ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hayırsever iş insanından örnek davranış
Hayırsever iş insanından örnek davranış
'Bir Alışveriş, Bir Umut'
'Bir Alışveriş, Bir Umut'
ETÜ'lü öğrencilerin projesi SAYZEK-ATP’ye kabul edildi
ETÜ'lü öğrencilerin projesi SAYZEK-ATP’ye kabul edildi
Aşık Murat Çobanoğlu'na vefa
Aşık Murat Çobanoğlu'na vefa
Hakkari'de 2 köy ve 10 mezra yolu kapandı
Hakkari'de 2 köy ve 10 mezra yolu kapandı

Yavuz Öztürkler

Entelektüel bir kişilik: “Mehmet Akif”
28 Aralık 2011 Çarşamba

Keşke zihninde kalaymış, ne kadar lâzımmış;
Beni dinler misin evlâd? Yine kim bilse çalış:
Çünkü bir tecrübe etsen senin aklın da yatar,
Bize insan hekiminden daha lâzım baytar”
Bu mısralar, İstiklal Marşımızın unutulmayan şairi Mehmet Akif Ersoy’a aittir.
Bu mısralarında çalışmanın, deneyin ve gözlemin önemine işaret eden Akif, bir yerde bilimin esas öğe olduğuna da vurgu yapmıştır.” Kim bilse çalış” diyerek bağnazlığı reddettiğini göstermiştir.
Çağdaşlarının arasında çok yönlü kişiliği ile tanınmış ve batı ile doğu arasındaki gelişmişlik farkını her zaman yüzümüze vurmuştur. O hiçbir zaman batının bilimine ve aydınlığına karşı bir duruş sergilememiştir. “Tükürün asrın maskeli vicdanına tükürün” diyerek zamanın acımasız emperyalistlerine çatarken, öte yandan geri kalmışlık içindeki perişan doğuya kızarak “Tükürün cebhe-i lakaydına şarkın, tükürün” demekten de kendini alamamıştır. Yani çuvaldızı kendine de batırmıştır.
Fransızca, Farsça ve Arapçayı akıcı konuşan ve önemli çevirilere imza atan Mehmet Akif, çağının entelektüelleri arasında yer almıştır. Fakir bir ailenin ferdi olarak Halkalı Ziraat Mektebini bitirerek hayatını kazanmaya veteriner hekimlikle (o zamanki adıyla baytarlıkla) başlamıştır. Edebiyat ve düşünce yönüyle daha çok dikkatleri üzerinde toplamış, edebiyat ve düşünce dünyasında izi silinmeyecek bir yer edinmiştir. Kurtuluş savaşı yıllarında önemli konuşmalarıyla bulunduğu ortama coşku veren Mehmet Akif, kurtuluş savaşından sonra da birinci meclisin Burdur Milletvekili olarak vatanına hizmet vermeye devam etmiştir.
“Bela mı kaldı dünya evinde görmediğim!” diye dillendirdiği mısraında dünya’da çok ciddi acılar çektiğini ifade eden şair, çektiği acılara rağmen yaşadığı süre boyunca vatan, millet, bağımsızlık, kahramanlık, öze bağlılık, ahlak,dürüstlük ve çalışkanlık gibi değerlerden ödün vermemiştir.
Çok yönlü bir kişilik olan Akif, veteriner hekimlikten başka gazetecilik, muhabirlik ve uzun yıllar öğretmenlik yapmıştır. Kur’an tercümeleri de yapan olan Akif, uzun süre Mısır- Hilvan’da geçirdiği hayatının ardından ülkesine dönerek 27 Aralık 1936 yılında karaciğer sirozundan vefat etmiştir.
Büyük şairimiz ve meslektaş büyüğümüz Mehmet Akif’i ölümünün 75.yıl dönümünde rahmet ve saygıyla anıyorum.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yenisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Özgür ülke olmanın ilk şartı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kül Rengi Harita
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir tanktan fazlası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurumspor'a borcunuzu ödeyin!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva