Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nün davetli olarak Erzurum’a gelecek olan Demirköz, NASA ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde yürüttüğü çalışmalarla tanınıyor. Fizik Kulübü öğrencilerinin girişimleri üzerine Erzurum’a gelmeyi kabul eden Dr. Demirköz, 8 Ocak Perşembe günü Fen Fakültesi Orhan Yavuz Toplantı Salonu’nda, fizikçi akademisyen ve öğrencilerle bir araya gelecek. Fizik Kulübü’nün 2009 yılına ait ilk etkinliği olan seminerde, Demirköz’ün, üzerinde çalıştığı bazı projelerle hakkında önemli açıklamalar yapması bekleniyor.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FİZİK KULÜBÜ ETKİNLİĞİ
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Kulübü öğrencileri, Dr. Melahat Bilge Demirköz’ün, dünyada adını duyurmuş Türk fizikçilerden en önemlisi olduğunu dile getirerek, “Böyle bir değeri Erzurum’a davet ettik ve tecrübelerinden faydalanalım istedik. Kendisi davetimizi geri çevirmedi ve 8 Ocak’ta Erzurum’a gelecek. Bu faaliyet, hem üniversitemiz, hem de bölümüz açısından büyük bir prestij demektir” diye konuştular.
29 YAŞINDAKİ TÜRK FİZİKÇİ DR. MELAHAT BİLGE DEMİRKÖZ KİMDİR?
Dr. Melahat Bilge Demirköz, İstanbul Amerikan Robert Lisesi’nde okurken, TÜBİTAK Proje Yarışması’nda matematik dalında Türkiye’de verilen ilk ödülü aldı. Tam burslu olarak gittiği ABD’deki Massachusetts Institue Of Technology (MIT) Fizik Bölümü’nü dereceyle bitirdi. TIM Fizik Öğrenci Birliği ve Türk Öğrenci Birliği başkanlıklarının yanı sıra, Almanya’da Mainzz Üniversitesi’nde staj yaptı. MIT mezuniyetinde Fuzuk Bölümü tarafından fizik dünyasına katkılarından dolayı ‘Orloff Service Award’ ile ödüllendirildi. Harvard, Caltech, MIT ve Stanford üniversitelerinden nükleer ve parçacık fiziği dalında doktoraya kabul edildi. MIT’de devam etmeyi seçtiği akademik hayatında Alpha Magnetic Spectrometer projesinde görev alarak, NASA ile 4 yıl çalıştı. COlombia faciasından dolayı projenin aksaması nedeniyle, mlasterini MIT’den alıp, doktorasını İngiltere Enerji Bakanlığı’nın yılda 5 kişiye verdiği Dorothy HOdgkin bursunu alarak Oxford Üniversitesi’nde 3 yılda tamamladı. 2004 yılında İstanbul’daki Atina Olimpiyatları’nın meşalesini taşıdı. Doktorası sırasında ATLAS projesinde projesinde görev alarak, İsviçre’nin Cenevre kenti yakınında bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde çalışmalara katıldı. 2006 yılında İtalya’daki ‘Geleceğin Fiziği İçin Geleceğin Dedektörleri’ konferansında en iyi genç konuşmacı ödülünü aldı. Türkiye, CERN’E üye olmadığı halde doktorasını bitirmeden CERN tarafından Ressarch Fellow ünvanıyla CERN’in asil elemanı olarak kabul edildi. Şu anda görevine ATLAS projesinde devam etmektedir. 2008 yılında Türk Fizik Derneği’nin Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü aldı.