ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ağırman’dan Oltulu sporculara destek
Ağırman’dan Oltulu sporculara destek
‘Erzurum doğalgazına kardeş geliyor’
‘Erzurum doğalgazına kardeş geliyor’
Çakmak: ‘Hemşirelik çok kutsal bir meslek’
Çakmak: ‘Hemşirelik çok kutsal bir meslek’
Yaz'ı beklerken, kış geldi, çattı
Yaz'ı beklerken, kış geldi, çattı
Kaçak sigara operasyonu: 10 gözaltı
Kaçak sigara operasyonu: 10 gözaltı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
19 Temmuz 2010 Pazartesi - 03:40

Erzurum Fıkraları kitaplaştırıldı

ERZURUM(GHA) - Erzurum ve yöresinin renkli simalarına ait fıkraların toplandığı kitap büyük ilgi görüyor. Erzurum Kitaplığı tarafından yayımlanan “Erzurum Fıkraları” adlı kitapta, 330 fıkraya yer veriliyor. Erzurum kültürüne ait birçok kitabı bulunan Erzurum Kitaplığı’nın yayımladığı fıkra kitabında, futbola olan sevgisi ve modern görüşleriyle tanınan Naim Hoca (Gölleroğlu), söylediği pembe yalanlarla büyük bir ilgi toplayan Teyyo Pehlivan gibi Erzurum’un birçok renkli simasının anlatıları derleniyor. “Erzurum Fıkraları” adı altında yayımlanan, Mehmet Zeki Kılıç ve Yaşar Atnur tarafından hazırlanan kitapta, 330 fıkraya yer veriliyor.

Erzurum Fıkraları kitaplaştırıldı

//”ERZURUM FIKRALARI” İSİMLİ KİTAPTAN NAİM HOCA FIKRALARI…
“Naim Hoca, fanatik taraftarı olduğu Erzurumspor maçını seyretmeye gider. Naim Hoca’yı protokol tribününde farkeden seyirciler taşkınlık yapamazlar. Hakem bir yanlış karar verince sinirlenen Naim Hoca, yanındakini dirseğiyle uyarır ve der ki: “Mümin, hakeme küfret! Mümin, hakeme küfret!’
DEFANSI SIKI TUTUN
Naim Hoca, futbola ve Erzurumspor’a o kadar düşkündür ki, bazen camideki vazifesiyle stattaki vazifesini birbirine karıştırırdı. Öyle ki maç sırasında: “Safları sıkı tutun” der, camide de seyrek olan saflara “Defansı sıkı tutun” diye bağırdığına rastlanırdı.     
//TEYO PEHLİVAN’IN TOZPEMBE YORUMLARI
Teyyo Pehlivan, kendisinin de katıldığını iddia ettiği Sarıkamış Harekatı ile ilgili anısını çevresindekilere yöresel ağzıyla anlatıyor: “Enver Paşa işareti verdi. Sarıkamış’a vurdu, cidirih... Nasıl olduysa bi gaflet geldi, uyumuşam ben. Bele bi daşın dibinde uyumuş kalmışam. Bi uyandım ki bütün sehsen bin esger gitmiş, ben kalmışam tek. O sırada kalktım gidim esgere yetişim derken bir ayı çıktı önüme. Ele nasıl olduysa kulaklarından duttum, ayının sırtına bindim. Ayı getti, ben gettim. Ayı getdi, ben getdim...” Dinleyenler diyorlar ki: “Ula Teyo tamam, annadık, ayi getdi sen getdin. Sonra ne oldi” Teyo uyduracak yalan bulamıyor, diyor ki: “Gine ayi getdi ben getdim, ayi getdi ben getdim” “Ula sora ne oldi” “Ula ayı beni yedi” Dinleyicilerden biri diyor ki: “Ula Teyo, ayi seni yediyse sen nasi yaşıyorsun şimdi” Teyo Pehlivan, gayet sakin cevap verir: “Ula uşak, siz de buna yaşamak mı diyirsiz”
//KİTAPTA YER ALAN FIKRALARDAN BAZI ÖRNEKLER
Erzurum’dan İstanbul’a göç eden aile, bir müddet sonra geri döner. Komşular sorar: “Nuran Hanım, heyirdir, niye geri geldin” Nuran Hanım yüzünü ekşiterek cevap verir: “Anam oranın yeşili çoh koyi”
//YA BİZİM İNEKLER
TİP Genel Başkanı Behice Boran, Aşkale’de bir kahvehanede konuşma yapar. Behice Boran, “Herkese eşitlik, ağalığa son” gibi şeylerden bahseder. Bu sırada toplantıyı izleyen Mutahhar Ağa bağırır: “Hanım kızım, hanım kızım! Sen ağa, ben ağa. Ya bizim inekleri kim sağa”
//MARİFETİN BÖYLESİ
‘Fizo Baba’ diye çağrılan fizik öğretmeni, çok tembel bir talebesini tahtaya kaldırır: “Oğlum, kırılma kanununu anlat bakalım.” Talebe kem küm etmeye başlar. Fizo Baba yardımcı olmak için: “Yavrum, şurada bir kova olsa, içine yirmibeş kuruş atsak ne görürsün?” Talebe hemen atılır: “Elli kuruş hocam” Bu cevaba sinirlenen Fizo Baba: “Evladım, maden ki böyle hünerin vardı, sen daha neye okudun. Git evine, al önüne bir kova su, at yirmibeş kuruş al elli kuruş, at yirmibeş kuruş, al elli kuruş”
//ZATEN ÖLMÜŞEM
İstanbul Radyosu’nda görev yapan Gürkan Peker, Kullebi Turan’a, “Sen bu kadar içiyorsun, dilin büyüyor. Ölünce Münker-Nekir gelip (Rabbin kim?) diye soranda ne’deceksin” diye sorar. Kullebi Turan, biraz düşündükten sonra şöyle der: “Oğlum bişe demirem de; Bilsem ne bilmesem ne? Zaten ben ölmüşem, bene ne yapacaklar”
//ANBELE EDİRSİZ
Erzurumlunun biri ölür. Öbü tarafta terazi de günahları tartılır, günahları sevabından çok olunca, cehenneme atarlar. Tabi zebaniler başlar bunu dövmeye. Canı çok yanan Erzurumlu, zebanilere der ki: “Gardaş, enbele edirsiz diye kimse buraya gelmek istemir”
//NEYİ VAR Kİ?
Öğretmen, tembel grubundan bir öğrenciyi kaldırıp sorar: “Oğlum, Doğu Anadolu’nun bitki örtüsünün özelliklerini söyle bakalım.” Öğrenci hemen cevap verir: “Canım çıhsın Doği Anadoli, neyi varki çali çırpi.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ermeni Vahşeti’ni raporla telin ettiler
Sözde “Ermeni soykırımı“ iddiaları son dönemde gündeme getirilerek tarih ...
Türk hoşgörüsünün benzeri yok
Tarihi Kentler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Ekinci, Habib-i Neccar ...
Türbeler dolup taşıyor
ERZURUM (İHA) - 3 Aylara girilmesiyle birlikte şehir merkezindeki türbelere ...
 
Tortum Şelalesinde “Güneş Turizmi”
ERZURUM(GHA) – Erzurum’un Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi, güneşin ...
İngiltere'den Gülen Hocaefendi'ye Fahri Doktora
İngiltere'deki Leeds Metropolitan Üniversitesi, Fethullah Gülen'e fahri ...
Tarih yazan dadaşlar
Erzurum tarihinde önemli bir yeri bulunan Celaleddin Arif Bey’in tüm yönleri, ...
 
Tarihin nabzı Erzurum’da atıyor
Erzurum’da sadece Selçuklulara ait değil bir çok medeniyetinde tarihi ...
Amil, Tavşanlı Müftülüğüne atandı
İSMAİL ÖZER(İHA) - Tavşanlı’da 10 aydır vekaleten yürütülen Müftülük makamında ...
ERVAK ‘ta Teknik üniversite sevinci
ERZURUM (GHA) – Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, “Şehrin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva