ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Uzay Yolculuğu Çadırı’ ilgi odağı oldu
‘Uzay Yolculuğu Çadırı’ ilgi odağı oldu
Polat’tan tezhib sergisi
Polat’tan tezhib sergisi
Erzurum - Artvin yolunda dua alan yatırım
Erzurum - Artvin yolunda dua alan yatırım
Hukuk Fakültesinde uzay hukuku gündemi
Hukuk Fakültesinde uzay hukuku gündemi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Haziran 2012 Perşembe - 07:17

Başbakan Edebiyat Müzesini açacak

Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. AK Parti İl kongresi için 29 Haziran Cuma günü Erzurum’a gelecek olan Başbakan Erdoğan toplu açılış töreninde Müze kütüphanenin de açılışını gerçekleştirecek.

Başbakan Edebiyat Müzesini açacak

MUSTAFA BİÇER
ERZURUM (İHA) - Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. AK Parti İl kongresi için 29 Haziran Cuma günü Erzurum’a gelecek olan Başbakan Erdoğan toplu açılış töreninde Müze kütüphanenin de açılışını gerçekleştirecek.
Aslına uygun olarak restore edilen ve çevre düzenlemesi yaptırılan eski Askeri Hamam binasında hizmet verecek olan müze kütüphanede, kütüphaneler aracılığıyla edebiyat üretimine ve Türkiye’nin yazınsal çekiciliğinin yükselmesine katkı yapılması amaçlanıyor.
Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde, Edebiyat Müze Kütüphanesine adını veren Erzurumlu Emrah’ın yanı sıra, İbrahim Hakkı Hazretleri ile Nefi divanlarının ve Erzurum’da üretilmiş bazı yazma eserlerinin tıpkıbasımları ile Erzurum ve çevre illerde yaşayan yazarların eserlerinden oluşan özel bir koleksiyon bulunuyor.
Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde, bugüne değin edebiyat ve sanat alanlarında çeşitli ödüller almış kitapların sergileneceği bir alan da bulunacak.
Müze kütüphanesi yöneticilerince yapılan açıklamada,”Edebiyat tarihimizin seçkin 59 dergisinin kapaklarının tıpkıbasımları yapılarak, sergilenmiştir. Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde Erzurum’da yayımlanmış 23 süreli yayının dijital kopyalarından oluşan koleksiyona da erişilebilir. Ayrıca Erzurum Kent Kitaplığı bölümünde konuları Erzurum’la ilgili 400’e yakın eser bulunmaktadır. Bakanlığımızca Türk Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) çalışmaları çerçevesinde, başka dillerde yayımlanan tüm eserler yine bu kütüphanede okuyuculara sunulmuştur.
En önemli kültürel yapılardan biri olan kütüphanelerin temel işlevi, bilgi kaynaklarının izlenmesi, derlenmesi, tanımlanması gibi teknik bir dizi işlemden sonra halkın yararına sunulmasıdır. Çağımızda üretim ve tüketim ilişkileri yeniden biçimlenmektedir. Diğer kurumlarda olduğu gibi, kütüphaneler de bu değişimden etkilenmektedir. Dolayısıyla geleneksel kütüphane kavramının yanı sıra, farklı içerik ve anlamlara sahip yeni kütüphane kavramlarının oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde, tanınmış yazarlar adına açılmış edebiyat evleri veya edebiyat müzeleri bulunmaktadır. Bünyelerinde güncel, estetik ve edebi yapıtların yanı sıra el yazması veya nadir basma eserler de bulunan bu yapılar, bulundukları kentin, edebi ve estetik kültürünü geliştirmektedirler.
Bu doğrultuda müze kütüphaneciliği felsefesine uygun materyal ile donatılmış; yazarlara, eleştirmenlere, yayıncılara, çevirmenlere, edebiyatla ilgili sivil toplum kuruluşlarına ve tüm okuyuculara hizmet veren; yeni bir kültürel konsept olarak ele alınan Edebiyat Müze Kütüphaneleri tasarlanmıştır. Amacımız kütüphaneler aracılığıyla edebiyat üretimine ve Türkiye’nin yazınsal çekiciliğinin yükselmesine katkı yapmaktır.
Dermelerinde bulunan tıpkıbasımlar ve yazarlara ait objeler (kalem, daktilo vb. araç-gereçler) ve sergiler Edebiyat Müze Kütüphanelerinin müze boyutunu; dermesinde bulunan 20. yüzyıldan itibaren Türk edebiyatı üst başlığı altında toplanan her türden yazınsal yapıt ile İl Halk kütüphanelerine bağlı “Uzmanlık Kütüphaneleri” olarak hizmet vermeleri ise kütüphane boyutunu oluşturmaktadır. Böylece Edebiyat Müze Kütüphaneleri, edebiyat sisteminin unsurları olan yazar, yayımcı, okuyucu, eleştirmen ve edebiyat dergicileri arasındaki iletişimin ve etkileşimin gerçekleştiği ortamlar olarak hizmet üretmektedir.
Daha önce hizmete açılan Ankara’da Mehmet Akif Ersoy, Adana’da Karacaoğlan, İstanbul’da Ahmet Hamdi TANPINAR, Diyarbakır’da Ahmed ARİF Edebiyat Müze Kütüphanelerinin verdiği hizmetler memnuniyetle karşılanmakta ve büyük ilgi görmektedir.
Kütahya’da Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin hazırlık çalışmaları sürdürülmektedir.
İzmir’de Attila İlhan adına ve Trabzon’da Bedri Rahmi Eyüboğlu adına Edebiyat Müze Kütüphanesi oluşturmak üzere uygun bina arayışımız sürmektedir.
Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde, bine yakın yazarın edebiyat ve edebiyat kuramına ilişkin yaklaşık 5 bin kitap ve kitap dışı materyal bulunmaktadır. Türkiye’de yayımlanan 87 edebiyat ve sanat ile ilgili süreli yayının basılı versiyonlarına erişim olanağı vardır.”

 
Deprem Dede bilgilendirme turunda
 
Palandöken’de apartman yangını
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum GAP Şölenine hazır
Erzurum’da 7. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yaz Spor Oyunları için geri sayım başladı.
Kazazede gençlere vefa
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünce, geçen hafta trafik kazasında yaşamını ...
Hükümet Konağı’nın Kitabesi bulundu
Erzurum’da yapılan restorasyon çalışmasında sıvanın altından tarih çıktı. ...
 
Sanat onların da hakkı…
Erzurum'da hayatlarında ilk kez sanatsal eserlerin yer aldığı sergiye ...
El yazması Kur’anı 75 günde tamamladı
Erzurumlu 67 yaşındaki Derviş Gülen, Kur’an-ı Kerimi Türkçe mealiyle iki ...
Geçikli, 'Halkla İletişim’i anlattı
Erzurum Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi Koordinatörlüğü (ABİGEM), emniyet ...
 
Doğu illeri Erzurum’da buluşuyor
Bitlis Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Muzaffer Güven, Erzurum’da ...
Engellilerden engelsizlere sanat dersi
Pasinler Er Huzur Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Halk Eğitim Merkezi’nin ...
Ciritte heyecan tavan yaptı
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva