ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>BÖLGEDEN
27 Haziran 2012 Çarşamba - 11:13

Deprem Dede bilgilendirme turunda

Bayburt Valiliği’nde bir basın toplantısı düzenleyen Işıkara, Türk Kızılayı tarafından başlatılan TLT Projesi kapsamında Afet Zararlarını Azaltma Programı’nı anlattı. Afet yönetiminde daha önce kriz yönetiminin öneminin vurgulandığından bahseden Işıkara yaptıkları programlarla risk yönetiminin önemini vurgulamaya çalıştıklarını, afet yönetiminin bireysel ve kurumsal sorumluluklar gerektirdiğini belirtti.

Deprem Dede bilgilendirme turunda

YAŞAR YILDIZ
BAYBURT (İHA) - Türkiye'de deprem konusunda yetkin bir isim olan Türk Kızılay’ı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Afet Zararlarının Azaltılması Eğitim Rehberi üst başlığı altında 'Depremden korunma bilinci' adı altında basın toplantısı yaptı.
Türk Kızılayı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ve Toplum Destekli Polis Merkezi olmak üzere 6 kurum tarafından ortaklaşa düzenlenen ve 2015 yılına kadar Türkiye'nin 81 iline yayılması planlanan "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma (TLT) Projesi" sine dair bilgilendirme yapma için Bayburt’a gelen Işıkara, öncelikle Vali Hasan İpek'i makamında ziyaret etti.
Sonrasında Bayburt Valiliği’nde bir basın toplantısı düzenleyen Işıkara, Türk Kızılayı tarafından başlatılan TLT Projesi kapsamında Afet Zararlarını Azaltma Programı’nı anlattı. Afet yönetiminde daha önce kriz yönetiminin öneminin vurgulandığından bahseden Işıkara yaptıkları programlarla risk yönetiminin önemini vurgulamaya çalıştıklarını, afet yönetiminin bireysel ve kurumsal sorumluluklar gerektirdiğini belirtti.
BAYBURT, BAYBURT OLALI IŞIKARA GİBİ BİR HOCAYI GÖRMEDİ
Şair Zihni Kültür Merkezi’ndeki seminerde konuşan Bayburt Valisi Hasan İpek, Kızılay tarafından hazırlana programda bulunmaktan mutlu olduğunu dile getirerek, " İnanın Işıkara hocam her gün yeni şeyler keşfettiriyor bize. Çok eskiden beri tanışırız. Türkiye’de depremle mücadelenin timsali olan Ahmet Mete Işıkara’nın Babyurt’a teşrif etmelerini bizi Bayburt Valisi olarak, Bayburtlu insanlar ve Bayburt’ta görev yapan insanlar olarak onure etmiştir. Kendisine tekrar hoş geldiniz diyorum. Bayburt, Bayburt olalı böyle bir hocayı görmedi. Işıkara’yı Türkiye ve dünya tanıdı. "
Afet Acil durum yönetimi başkanlığının var olmasında Bayburt Valisi Hasan İpek’in unutulmaz bir gayreti olduğunu belirten Işıkara, " Başkanlığın hem teşkilatlandırmasını, hem yasasını, hazırlamıştır. Türkiye’de afet yönetimi çok başlı idi." dedi.
SORUN BAYBURT’UN GÜNEYİNDE
Tehlike ile zarar görebilirliğin kesiştiği noktanın ‘afet’ olduğunu grafiklerle açıklayan Işıkara, Bayburt’un Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattına yakın olduğunu hatırlatarak, " 1992 Erzincan depremini biliyorsunuz. Kaf hattında olacak bir deprem Bayburt’ta hissedilecektir diye düşünüyorum. Bayburt’un kuzeyinde bir sorun gözükmüyor, sorun güneyinde. Niye sorun güneyinde? Çünkü KAF zonuna çok yakın. Kuzey Anadolu fay zonu da biliyorsunuz, yalnız Türkiye’nin değil dünyanın en aktif fay kuşaklarından biri. 1939 Erzincan depremi 7.7 şiddetiyle Türkiye’nin en büyük depremidir. Ondan sonra birkaç tane Bayburt ve çevresinde 1992, 1948, 2003 depremleri var. Bunlar 6.nın üzerinde depremler. Çok miktarda da 5.0’ın üzerindeki depremler Bayburt’un güneyinde oluyor, olabiliyor. Dolayısıyla olası afet zararlarını azaltmak için bu proje Bayburt içinde çok önem taşıyor."dedi.
AMACIMIZ AFETE DAYANIKLI BİR TOPLUMUN OLUŞMASINI SAĞLAMAKTIR
Afet zararlarını azaltmak için toplum liderleri vasıtasıyla çalışılacağına değinen Işıkara," Kimdir toplum liderleri. Öğretmen, din görevlisi, muhtar, toplum destekli polis (TDP). Hedefimiz tüm halkı yalnız deprem değil diğer afetlere karşı hazırlıklı olma ve de afetlerden korunma bilincini topluma yayma, afet dayanıklı bir toplumun oluşmasını sağlamaktır."diye konuştu.
DEPREM EĞİTİMLERİNE RAĞMEN HALA PENCEREDEN, BALKONDAN ATLIYORUZ
TLT projesinin 13 Ocak 2007 tarihinde uygulanmaya başladığını anımsatan projede şu ana yapılanları ise şöyle anlattı: " Proje Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldı. Eğitim programında Afetlerde Toplum Liderlerinin Rol ve Sorumlulukları, Afetlerden Korunma Bilinci anlatılıyor. Biz Olağanüstü hallerde din hizmetlerini anlatmak için bir daha Bayburt’a geleceğiz. 2012 yılında Bayburt’ta bu eğitimi anlatıyoruz. Gümüşhane ve Artvin’de anlattığımızda Doğu Anadolu’nu büyük bir kısmında bu eğitimi vermiş olacağız. 51 ilde 894 eğitici ile yerelde toplum liderlerine ulaşmışız. Bunların 20 bin 326’sı öğretmen, 22 bin 69 din görevlisi, 8 bin 815’i muhtar, bin 492’de TDP. Ekstra olarak 3 bin 819 din görevlisine, yerel yöneticilerin bilgilendirilmesi kapsamında 47 ilde bin 806 yöneticiye, 3 kilisede 450 kişiye ulaşmışız. Vaazlarında yalnız ben 1 milyon 611 bin kişiye ulaşmışım. Benim de rol aldığım bir kısmına depremden korunma bilincin uyarladığımız " Benim Güzel Pabuçlarım" tiyatro oyunuyla da 22 ilde 14 bin 745 öğrenciye ulaşmışız. Güvenli Yaşamı Öğreniyorum etkinlikleriyle de İlköğretim 4. Sınıf ve üstü öğrencileri, öğretmenleri ve aileleri olmak üzere sadece 734 binden fazla öğrenciye ulaşmışız. Ulaşıyoruz ama üzülüyorum ki hala pencerelerden, balkonlardan atlıyoruz. Bu bir süreç. Yavaş yavaş oturacak. "
Afet uygulamalarını da anlatan Işıkara, birlikten afetlere hazır toplum doğacağını da sözlerine ekledi.
YERELDE KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİNİ DE GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ.
Eğitim Müdürü Funda Gülay Ünal ise afet öncesi devlet kurumların ve tüm sivil toplum kuruluşlarının birbiriyle çalışabilmeyi öğrenerek afet sırasındaki kayıplar en aza indirgemelerini hedeflediklerini kaydederek "% 98’i afet riski altında olan bir ülkede yaşıyoruz. Biz yılda 30 bin kişiye ulaşıyoruz. Hedefimiz tüm Türkiye nüfusu. Buna toplum liderleriyle ulaşmayı hedefledik. Yerelde kurumlar arası işbirliğini de geliştirmek istiyoruz. İstiyoruz ki kurumlar belli program ve projeler yürütsünler ki beraber yerelde mahalle köy bazlı örgütlenmeler yapalım. Gönüllülük ve Toplum katılımını da artırmak istiyoruz. Kültürümüzde imece var. Bunu büyük kentlerde unutabiliyoruz. Bu tarz programlarla da o kültürü harekete geçirmek istiyoruz. Gerek toplum liderlerinin gerek halkın kendi kapasitelerini artırarak kendi kendiyle baş edebilme gücünü geliştirmek istiyoruz.
Program sonunda Işıkara’ya Vali İpek günün anısına hediye takdim etti.

 
Horasan ve Aşkale’de deprem
 
Başbakan Edebiyat Müzesini açacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hazar Şiir Akşamları başladı
Bu yıl 20’ncisi düzenlenen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları etkinliklerinde ...
Çaykara Kavşağı güncelleştirilecek
Karayolu çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirilecek kavşak düzenlemeleriyle ...
Fırat’ta base jump çılgınlığı
Kemaliye ilçesinde düzenlenen doğa sporları festivalinde, dünyanın ikinci ...
 
Tarihi gizem çözülecek
- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü ...
KAÜ mezunlarını uğurladı
Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ)’de 2012 Akademik yılı dolayısıyla mezuniyet töreni düzenledi.
Bölücü örgüte bir darbe daha
Ağrı’nın Patnos ilçesine silahlı eylem yapmak için gelen PKK’nın sözde ...
 
Doğa Sporları Festivali başlıyor
Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, 23-26 Haziran tarihleri arasında Uluslararası ...
Silahların kriminal sonuçları açıklandı
Nisan 2012 günü Bingöl ili Merkez ilçesi Ortaçanak bölgesinde icra edilen ...
Kaya görevinden uzaklaştırıldı
Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva