ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
HABERLER>TÜRKİYE
14 Şubat 2014 Cuma - 16:15

Bakan Güllüce’den ‘Şehircilik’ dersi

Güllüce, yeni yapılanmada "yatay yapılanma"nın önemine dikkati çekerek, "Yeni sloganımız yatay yapılanma olacak. 'Yatayda yapılanalım, yerli mimariyle yerel malzemeyi teşvik edelim' diye belediye seçimlerinde oldukça fazla miktarda bunu kullanacağız" dedi.

Bakan Güllüce’den ‘Şehircilik’ dersi

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yeni yapılanmada "yatay yapılanma"nın önemine dikkati çekerek, "Yeni sloganımız yatay yapılanma olacak. 'Yatayda yapılanalım, yerli mimariyle yerel malzemeyi teşvik edelim' diye belediye seçimlerinde oldukça fazla miktarda bunu kullanacağız" dedi.
Bakan Güllüce, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi'nin şubat ayı toplantısında yaptığı konuşmaya, İstanbul'un kentsel özellikleri ve önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başladı.
ŞEHİRCİLİK NASIL OLMALI?
"Şehircilik nasıl olmalı?" konusunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tartışıldığını hatırlatan Güllüce, bu kapsamda gelen önerilerde yaşadıklarını ise şöyle anlattı:
"Bu konu bizde iyi tartışılamıyor. Çoğunlukla okumuş yazmış, eğitimli arkadaşlarımızın önerileri hep yurtdışı kaynaklı. 'Ben San Diego'da...' diye başlıyor, ben ondan sonrasını dinlemiyorum. Çünkü 'San Diego ile bizim ne benzerliğimiz var?' diye düşünüyorum, hiç bir yerimiz, hiç bir alanımız uygun değil. 'Zürih' diyor, orası da bize uymaz diyorum. Sen şöyle bir Üsküdar'a gel, Kadıköy'e gel, konuşalım. Ama Zürih dediğiniz zaman, nüfusu hiç artmamış, göç almamış bir şehir. Bana hiç nüfusu artmamış, 100 yıl önceki nüfusuna yakın bir şehri örnek göstermeyin."
Bakan Güllüce, şehircilik ya da başka bir konu tartışılacağı zaman, Türkiye'nin şartlarına göre tartışılması gerektiğinin altını çizdi.Konuşmasında okullarda kutlanan "Yerli Malı" haftalarına da atıfta bulunan Güllüce, "Önümüze elma-armut koyuyorlardı. Zaten o zaman ithal elma-armut yoktu. Keşke yerli düşünmeyi teşvik etselermiş, bu toprakların değerlerine göre düşünmeyi teşvik etselermiş" dedi.
 "ŞEHİRCİLİKTE TEMEL OLARAK YERELLİĞİ ÖNEMSEYECEĞİZ"
Bakan Güllüce, konuşmasında kentsel dönüşüm kapsamında, yüksek binalara yönelik eleştirilere de "Bizim yeni sloganımız 'yatay yapılanma' olacak. 'Yatayda yapılanalım, yerli mimariyle yerel malzemeyi teşvik edelim' diye belediye seçimlerinde oldukça fazla miktarda bunu kullanacağız. Ancak riskli bir alanda kentsel dönüşüm yapıyorsanız, ilave kat vermeden bunu yapabilmenin yolu yok" yanıtını verdi.
Şehircilikte yerelliği çok önemseyeceklerinin altını çizen Güllüce, "Bizim yetkimiz olan kısma değil, görevimiz olan kısma yöneleceğiz. Bizim bazı konularda görevimiz, bazı konularda hem yetkimiz hem görevimiz var, daha çok görevimize yöneleceğiz. Bunun istisnaları olur ama temel olarak düşündüğüm bu. Ben İstanbul'da bir ilçede planlama yapmak yerine, onun İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi tarafından yapılmasından yanayım. Görevimiz olan kısımlar varsa orası tabi ayrı bir şey" görüşünü paylaştı.
Konuşmasında deprem konusuna da değinen Bakan Güllüce, bu konuda Türkiye'nin hızlı hareket etmek zorunda olduğunu söyledi.
Bakan Güllüce, 1999 depreminde yaşananları hatırlatarak, "Türkiye'nin bu noktada çok ciddi sıkıntısı var. Hızla binalarımızı yenilememiz, depreme dayanıklı binalar yapmamız lazım. 'Deprem değil bina öldürür' sözündeki gibi, o tip binalara yönelmemiz gerekiyor. İstanbul'un olası o büyük depremi bizi savaşa girmişten daha büyük zarara sokar" diye konuştu.
Bakan Güllüce, Türk müteahhitlik sektörünün dünyadaki yeri ve önemine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.Çevre konusunda en az eleştirilmesi gereken ülkenin Türkiye olduğunu belirten Bakan Güllüce, "Bizi çevre konusunda eleştiren ülkelerde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu diye bir şey yok" dedi.
Türk tarihi boyunca çevreye saygın duruşun her kesim tarafından takdir edildiğine dikkati çeken Bakan Güllüce, batı toplumlarında sanayi medeniyeti inşa etmek için çocuk işçilerin dahi kullanıldığı çevreye tehdit büyüme modelinin kabul edildiğini anlattı.

 
AK Parti, Seçim Koordinasyon Merkezi açtı
 
ATAÜNİ Ziraat Fakültesi logosu yenilendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyanet’ten yeni uygulama…
Diyanet İşleri Başkanlığı, mobil hizmetlere bir yenisini daha ekledi. ...
Eker’den kuraklık değerlendirmesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı Mehdi Eker, yaşanan kuraklıkla ilgili ...
‘Hizmet hızımızı kesemeyecekler’
Erdoğan, kendilerini gereksiz tartışmaların içine çekmeye çalışanların ...
 
Saatlerin ileri alınması ertelendi
Enerji Bakanı Taner Yıldız, saatlerin seçimden bir gün sonra ileri alınacağını açıkladı.
Başbakan Erdoğan’dan 30 Mart vurgusu
Erdoğan, 'Ben bütün halkıma sesleniyorum, 'Sizler öyle bir performans ...
Güllüce, ‘Dev gibi bir milletiz’
Bakan Güllüce, "Dev gibi bir milletiz. 700 bin Suriyeliyi yediriyoruz, ...
 
‘Sen git işine bak, sen git üretim yap’
TÜSİAD’ı eleştiren Erdoğan, “Bu işin içinde bir de TÜSİAD var. Sen git ...
Bakan Ala Doğu turunda
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Elazığ ...
Güllüce’den kentsel dönüşüm vurgusu
Bakan Güllüce, “Hızla kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz. Türkiye'de yaşayan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva