Yerel seçimler öncesinde AKP iktidarının çiftçiyi aldatmaya devam ettiğini ileri süren Ertugay, “Çiftçiyi üretemez, ürettiğini satamaz duruma düşüren, açlığa ve yoksulluğa mahkûm eden, tarımdan milyonlarca insanın kopmasına ve işsizler ordusuna katılmasına yol açan AK Parti iktidarı, yerel seçimler öncesi Türk çiftçisini aldatmaya yönelik yeni bir uygulama başlatmıştır.” dedi.
DESTEKLEMEDE ADELETSİZLİK
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca il bazında hazırlanan “Destek Bizden, Üretim Sizden” adlı kitapçıklarda, her ile ne kadar destek verildiğinin açıklandığını belirten Ertugay, bu kitapçıkların incelendiğinde, illere verilen desteklerin, hem toplam destek miktarı, hem de çiftçi başına destekleme miktarı bakımından son derece adaletsiz olduğunun ve iller arasında ayrımcılık yapıldığının ortaya çıktığını ifade etti. Prof. Dr. Ertugay, AKP iktidarının kayıtlı yaklaşık 2,5 milyon çiftçiye bölgesel ve il bazında adaletli davranmadığının ortada çıktığını vurguladı.
ÇİFTÇİ ADİL YAKLAŞIM BEKLİYOR
Çiftçiye adaletli davranılmadığını ifade eden Ertugay, bu tezini örneklerle açıkladı. Ertugay, “Narenciye, sebze ve meyve üretimi bakımından en büyük potansiyele sahip olan ülkemizi, Avrupa’yı ve Rusya’yı besleyen Antalya ilimizde bir çiftçi 6 yılda toplam 5 bin 424 TL ile desteklenirken, Diyarbakır çiftçisi 20 bin TL, Urfa çiftçisi 32 bin 000 TL destek almıştır. 130 bin çiftçisiyle Türkiye’nin tahıl ambarı olan ve tek başına birçok Avrupa ülkesinin üretiminden fazla üretimi olan Konya çiftçisinin kişi başına 6 yılda aldığı destek 13 bin 492 TL’dir. Geçimini çoğunlukla hayvancılıkla sağlayan Erzurum üreticisinin 8 bin 040 TL, Kars üreticisinin 9 bin 465 TL, Kastamonu çiftçisinin 5 bin 781 TL, Düzce çiftçisinin 2 bin 762 TL’dir. Fındık üreten ve ürettiğine pişman edilen Ordu çiftçisinin kişi başına 6 yılda aldığı destek 2 bin 717 TL’dir. Büyük bir adaletsizlik ve ayrımcılık uygulaması olarak bu örnekleri 81 il için vermek ve çoğaltmak mümkündür.” diye konuştu. Prof. Dr. Ertugay, Milliyetçi Hareket Partisi olarak ülkenin her yöresinin, her yöre insanının adaletli ve eşit şartlarda desteklenmesinden yana olduklarına vurgu yaptıklarını kaydetti.
DGD’DEN KESİP, MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ VERİYORLAR
Mazot ve gübre destekleriyle ilgili çarpıcı iddialarla bulunan Prof. Dr. Ertugay, “Cumhuriyet tarihinde ilk defa ve yeni bir destekleme kalemi olarak verildiği iddia edilen mazot ve gübre desteği asla yeni bir uygulama olmadığı gibi Doğrudan Gelir Desteğinden kesilen miktarların başka bir isim altında verilmesinden başka bir şey değildir. Ayrıca, Türk Çiftçisinin dünyanın en pahalı mazotunu ve gübresini kullandığı ve ağır girdi maliyetleri altında ezildiği ve bu nedenle üretim yapamaz duruma geldiği de açık bir gerçektir. Türkiye’de son 6 yılda Hükümet tarafından iddia edildiği gibi tarıma verilen destekler giderek artmamış bilakis azaltılmıştır. AKP iktidarının ciddi, kalıcı, istikrarlı bir destekleme politikası olmamıştır. Destekler yazboz tahtasına çevrilmiştir. Gerek hayvancılık desteklerinde gerekse bitkisel ürün destekleri Bakanlar Kurulu Kararları ile sürekli azaltılmıştır.” ifadelerini kullandı.
DESTEKLER SÜREKLİ DÜŞÜRÜLDÜ
2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanununa göre tarıma verilen desteklerin toplam GSMH’nın yüzde 1’inden az olmaması gerektiğinin altını çizen Ertugay, şunları söyledi: “2006 yılında verilen destekler binde 8,0. 2007 yılı için binde 8,2. 2008 yılı için ise binde 7,6 olarak gerçekleşmiştir. Bakanlar Kurulu’nun “Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar”ı 15 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlandı. Buna göre, melez ırklar için hayvan başına 300 lira, saf ırklar için 350 lira, hastalıklardan ari işletmelerde hayvan başına 400 lira, manda başına 300 lira, damızlık koyun ve keçi başına 10 lira doğrudan ödeme yapılacaktı. Bu karar, Bakanlar Kurulunun 24 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yeni bir kararı ile değişti. Hayvan başına destek kalemleri 50′şer lira düşürüldü. Bu son kararı da beğenmeyen Hükümet bu iki karara dayanarak “Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliği” 13 Haziran 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Bitkisel üretimde yaşananlar hayvancılıkta yaşananlarda çok farklı değil. 25 Ocak 2009 günü Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğlerle 2008 ürünü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, aspir, zeytinyağı, buğday, mısır, kuru fasulye, mercimek, nohut, çeltik, arpa, yulaf, çavdar, tütün vb. birçok üründe destekleme priminde ciddi kesintiler yapıldı.”