verilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da bunu teşvik etmeyi arzu ediyor. Biz de bunun teşvik edilmesini arzu ediyoruz."
İLAÇ İSRAFI
Akdağ, ilaç israfının daha çok ilaç kullanma alışkanlığıyla ilgili olduğuna inandığını vurgulayarak, ilaç takip sisteminin bozulmaması gerektiğini kaydetti. Akdağ, ilaç kutularından katkı payı alınmasıyla ilgili çalışmaların sorulması üzerine, ilaç katkı payları açısından ana prensibin 'vatandaşın her türlü ilaca, ilaç ne kadar pahalı olursa olsun ulaşabilmesi' olduğunu anlattı. Akdağ, Türkiye'de kronik hastalığı bulunanlardan ilaç parası talep edilmediğini belirterek, kanser tedavisinde vatandaşlardan
katkı payı alınmadığını ifade etti. Akdağ, ilaçta katkı payının 'günübirlik hastalardan' alındığına dikkat çekerek, düzenlemeye ilişkin olarak, "Böyle hastalar için doktorumuzun bize reçetelediği ilaçlardan katkı payı alınabiliyor, bunlar reçete bedelinin çalışanlar için yüzde 20'si, yüzde 10'u kadar da emekliler içindir. Buna ilave olarak da her bir kutu için 3 lira pay alınıyor. İlaç israfını önlemek için belli bir kutu sayısının üzerinde olduğunda SGK buna küçük ilave daha yapmayı düşündü, henüz
gerçekleşmiş bir şey yok. Kutu başına 3 lira gibi dendi böyle bir şey yok. Doğrusu üzerinde tartıştığımız husus, 3 kutudan sonrası için 1 lira eklenip eklenmeyeceği hususudur" dedi.
Amerika'da kanser aşısıyla ilgili yürütülen çalışmaların sorulması üzerine Akdağ, "Umut verici bazı çalışmalar yapılıyor, ama bu çalışmalar kesinleşmeden bir aşı yapılacak dolayısıyla kanser tamamen önlenecek gibi iddialarda bulunmak biraz çok ileri iddialar olur. Bekleyip bilim adamlarımızı takip etmek lazım" diye konuştu.

 
Bin bir Hatim manevi şifremiz..
 
Erdoğan, Sarkozy’i mektupla uyardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Ermenistan iç soykırım gerçekleştiriyor"
Ermeni kökenli Fransız sanatçı ve Ermenistan'ın İsviçre Büyükelçisi Charles ...
Brüksel’de AB’ye Dadaşça Bakış -3
M.AKDAĞ-4 gün süren Belçika gezisi sathi boyutta da olsa AB sürecinde ...
Brüksel’de AB’ye Dadaşça Bakış-2
MAHMUT AKDAĞ-Türkiye AB sürecinde hangi noktada? Bugüne dek sergilenen ...
 
Brüksel’de AB’ye Dadaşça Bakış-1
MAHMUT AKDAĞ-ERZURUM GAZETESİ-Avrupa Birliği Delegasyonu tarafından, “Yerel ...
‘İnsan eşrefi mahlukattır’
2-4 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Diyanet İşleri Başkanlığı ...
2012 Diyanet Takvimi’nin dağıtımına başlandı
Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak ...
 
Bölücülere ders olsun
Kürt Reşo'ya İstiklal Madalyası 9 Eylül 1922'deki Büyük Taaruz'da İzmir'deki ...
Diyanet Aile” Dergisi 2012’de yayında
Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından bu ...
İskilipli Atıf Hoca’ya vefa
Şapka Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle İstiklal Mahkemeleri tarafından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva