ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>BÖLGEDEN
8 Şubat 2013 Cuma - 01:33

Doğu ekonomisine kar darbesi

ÖZEL-Doğu’da kar yağışı ve kış mevsiminin ağır şartları bölge illeri ekonomilerini olumsuz etkiliyor.

Doğu ekonomisine kar darbesi

ERZURUM
Doğu’da kar yağışı ve kış mevsiminin ağır şartları bölge illeri ekonomilerini olumsuz etkiliyor.  Erzurum başta olmak üzere yoğunlu olarak Bingöl, Bitlis, Ağrı, Erzincan, Hakkari, Muş, Tunceli, Van, Iğdır illerinde Belediye ve il özel idare gelirlerinin yüzde 50’lik dilimi kış ve kar mücadelesine ayrılıyor. Karla mücadele Karayollarının yol yapım çalışmalarını da olumsuz etkilerken, bölge illerindeki yatırımcı  kamu kurumları yılın altı ayında yatırımlarını ertelemek durumunda kalıyor.
92 KÖY YOLU KAPALI
Erzurum’da il özel idare ekiplerince karla mücadele çalışmaları sürüyor. İl Genel sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, aralık ayının ikinci haftasından bugüne kadar  4 bin 316 köy ve mezra yolu ulaşıma açıldı. İki aylık süreçte karla mücadele kapsamında 28 bin 585 kilometrelik alanda kar temizliği yapıldı. Bu hafta içinde ise kapalı olan 736 kilometrelik köy yolunda karla mücadele çalışmaları ise aralıksız sürdürülüyor.
ULGAR DAĞI GEÇİT VERMEDİ
Ardahan’ın Posof ilçesinde 2 bin 550 rakımlı Ulgar dağı yine geçit vermedi. Posof'ta havalar güzel olsa da Ulgar dağındaki şiddetli rüzgar ve buzlanmadan dolayı TIR'lar kayarak yolu kapattığı için yol bir süre kapalı kaldı.
Genelde İran-Gürcistan arasında yük taşıyan İranlı sürücüler yine yolda kaldılar. Hava açık ve güneşli olmasına rağmen şiddetli rüzgar nedeniyle savrulan karlar ve soğuktan dolayı meydana gelen buzlanma yolları kayganlaştırdığından kayan TIR'lara karayolları ve jandarma ekipleri yardımcı oldular. Yolda kalan 23 TIR, karayollarının iş makineleriyle çekilerek kurtarıldı.
MUŞ’TA 121 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI
Muş’ta, dün geceden beri aralıksız olarak devam eden kar yağışının durması ile birlikte belediye, İl Özel İdaresi ve Karayolları ekipleri yoğun bir çalışma başlattı.
Muş Belediyesi karla mücadele ekipleri sabah erken saatlerde hem tuzlama hem de kar küreme çalışması başlatarak, vatandaşların şehir merkezinde sıkıntı çekmemesini sağladılar. Belediye Başkanı Necmettin Dede, kar yağışının durması ile birlikte hazırda bekletilen ekiplerin çalışmalara başladığını hatırlatarak, belediye olarak ilk önceliği ana caddelere verdiklerini söyledi. Başkan Dede, “İlk olarak trafiğin yoğun olduğu İstasyon ve Cumhuriyet caddelerinde çalışma başlattık. Ardından ara arterlere girerek yol güzergahlarımızdaki sıkıntıları giderdik. Daha sonra mahalle ve sokak aralarına girerek karla mücadele çalışması yapacağız. Yaptığımız çalışma sonucunda biriken karları kamyonlarla şehir dışına taşıyacağız” dedi.
İl Özel idaresi Genel Sekreter Vekili Şehmus Yentür de, kar yağışından dolayı 121 köy yolunun ulaşıma kapandığını söyledi. Yentür, “Dün 3 olan kapalı köy yolu sayımız kar yağışından ötürü bugün 121’e ulaştı. Ekiplerimiz sabah erken saatlerde aciliyete göre çalışmalara başladılar. Tipi ve fırtına olmaması halinde akşama kadar köy yollarımızı ulaşıma açmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Karayolları 113. Şube Şefi Sulhattin Ömeroğlu ise; Muş-Kulp, Muş-Bingöl, Muş-Erzurum ve Bulanık-Malazgirt karayolunda herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, ekiplerin gece saat 01.00’dan itibaren çalışmalara başladıklarını belirtti.
KAR YAĞIŞI GÖÇMEN KUŞLARI VURDU
Iğdır'da sabaha karşı etkisini gösteren kar yağışı, en çok normal göç sürelerinden bir ay önce gelen leylekleri etkiledi. Sürekli değişen hava koşulları, vatandaşlar tarafından baharın müjdecisi olarak görülen leylekleri de şaşırttı.Ramazan Köşek isimli vatandaş, leyleklerin hesaplarının bu yıl tutmadığını belirterek, “Leylekler geldi bir kere. Bundan sonra gideceklerini sanmıyorum” dedi.
Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu ise, Iğdır Ovası ve Aras Havzası'nın bahar aylarıyla birlikte göçmen kuşların uğrak yeri olduğunu belirtti. Türkoğlu, bu yıl normalden bir ay önce bölgeye gelen göçmen kuşların olumsuz hava koşullarına rağmen bölgedeki sulak alanlarda yaşamlarını sürdürebileceklerini söyledi.
2 MİLYON 460 BİN TL KARLA MÜCADELEYE GİTTİ
Iğdır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, donanımlı ve başarılı personelleri kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde çalıştırdıklarını ve şu ana kadar önemli bir sorun yaşamadıklarını söyledi.
Açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Ferhat Akkuş, kış mevsimi boyunca karla mücadele çalışması maliyetinin 2 milyon 460 bin TL olduğunu açıkladı. Akkuş, kış mevsimi boyunca önemli bir sorun yaşamadıklarını belirterek, ekip olarak başarılı bir karla mücadele çalışması yaptıklarını söyledi. Kent merkezinde kar yağışının etkili olmadığını belirten Akkuş, ''Yüksek kesimlerde zaman zaman kar yağışı etkili oldu. Biz zaten kar yağışına karşı tedbirimizi almıştık. Kar yağışının etkili olduğu bölgelerde sürekli olarak ekip bulundurduk. Doğu Anadolu Bölgesi’nin genelinde olduğu gibi Iğdır'da da kar yağışı zaman zaman hayatı olumsuz yönde etkiledi. Ama biz İl Özel İdaresi olarak karla mücadelede bir sorun yaşamadık. Karla mücadele çalışmamızın şu ana kadar ki bize maliyeti 2 milyon TL'yi aştı. Yüksek kesimlerde hasta kurtarma operasyonları yaptık ve vatandaşımızı bu konuda mağdur etmedik. Çok aktif çalışarak her yere zamanında ulaştık. Dolayısıyla kışın bize maliyeti fazla oldu. Biz donanımlı ve başarılı personellerimizi, kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde çalıştırdık. Şu ana kadar önemli bir sorun yaşamadık'' şeklinde konuştu.
SINIRDA KARLA MÜCADELE SÜRÜYOR
Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde, çığ nedeniyle kapanan İran sınırındaki Çobanpınar köy yolu, iki günlük çalışma sonucu ulaşıma açıldı. Son zamanlarda ilçede yağan kar yağışı ve inen çığlar nedeniyle ulaşıma kapanan köy yollarını açma çalışmaları sürüyor. İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Çobanpınar ve Onbaşılar köyü ile bağlı mezralarının yolları inen çığlardan temizlenmesi için İl Özel İdaresi Yüksekova Şantiye Şefliği karla mücadele ekipleri tarafından başlatılan yol açma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Yol açma çalışmaları sırasında sınırın sıfır noktasında bulunan ve inen çığlar nedeniyle yolu ulaşıma kapanan Çobanpınar köy yolu, Yüksekova Şantiye Şefliği karla mücadele ekiplerinin geceli gündüzlü çalışmaları sonucu ulaşıma açıldı.
Yaklaşık 7 metre yüksekliğindeki çığı temizlemek için büyük çaba sarf eden ekipler zaman zaman zor anlar yaşarken, yine inen çığlar nedeniyle elektrik direklerinin düşmesi sonucu bazı köylere enerji verilemiyor.
Çobanpınar köyü sakini Salih Akpınar, yollarının 15 gündür kapalı olduğunu ve ihtiyaçlarını karşılama noktasında çok zorluk çektiklerini belirtti.
HAKKARİ’DE 38 KÖY VE MEZRA YOLU KAPANDI
Hakkari’de etkili olan kar yağışı nedeniyle 38 köy ve mezra yolu ulaşıma kapandı.
Hakkari il genelinde akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle il genelinde 38 köy ve mezra yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi. Köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüğü kaydedildi.
Karayolları 114. Şube Şefliği yetkilileri, Hakkari-Van ve Hakkari-Şırnak karayolunu kullanan sürücülerin olası çığ tehlikelerine karşı dikkatli olması uyarısında bulunarak, akşam saatlerinde ise gerekmedikçe yola çıkmaması önerisinde bulundular. Hakkari Belediye Başkanlığı karla mücadele ekibi ise, sabah saatlerinden çarşı merkezinden başlayarak tüm mahalle yollarında karla mücadele çalışmasını sürdürdü. Çarşı merkezinde biriken kar ise kamyonlarla şehir dışına çıkartıldı.
 

 
Kocaeli maçını Dalbudak yönetecek
 
Erzurumlu patronluğu seviyor..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rize-Erzurum yolunu kapattılar
Rize’nin İkizdere İlçesi Şimşirli Köyü’nde yapılacak HES Projesi ile köyün ...
Organlarıyla 3 kişi hayata dönecek
Rize'de Yusuf Kar isimli hastanın bugün sabah saatlerinde beyin ölümü ...
Göçmen kuşlar bir ay erken geldi
Iğdır’da son günlerde sıcak havanın etkisini artırması ve leyleklerin ...
 
Siron’u ziron etti kazandı…
Gümüşhaneli yufka üreticisi genç girişimci, Karadeniz zekasını kullanarak ...
Karüstü güreşleri başlıyor
Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Veliköy'de bu yıl 18'incisi düzenlenecek ...
Doğu'dan kış manzaraları
Bölgenin kimi yerleşim alanlarında Kış Şenlikleri düzenlenirken, kimi ...
 
7’inci Kış Oyunları başladı
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen 7. Doğu ve Güneydoğu Kış ...
Hurda yüklü kamyon refüje girdi
Erzurum istikametinden Ankara istikametine gitmekte olan Ümit Temiz idaresinde ...
Budak mevlidle anıldı
Bayburt Üniversitesi Rektörü merhum Prof. Dr. Gökhan Budak için "Mevlid-i Şerif” okutuldu.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva