ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum nüfus yoğunluğu verileri açıklandı
Erzurum nüfus yoğunluğu verileri açıklandı
Erzurum Türkiye ortalamasını geçti
Erzurum Türkiye ortalamasını geçti
Vergi tahsilatında Erzurum farkı
Vergi tahsilatında Erzurum farkı
KUDAKA’dan 2 projeye fizibilite desteği
KUDAKA’dan 2 projeye fizibilite desteği
DAP BKİ’den proje bilgilendirmesi
DAP BKİ’den proje bilgilendirmesi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
17 Temmuz 2010 Cumartesi - 07:33

Tortum Şelalesinde “Güneş Turizmi”

ERZURUM(GHA) – Erzurum’un Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi, güneşin doğuşunu izlemek isteyenlerin akınına uğruyor.

Tortum Şelalesinde “Güneş Turizmi”

Şelalenin sularının dökülmeye başladığı noktadan güneşin doğuşunu izlemek için sabahın erken saatlerinde SİT alanına akın eden doğu tutkunları, hem sabah serinliğini yaşıyor, hem de güneşin ilk ışıklarının şelalenin sularıyla dansını izliyor. Yaz mevsimi olduğu için suların azalmaya başladığı Tortum Şelalesi’nde, mahkeme kararıyla su tutma işlemine de son verildi. Şelalenin bulunduğu alanda park işletmeciliği yapan Şaban Ata isimli vatandaş, Tortum Şelalesi’nin sahip olduğu görsel güzelliğin sadece sularıyla değil, gündoğumuyla da kayda değer olduğunu söyledi.
//GÜN DOĞUŞ VE BATIŞINI İZLİYORLAR
Şelale üzerinde yeni doğan güneşin ilk ışıklarının sularla buluştuğunu ve ortaya izlemesi büyük keyif veren bir renk cümbüşünün çıktığını anlatan Ata, gerek yöre halkının, gerekse yerli turistlerin, bu manzarayı izleyebilmek için sabahın erken saatlerinde şelaleye akın ettiklerini söyledi. Tortum Şelalesi’nin sularının, elektrik üretimi için kesildiğini, fakat geçen hafta alınan mahkeme kararıyla su tutma işlemine son verildiğini hatırlatan Şaban Ata, önümüzdeki günlerde şelalenin eski coşkusuna yeniden kavuşacağını dile getirdi. Ata, dünyanın sayılı şelaleleri arasında bulunan Tortum Şelalesi’nin, hem bölge, hem de Erzurum için bir nimet olduğu görüşünü savunarak, “Bu zenginliğin kıymetini bilmeliyiz. Erzurum halkını, Tortum Şelalesi’nin sabahın ilk saatlerinde büründüğü büyülü güzelliği görmeye davet ediyoruz.” diye konuştu.
//DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ EN BÜYÜK ŞELALESİ…
Afrika'daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi 120 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek şelalesi, ABD'de Erie Gölü ile Ontario Gölü arasındaki Niagara Şelalesi 51 metre yükseklik ile ikinci, 48 metre yükseklik ile dünyanın üçüncü yüksek şelalesi Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi'dir. Tortum Şelalesi oluşumu açısından ise dünyanın ikinci önemli şelalesidir. Tortum Şelalesine 1952- 1960 yılları arasında Hidroelektrik Santrali yapılmış ve ülke elektrik ihtiyacına katkıda bulunmaya başlamıştır.
Tortum Şelalesi manzarasıyla insanın düş gücünü zorlar; özellikle ilkbahar aylarında görünüm usta bir yönetmenin bir filmi karesi gibi eşsizdir. İlçe toprakları Erzurum-Artvin yolu üzerinde dağlık ve derin vadilerle yayılmış bir arazi üzerindedir. Tortum ilçesi tabiat güzellikleri bakımından çok meşhurdur. Vadiler boyunca yer alan köyler meyve bahçeleri ve eşsiz güzelliklere sahiptir. İlin en kuzey ucunda yer alan Tortum Gölü ve şelalesi eşsiz tabii güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muammer DURMAZ 6 Ağustos 2010 Cuma 02:24

Bu şelaleye suyun gitiği vadi yaklaşık 70 km dir.Bu vadide (H.E.S.)yapılması planlanmaktadır.Eğer bu vadiye (H.E.S.)projesi uygulanırsa TORTUM şelalesine giden su yok olacak ve buna bağlı olarakta TÜRKİYE'de ender yetişen kırmızı benekli ALABALIK ve bu suda yaşayan çeşitli hayvan türleri yok olacaktır.Daha kötüsü de yaklaşık 17000 kişi göçe zorlanacaktır.Çünkü vadi halkının geçimi tamamen tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Takdir edersinizki hayvancılık tarıma,tarımda suya dayalıdır.Sizlere sorarım,Su olmadan tarım yapılan bir yer varmıdır.Aynı zamanda yapılmak istenen projede VADİ HALKI'nın ne görüşü ne de onayı alınmıştır.Tamamen dayatmayla ve vadi halkının gözünü korkutmayla bu proje yapılmak istenmektedir.Şunu herkesin bilmesini isterim!!!Bu vadide yaşayan halk bu ÜLKE'de ne teröre nede yasa dışı herhangi bir yola baş vurmamıştır vurmazda.Ama şu unutulmasın sesimiz çıkmıyorsa efendiliğimizdendir.Ölürüz de YURT vermeyiz düşmana misali o suyu asla vermeyiz...KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYRULUR.

Yorumu oyla      6      4  
Zülal Kodaman 18 Temmuz 2010 Pazar 12:19

Tortuma bağlı Uzundere köyünden bir çoban sürüsünü otlatırken,kulağına garipten bir ses gelir.Gelireeeeem....Çoban şaşırır,sağına soluna bakar,hiç kimseyi göremez.Kendi kendine vehimlendiğini sanır.Akşama kadar bekler ve köyüne döner.Çoban ertesi yine aynı yerde aynı sesi tekrar işitir.Yine kimseleri göremez.Bu hadise üçüncüye tekrarlanınca çoban konuyu köyün büyüklerine anlatma gereği duyar ve konuşur.İçlerinden gün görmüş bir yaşlı çobana derki;evladım yarında aynı sesi işitirsen,gel bakalım ne yapacaksın de bakalım ne olacak.Dördüncü gün çoban ihtiyar köylünün dediğini uygular sesi işitir işitmez bağırmaya başlar.Gel bakalım gel bakalım ne yapacaksın...Çoban bu sözleri söyler söylemez eteklerinde sürüsünü otlattığı dağın yarısı kopar ve aşağıdan akmakta olan Tortum çayının önünü kapatır.Böylece bir tarafta göl meydana gelir,diğer taraftada kayalardan taşan su Tortum Şelalesini meydana getirir. Teşekkürler-EDİRNE

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İngiltere'den Gülen Hocaefendi'ye Fahri Doktora
İngiltere'deki Leeds Metropolitan Üniversitesi, Fethullah Gülen'e fahri ...
Tarih yazan dadaşlar
Erzurum tarihinde önemli bir yeri bulunan Celaleddin Arif Bey’in tüm yönleri, ...
Tarihin nabzı Erzurum’da atıyor
Erzurum’da sadece Selçuklulara ait değil bir çok medeniyetinde tarihi ...
 
Amil, Tavşanlı Müftülüğüne atandı
İSMAİL ÖZER(İHA) - Tavşanlı’da 10 aydır vekaleten yürütülen Müftülük makamında ...
ERVAK ‘ta Teknik üniversite sevinci
ERZURUM (GHA) – Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, “Şehrin ...
Doğu Anadolu’ya “Baksı Müzesi”
ERZURUM (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bayburt’ta Baksı ...
 
Şükrüpaşa Lisesi’ne tebrik yağıyor
ERZURUM (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı Okul İçi Beden Eğitimi Spor ve ...
Uzundere’ye ağaç turizmi
SAMET ÖZÜNAL (GHA) - Erzurum'un Uzundere İlçesi'ndeki Ord. Prof. Dr. Ziyaattin ...
Büyükşehir tarihe odaklandı
MAHMUT AKDAĞ/ ERZURUM gazetesi- Erzurum Büyükşehir Belediyesi il merkezinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva