ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Uzay Yolculuğu Çadırı’ ilgi odağı oldu
‘Uzay Yolculuğu Çadırı’ ilgi odağı oldu
Polat’tan tezhib sergisi
Polat’tan tezhib sergisi
Erzurum - Artvin yolunda dua alan yatırım
Erzurum - Artvin yolunda dua alan yatırım
Hukuk Fakültesinde uzay hukuku gündemi
Hukuk Fakültesinde uzay hukuku gündemi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
19 Temmuz 2010 Pazartesi - 02:37

Türk hoşgörüsünün benzeri yok

Tarihi Kentler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Ekinci, Habib-i Neccar Camisi'ni örnek vererek Anadolu insanının barışı ve dostluğu sağladığı için bir hıristiyanın adını camiye verdiğini söyledi.

Türk hoşgörüsünün benzeri yok

Oğuz Selim Karahan (CİHAN)- Tarihi Kentler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Ekinci, Habib-i Neccar Camii'ni örnek vererek Anadolu insanının barışı ve dostluğu sağladığı için bir hıristiyanın adını camiye verdiğini söyledi.
Tarihi Kentler Birliği (TKB)'nin Erzurum Semineri devam etti. 3 gün sürecek seminerin konusu ise 'Tarihi Kentlerde Planlama: Eski-Yeni Buluşması.
//LOBO SUNUM YAPTI
Lisbon Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Manuel Costa Lobo'nın da bir sunumda bulunduğu programda TKB Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Ekinci, Anadolu tarihindeki şehir planlamasını anlattı. Anadolu insanının bir hıristiyanın adını camiye verdiğini kaydeden Ekinci, Antakya'daki Habib-i Neccar Camisi'nin tarihine değindi. Habib-i Neccar Camii'nin Anadolu'da yapılan ilk camilerden olduğunu anlatan Ekinci, Habib-i Neccar'ın ise hıristiyan olduğunu söyledi. Habib Neccar'ın Hz. İsa'ya inananlardan olduğunu, hemşeriliği, dostluğu, kardeşliği gerçekleştirdiği için Müslümanlar tarafından inşa ettirilen camiye adının verildiğini dile getirdi.
//EKİNCİ’NİN HOŞGÖRÜ VURGUSU
Ekinci, şöyle konuştu: "Siz hiç Müslüman adına bir kilise duydunuz mu? Habib-i Neccar türbesi de var. Ayrıca Uçhisar Çardak köyünde Anadolu insanının cami ile kiliseyi birlikte inşa ettiği ibadethane var. Yarısı müslüman yarısı hıristiyan olan köyde bir tane bina yapılarak bir bölümü kilise bir bölümü de cami olarak kullanılmış."
Anadolu tarihinin 'yaşamak' anlamına geldiğini kaydeden Ekinci, "Batı kenti bireyci Anadolu kenti toplumcu bir yapıya sahiptir. Halk pazarı, kadınlar pazarı gibi yerlerimiz dünyada ender rastlanır. Feminizmi icad edenlerin ülkesinde kadınlar pazarı var mı? Bizde birçok ilde yer almaktadır. Kadınlar ürettikleri ürünü satabilecekleri ortam vardır. Birçok kentimizde havuzlardaki sular alt yoldaki evlere tertemiz geçer, böyle bir şey dünyada yok. Muğla'da 32'ye kadar saydık ve 32. evde su içilebiliyordu." diye konuştu.
Anadolu evlerinin kentlerin kurgusu olduğunu belirten Ekinci, 'Anadolu evleri, kentlerin alaşımıdır. Anadolu evleri, iç içedir, yan yana yaslanmıştır. Birçok kentimizde havuzlardaki sular, bir evden alt kattaki diğer eve geçer. Bu sular tertemizdir. Böyle bir şey dünyada yoktur' diye konuştu.
TARİHİ KENTLER KENETLENİYOR
Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki ise 50 kişiyle başladıklarını, şu an ise 300 civarında üyeye sahip olduklarını belirtti. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de Erzurum'da tarihi yapılara doğru projeler üreterek daha iyi bakmaya çalıştıklarını belirtti.  
Özhaseki, toplantıda yaptığı konuşmada, şehircilik tarihinde son 80 yıllık süreçte yapılan birçok hata bulunduğunu söyledi. Şehircilikle ilgili yapılan hatalardan ders alınması gerektiğini ifade eden Özhaseki, şunları kaydetti: 'Yaşadığımız şehirlerde sadece tarihi dokumuzu kaybetmekle kalmadık, yüzyılların getirmiş olduğu birikimi, yaşam kültürümüzü, kendimize ait o iç dünyamızın zenginliğini de beraberinde yitirdik. Sadece konutlarımızda değil, mahallelerimizde değil çarşılarımızda da aynı sonuca gittik. Geçmişe ağıt yakarak vakit geçirmek yerine bundan sonra neler yapabileceğimizi tartışmak bizim için en doğru olanı gibi geliyor. Bunların başında kent kimliği var.'
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de Erzurum'daki tarihi eserler ve belediye çalışmalarıyla ilgili slayt gösterisi eşliğinde sunum yaptı.Palandöken Dağı'nda bir otelde yapılan toplantıya Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, çok sayıda belediye görevlisi ve uzman katıldı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türbeler dolup taşıyor
ERZURUM (İHA) - 3 Aylara girilmesiyle birlikte şehir merkezindeki türbelere ...
Tortum Şelalesinde “Güneş Turizmi”
ERZURUM(GHA) – Erzurum’un Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi, güneşin ...
İngiltere'den Gülen Hocaefendi'ye Fahri Doktora
İngiltere'deki Leeds Metropolitan Üniversitesi, Fethullah Gülen'e fahri ...
 
Tarih yazan dadaşlar
Erzurum tarihinde önemli bir yeri bulunan Celaleddin Arif Bey’in tüm yönleri, ...
Tarihin nabzı Erzurum’da atıyor
Erzurum’da sadece Selçuklulara ait değil bir çok medeniyetinde tarihi ...
Amil, Tavşanlı Müftülüğüne atandı
İSMAİL ÖZER(İHA) - Tavşanlı’da 10 aydır vekaleten yürütülen Müftülük makamında ...
 
ERVAK ‘ta Teknik üniversite sevinci
ERZURUM (GHA) – Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, “Şehrin ...
Doğu Anadolu’ya “Baksı Müzesi”
ERZURUM (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bayburt’ta Baksı ...
Şükrüpaşa Lisesi’ne tebrik yağıyor
ERZURUM (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı Okul İçi Beden Eğitimi Spor ve ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva