ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Atatürk’ün Erzurum’u teşrifinin 106. yıl dönümü 
 Atatürk’ün Erzurum’u teşrifinin 106. yıl dönümü 
'Erzurum böyle de güzel'
'Erzurum böyle de güzel'
ETSO'da TESK gündemi
ETSO'da TESK gündemi
Başbağlar şehitleri törenle anılacak
Başbağlar şehitleri törenle anılacak
32 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar
32 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar

Zülküf Usanmaz

Suriye ve Ortadoğu Sorunu
24 Nisan 2012 Salı

Bu hafta komşumuz Suriye’yi konu olarak seçtim ve diğer Arap ülkelerinde meydana gelen yönetim çökmeleri Arap Baharı değil, başka bir adıyla BOP projesi olduğuna ve Suriye’nin de bu projenin bir halkası olduğuna sananlardan biriyim.
 Ancak Bu ülkenin başına gelen iç savaş felaketini ,Allah hiçbir ülkeye nasip etmesin..İç savaşlar, felaketlerin en korkuncu en yıkıcısı, en acımazsızı olur..Aynı ülke insanları bir birlerini kırıyor, en ağır silahlarla birbirlerinin sahip oldukları değerleri yerle bir ediyorlar..
ORTAK DEĞERLERE SAHİBİZ..
Gel gör ki bu ülke yanı başımızda..Ve ortak olduğumuz bir çok değer ve varlık var..Uzun ortak bir sınır var. Ortak kültürel değerler, tarihi eserler, yandaşlıklar, dindaşlıklar ve soydaşlıklar var. Bu yüzden Suriye, milletimizin her ferdi için çok önemlidir. Suriye’de akan kan, yüreğimizi ve ruhumuza acıtır.
Suriye yönetimi de, Arapların geçirdiği siyasal ve yönetimsel depremin içinde olan bir Ortadoğu ülkesi..Komşusu İsrail’e baka baka o da dünyayı ve dünya kuruluşu Birleşmiş Milletler kararlarını dinlemiyor.Hatta oyalıyor, bildiğini okumaya devam ediyor.Oluk oluk kendi vatandaşı olan halkının kanını akıtmaktan sakınmıyor, ağır silahlarla kendi ordusu, kendi halkına orantısız güç kullanmaktan çekinmiyor.
LİBYA FARKLIYDI
Suriye asla Libya’ya benzemiyor. Libya’da mezhepler arası ayrışma ve çatışma yoktu. Suriye’de bu ayrışma ve çatışma adeta zimmen iç savaş sebebi haline gelmiş, Libya’da etnik yapı yoktu. Suriye’de yapı çok parçalıdır; Araplar, Kürtler, Türkmenler… var. Gruplar arasında üstelik yeterli güven kalmamıştır. Diğer tarafta bu grupları destekleyen ve provoke eden devletler var.. Babadan oğla Aile devleti yapısı artık kamuoyu baskısına dayanmıyor. Dolaysıyla Suriye’nin işi Arap Baharı havasından gittikçe uzaklaşıyor, demokrasi, özgürlük ve insan hakları yerine vahşet, intikam ve iç savaşın acımazsızlığı alıyor, bu da sonuçta ülkeyi günden güne parçalanmaya ve yok olmaya doğru sürüklüyor.
Libya’nın iç savaşında NATO müdahalesi oldu. İşi sonuca götürdü. Ama Suriye için aynı şey olmadı. Çünkü Suriye yönetiminin arkasında Rusya var, Çin var,İran var ve Lübnan’a kadar uzanan bir destek ve yandaş topluluğu var..
DESTEKLEYEN ÜLKELER
ABD ile AB ve Türkiye diğer Arap ülkeleri gibi Suriye lideri Beşşar Esad'in da bir an önce iktidardan uzaklaşmasını isterken Rusya, Çin ve İran da iktidarda kalmasını istiyor.
İzvestiya Gazetesine göre, Rusya’nın Suriye’yi desteklemesi altında şu üç önemli neden var,
 1- Moskova Suriye'yi İsrail ile barış yapmaya ikna edebilecek kapasitede, 
                2-Suriye sahilindeki Tartus, Rusya'nın Akdeniz'de donanmasına ev sahipliği yapan tek üs, 
                3- Şam'ın Sovyet döneminden kalma ( 12 milyar dolar ) borcunu ödemeye hazır olduğunu ifade etmesi. 
Ayrıca Rusya, dostlarından Saddam’ı, Kaddafi’yi, Mısır’ı, Yemen’i ve Filistin gibi bütün dostlarını kayıp etti. Şu anda ellinde sadece Suriye kaldı. Onu da kayıp etmek istemiyor.
Çin ise, içinde Suriye’ye benzer muhalif gruplar var; bunların hareketi sonucu Suriye durumuna düşmekten korkar, hele Obama’nın “ Atlantik’ten Pasifik’e dönüşüm “ şeklindeki açıklamasıyla kendi hegemonyasının dayatmasından çekiniyor..Demek ki plan sadece Orta doğuyla sınırlı kalmayacak, Çin gibi dev ülkeleri de kapsayacak genişlikte bir proje..Ama önce Ortadoğu ve çevresindeki ülkeler sonra bütün dünya..!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva