YTL kullanmaya alıştık
Merkez Bankası, Yeni Türk Lirası (YTL) kullanımına geçildiği bu yıl, gelinen aşamada Türk Lirası (TL) banknotların piyasadan çekilmesinin büyük ölçüde tamamlandığını bildirdi. Banka, toplumun yüzde 81.7'sinin YTL kullanmaya alıştığını, alışkanlık düzeyi en yüksek grubun yüzde 85.8 ile 15-24 yaş grubu olduğunu bildirdi.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, önümüzdeki 1 haftalık sürenin sonunda, 1 Ocak 2006 tarihinde, TL banknot ve madeni paraların geçerliliğini kaybedeceği, bu tarihten sonra zaman aşımı süresince, Merkez Bankası şubeleri ve dahili muhabiri olan Ziraat Bankası şubeleri tarafından kabul edileceği ifade edildi.
Açıklamada, TL banknotların zaman aşımı süresinin 10 yıl, TL madeni paraların zaman aşımı süresinin ise 1 yıl olduğu vurgulandı. TL banknotların piyasadan çekilmesinin büyük ölçüde tamamlanmış bulunduğu bildirilen açıklamada, şöyle denildi:
"Değişim süreci incelendiğinde, tedavüldeki YTL banknotların toplam banknotlara oranı 14 Şubat tarihi itibarıyla tutar olarak yaklaşık yüzde 50'ye yükselmiş, mart ayı sonunda yüzde 70 oranını aşmış, nisan ayı sonunda yüzde 80 oranına yaklaşmış, 23 Aralık tarihinde ise yüzde 95.39'a ulaşmıştır. Dolayısıyla, değişim sürecinin genel olarak tatmin edici düzeyde gerçekleştiği görülmektedir."
MADENİ PARA
2004 yılı sonunda yaklaşık 131 milyon YTL olan piyasadaki toplam madeni para tutarının, özellikle 500.000 TL'lik banknotun 50 YKr, 1.000.000 TL'lik banknotun ise büyük ölçüde 1 YTL madeni paraya dönüştürülmesinin etkisiyle, 23 Aralık tarihinde yaklaşık 492 milyon YTL'ye kadar yükseldiği belirtildi.
Yeni madeni paraların piyasadaki toplam madeni para içindeki pay tutarının olarak yüzde 85.657'lik bir düzeye ulaştığı vurgulandı.
2006'DA ÖDEMELER
TL banknot ve madeni paralar 1 Ocak 2006 tarihinde tedavülden kaldırılacağından, bu tarihten itibaren tüm ödeme emirleri, kıymetli evraklar, sözleşmeler ve diğer tüm belgelerin (yazar kasalarda düzenlenecek perakende satış fişleri dahil), sadece YTL üzerinden düzenlenmesi gerekecek. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren tarife ve etiketlerde fiyatların "sadece YTL üzerinden" gösterileceğine işaret edildi.
Bu arada Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen bir tarihte "yeni" ibaresi kaldırılarak "tekrar TL'ye dönüleceği" ifade edildi.
YTL'YE ALIŞILDI
Merkez Bankası tarafından yaptırılan araştırma sonuçlarına da yer verilen açıklamada, toplumun yüzde 81.7 gibi büyük bir oranının Yeni Türk Lirası (YTL) kullanmaya alıştığı, yüzde 79.2'sinin ise kullanımının kolay olduğunu düşündüğü bildirildi.
Yaşanılan yere göre incelendiğinde ise YTL'ye alıştığını söyleyenlerin oranı metropol alanlarda yüzde 82.1, kentlerde yüzde 82.8, kırsal alanda yüzde 79.2 olarak ortaya çıktı.