ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
ESKİ 2024 bütçesi onaylandı
ESKİ 2024 bütçesi onaylandı
HABERLER>TÜRKİYE
30 Aralık 2011 Cuma - 00:52

Asgari ücret açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "2012'de asgari ücret 16 yaşını dolduranlar için ilk 6 ay net 701.14 TL, ikinci 6 ay net 739.80 TL olarak belirlendi" dedi. Asgari ücrete yapılan artışın enflasyonun üzerinde olduğunu belirten Çelik, bu konudaki hassasiyetin kamuoyu tarafından bilindiğine dikkat çekti.

Asgari ücret açıklandı

ENİSE YAPAR
ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "2012'de asgari ücret 16 yaşını dolduranlar için ilk 6 ay net 701.14 TL, ikinci 6 ay net 739.80 TL olarak belirlendi" dedi.
Asgari Ücret Komisyonu tarafından yapılan görüşmeler sonucu 2012'de uygulanacak asgari ücret tutarı belirlendi. Komisyonda, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar işçi heyetini, TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk işveren heyetini, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın ise kamu kesimini temsil etti. Toplantı, TİSK Yönetim Kurulu Ali Nafiz Konuk'un başkanlığında gerçekleşti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk, toplantı sonrası asgari ücret tutarına ilişkin açıklamada bulundu. Çelik, asgari ücretin çalışma hayatında çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, Anayasa'nın 55. maddesine göre, asgari ücret miktarının belirlenmesinde çalışanların geçim şartları ve ülkenin ekonomik durumunun göz önünde bulundurulmasının zorunlu olduğunu söyledi. Çelik, bu doğrultuda 5 kamu, 5 işveren ve 5 işçi temsilcisinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 1 Aralık'tan itibaren çalışmalara başladığını anlattı. Çelik, bugüne kadar komisyonun 4 kez bir araya geldiğini ve toplantıları gerçekleştirdiğini belirterek, toplantılarda Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK gibi kamu kuruluşlarıyla, ülkenin 2011 yılında gerçekleşen ve 2012'de hedeflenen ekonomik durumunu ilgilendiren ayrıntılı raporların değerlendirildiğini ifade etti. Çelik, "Bilindiği gibi 2012 yılında hedeflenen enflasyon oranı yüzde 5, gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme oranı ise yüzde 4 olarak
belirlenmiştir. Hükümet olarak, bütün çalışanları emeklileri olduğu gibi asgari ücretlileri de bugün e kadar enflasyona ezdirmedik. Hatırlanacağı gibi 2002 yılında brüt 250.9 TL olan asgari ücret bugün itibariyle yüzde 233,6 artışla brüt 837 TL'ye yükseltilmiştir. Net asgari ücretteki nüminal artış ise yüzde 257,6 olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.
Asgari ücrete yapılan artışın enflasyonun üzerinde olduğunu belirten Çelik, bu konudaki hassasiyetin kamuoyu tarafından bilindiğine dikkat çekti. Çelik, 2012'de uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere toplanan komisyonun, asgari ücret mevzuatını belirleme yöntemine ilişkin bir çalıştay oluşturacağını söyledi.
"ASGARİ ÜCRET, UZLAŞI İÇİNDE BELİRLENDİ"
"Buna göre, asgari ücret 1 Ocak'tan itibaren, ilk 6 ay için 16 yaşından büyükler için brüt 886.50, net 701.14 TL olacak" diyen Bakan Çelik, konuşmasında şunları kaydetti:"Yılın ikinci yarısında ise 16 yaşından büyükler için brüt 940.50 TL, net 739.80 TL olarak uygulanacak. Asgari ücret 16 yaşını doldurmamış işçiler için ise ilk 6 ay için 760.50 TL, net 610.94 lira olarak belirlendi. Yılın ikinci yarısında ise 16 yaşını doldurmamış işçiler için asgari ücret brüt 860.50, net 643.15 TL olarak uygulanacak. Buna göre asgari ücret yılın ilk altı ayında yüzde 5.91, ikinci altı ayında ise yüzde 6.09 artırılacak. Asgari ücrette 2012 yılındaki ortalama artış, yüzde 12.37
olmuştur." Bakan Çelik, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Çelik, bu rakamların bekar işçiler için geçerli olduğunu belirterek, çocuk sayısına göre bu rakamların değişeceğini söyledi. Çelik, işverenlerin asgari ücreti belirlerken daha düşük bir belirlemeden, işçi konfederasyonlarının ise daha yüksek bir belirlemeden yana olduğunu ve asgari ücretin uzlaşı içinde belirlendiğini belirtti.
"İŞVERENİN DİRETMESİNE RAĞMEN, BU ORANI YÜZDE YÜZE ÇIKARTMAK BÜYÜK BAŞARI"
Toplantı sonrası Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, yaptığı açıklamada, "Sonuçta asgari ücret tespitinin bir ay içerisinde yapılması doğru değil. Bundan dolayı 2013 asgari ücret tespitinde biz 2012'nin inşallah Şubat veya Mart ayından itibaren bir çalıştay çalışması yapacağız ve 2013'ün asgari ücretinin tespitini 10 ay önceden başlayarak son günlere sıkıştırmamaya çalışacağız" diye konuştu.
İşverenin talebinin ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay ise yüzde 2.2 olduğunu belirten Ağar, bunun kabulünün mümkün olmadığını anlattı. Ağar, "Bir yıl asgari ücretin tespiti toplamında 12.30'u buldu. Bu çok iyi bir rakam mı, elbette çok iyi bir rakam değil ama işverenin diretmesine rağmen bunu yüzde yüzün üstüne çıkartmak başarı diye düşünüyorum. Kamuoyunda bu bir para değil diye değerlendirilebilir ancak mücadelesini vererek bunu yüzde yüze çıkarıyorsan hatta yüzde 130'un üzerine çıkarıyorsan başarıdır" şeklinde konuştu.
Ağar, Türk-İş'in muhalefet şerhi koymasıyla bu oranın mümkün olamayacağına dikkat çekerek, toplamda ilk altı ay yüzde 3, ikinci altı ay yüzde 2.2 bu oranın en fazla yüzde 6 olacağını söyledi.
TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk ise, asgari ücrette ve asgari ücrete yakın düşük ücretle çalışan insanlara hükümetin bir yeni yıl hediyesi olduğunu belirterek, bu rakamın akılların kösesinden geçmeyen bir rakam olduğunu kaydetti. Konuk, işsiz sayısı artıkça ücretlerin düştüğünü belirterek, "Türkiye'de milyona yakın, kaçak insan vardır. Bizlerin beğenmediği bu ücretlerin altında ücretlerle çalışmaya razıyız demektedirler. Ben asgari ücreti geçinemiyorum diyenlerin yanında, ben bu ücretin altında da çalışırım diyenler var" dedi.

 
Genel Sağlık Sigortası başlıyor
 
Yılmaz seçmenleriyle buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akif rahmet ve minnetle anıldı
İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 75. yılında İstiklal ...
Şahin gündemi değerlendirdi
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terörün 2011 menüsünü değiştirdiğini ...
‘Yeni Anayasa Gençlerin Anayasası olacak’
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "AK Parti gençlerin partisidir. Gençler ...
 
"Sarkozy babasına sorsun"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir'de 1945'ten itibaren nüfusun yüzde ...
'Biz tarihimizle gurur duyuyoruz'
Başbakan Erdoğan, “Şunu dost düşman herkesin bilsin istiyorum; biz tarihimizle ...
Erdoğan: ‘İlişkilere zarar verecek’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Meclisindeki yasa teklifine ilişkin, ...
 
“Kerbela’dan birlik-beraberlik dersi çıkarılmalı”
Diyanet Aylık Dergi, 252. sayısında “Kerbela ve Muharrem” konusuyla okuyucu ...
‘Fransa bedelini ağır öder’
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Fransa parlamentosunda sözde Ermeni soykırımını ...
Görmez gündemi değerlendirdi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kanal 24’te yayınlanan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva