ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>TÜRKİYE
12 Haziran 2012 Salı - 00:05

Darbe Komisyonu Er'i dinledi

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu üyeleri, 1960 darbesi ve 71 muhtıraları ile ilgili Manisa'nın Akhisar ilçesi Sünnetçiler köyünde ikamet eden Ahmet Er’i evinde dinledi.

Darbe Komisyonu Er i dinledi

BARIŞ GEZİCİ
MANİSA (İHA) - Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu üyeleri, 1960 darbesi ve 71 muhtıraları ile ilgili Manisa'nın Akhisar ilçesi Sünnetçiler köyünde ikamet eden Ahmet Er’i evinde dinledi. Darbe ve Muhtıraları Araştırma Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Enver Yılmaz, üyeler, Manisa AK Parti Milletvekili Selçuk Özdağ, Erzurum AK Parti Milletvekili Cengiz Yivilioğlu, İstanbul AK Parti Milletvekili Şirin Ünal, Afyonkarahisar CHP Milletvekili Ahmet Toptaş ve Ankara MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri, 1960 darbesi ve 71 muhtırası ile ilgili 1960 Milli Birlik Komitesi Üyesi Ahmet Er’i Manisa'nın Akhisar İlçesi Sünnetçiler köyünde ikamet ettiği evinde saat 13.30 da ziyaret ederek yaklaşık 1 buçuk saat görüşme yaptı.
Türkiye’nin kültür istilasından kurtulamadığına vurgu yapan Ahmer Er, şöyle konuştu: “Anavatanımızı düşman istilasından kurtardık, fakat milletimizi kültür istilasından kurtaramadık. Biz lise talebesiyken tüm bunları düşünüyorduk. Teğmen rütbesindeyken Tanrı Dağı Yayınevini açtık. Bu yayınevinde milli ve manevi konuları işleyen kişileri bulduk ve kitaplarını bastırdık. Bu kitaplar subaylara ve öğrencilere dağıtıldı. Şimdi burada bir İsmet İnönü’nün hatasını söylüyorum. Biz daha lise talebesiyken kültür istilasının farkına vardık. Aynı dönemde harp akademisindeyken batıya ait eserler batı kültürüne ait eserler bizlere dağıtıldı. İçeriklerine baktığımızda çok tanrılı dinlere ait eserler vardı. Bu da batı kültür istilasına bir davetti. Bu zamanlarda Yunus Emre'ye ait 5 bin sayfalık eser vardı. Paramız olmadığı için bu kitabı bastıramadık. İşte tüm bunlar bir kültür seferberliğini gerektiriyordu."
27 MAYIS DARBESİNE GİRİŞ
O zaman kıtalarda subay olduklarını anlatan Er, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye’de partiler arası kavga şiddetlendi. İsmet İnönü; “sizi bende kurtaramam” dediği gibi şartlar tamamlanınca darbe meşru olduğunu söyledi. Bu çok korkunçtu. Sayın rahmetli İnönü’yü ordu içinde tutan gurup ürkekti. Yüzde 90’nı onun emrindeydi. Bu grup içersinden bize istihbarat geldi. 1. Ordu’da bir kurmay yüzbaşı o subaylar Demokrat Partinin elinden alıp, İsmet Paşa'ya teslim edecekler haberi geldi. Biz de bunun üzerine bu görüşe karşı olduğumuz için Türkeş ve arkadaşları olarak bir gurup halinde bu hareketin içine girdik. Evet, bizim hareketimiz kültür hareketiydi. Ama sonradan hızlanan ihtilal grupları mecburen bizi bu hareketin içine itmiştir.”
Yapılan toplantı sonrası konuşan Komisyon Başkanı Enver Yılmaz, basın mensuplarına şunları söyledi: “halen devam eden sürece ilişkin sayın Er’in bilgilerine başvurduk. Kendisi kesinlikle darbeci ve muhtıracı olmadığının altını özellikle çizdi. Zira 60 ihtilalinde kendisinin daha sonra katılım gösteren bir ekip ile beraber hareket ettiğini belirtti. Bu çerçevede somut örnekler ve yaşanmış bir takım olayları bizlere anlattı ve özellikle 1960 ve 71 özelinde darbeyi yapanların ekonomik mal varlıklarının araştırılması konusunda ısrarcı oldu. Biz de komisyon olarak 1960-71 ve sonraki darbelere yönelik darbeyi yapanların ekonomik durumları ile ilgili teferruatlı bir çalışmayı inşallah Ankara’ya döndüğümüzde yazışmaları yapmak suretiyle gerçekleştireceğiz. Bizler açısından faydalı, güzel bir görüşme oldu. Sayın Er’in sağlığının müsaade ettiği doğrultuda bütün arkadaşlarımız daha önce Er’in anılarına istinaden hazırladığı soruları ve bir takım somut olayları da gündeme getirdik. Bizce faydalı bir görüşme oldu, bundan sonraki günlerde de Çarşamba günü inşallah Ankara’da yaşayan bir başka Milli Birlik Komitesi üyesi ki bizlerdeki bilgiler 5 Milli Birlik Komitesi üyesinin yaşadığına yönelik, Ankara ve İstanbul dışındaki tek üye Sayın Ahmet Er di, biz de bu amaçla buraya geldik görüşmelerimiz ve çalışmalarımız bizim açımızdan faydalı olmuştur. Kendisine bize göstermiş olduğu misafirperlik için teşekkür ettik. Bu çerçevede çalışmalarımızı bugün itibari ile tamamlamış oluyoruz”
Komisyon üyeleri Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’nın konuğu olarak Köfteci Ramiz’de öğle yemeği yedi.
AHMET ER KİMDİR
İlkokulu doğduğu köyde bitirdi. Ortaokulu Akhisar'da tamamladı, 1947 yılında Bursa Işıklar Askeri Lisesi'nden mezun oldu, aynı yıl Kara Harp Okulu'na girdi. 1950 yılında Kara Harp Okulu'ndan Teğmen rütbesi ile orduya ve jandarma sınıfına katıldı. Memleketin birçok yerlerinde ordunun çeşitli kademelerinde görev ifa etti.
27 Mayıs 1960 harekatı içinde görev alan Ahmet Er, Milli Birlik Komitesi üyesi olarak hizmet etmiştir. Daha sonra otuz sekiz kişilik Milli Birlik Komitesi üyeleri arasında meydana gelen ihtilaf sonucu yurt dışına gönderilen "Ondörtler" grubu arasında yer aldı. 13 Kasım 1960'da Libya Büyükelçiliği Devlet Müşavirliği'ne atandı. 1962'de yurda dönüp doğduğu köye yerleşti.
31 Mart 1965'te Alparslan Türkeş'le birlikte CKMP'de siyasete atılan Ahmet Er, CKMP'nin 1969 Şubat ayında Adana'daki kongresinde MHP'ye dönüşümüyle birlikte, bu partinin 12 Eylül darbesine kadar Genel Başkan Yardımcılığı'nı yürüttü. 12 Eylül'den sonra cuntanın mahkemelerinde yargılanan Er, yapmış olduğu tarihi bir savunmayla darbecilere meydan okudu.
Tahliye olduktan sonra uzun bir dönem siyasetin dışında kaldı. Sadece milli İslami değerlere bağlı ülkücü gençliğin yetişmesi amacıyla düzenlenen konferanslara konuşmacı olarak katıldı.
7 Temmuz 1992'de MÇP'den ayrılan Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının kurdukları Büyük Birlik Partisi'nde tekrar siyasete gerdi. Ahmet Er, partinin Kurucular Kurulu üyeleri arasında yer aldı. Uzun bir dönem bu partinin Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü. Sağlık şartları sebebiyle bugün aktif siyasetin dışındadır.
Şairler Yazarlar Sanatseverler Derneği üyesi olan Ahmet Er, Türk-İslam Kültür ve Medeniyeti üzerindeki inceleme ve araştırmalarına devam etmektedir.

 
1123 yıllık şeref
 
Uykusuz’un anne acısı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lütfü Yakın 11 Haziran 2012 Pazartesi 17:47

Umalım ki, bu komisyon işini layıkıyla yapa ve de ülkemizde bir daha darbe olmaya.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Söz de karar da milletindir'
Partisinin 4. Olağan İzmir İl Kongresi’ne katılan Başbakan Recep Tayyip ...
Şehit Can gözyaşlarıyla uğurlandı
Hakkari Yüksekova’da şehit düşen Jandarma Komando Er Tuncay Can (21), ...
Çağlayan son noktayı koydu
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarındaki ...
 
Akdağ'dan önemli açıklama
Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli bir seferiyle ABD'nin Şikago şehrinden ...
İpek'e Türk Dünyası Ödülü
10. Uluslararası Türksoy’la İpekyolu Dergisi “Yılın Altın Adamları” ödülleri, ...
‘Her zaman saygıyla hatırlanacak’
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şair ve yazar Abdurrahim Karakoç’un vefatı ...
 
Erdoğan gündemi değerlendirdi
CHP'nin 10 maddelik raporuna da değinen Erdoğan, bu 10 maddelik raporun ...
‘Afrika’ya destek devam edecek’
Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ...
Dökmen öğrencilerle buluştu
Kars Kafkas Üniversitesi’nin 20. Kuruluş Yıl Dönümü münasebetiyle düzenlenen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva