ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
16 yaşındaki genç evde ölü bulundu
16 yaşındaki genç evde ölü bulundu
Trabzonspor'un Erzurum kampı tamamlandı
Trabzonspor'un Erzurum kampı tamamlandı
Kent Konseyi'nden Sarıaslan'a yapılan saldırıya kınama
Kent Konseyi'nden Sarıaslan'a yapılan saldırıya kınama
Kadın girişimciler bilgilendirildi
Kadın girişimciler bilgilendirildi
4 ülke yüksek irtifada yarıştı
4 ülke yüksek irtifada yarıştı
HABERLER>SPOR
16 Haziran 2010 Çarşamba - 04:32

Türk Kayağında “Dadaş Damgası”

SAMET ÖZÜNAL/GHA/Erzurum’un ilk asker kayakçısı ve askerlere ilk kayak eğitimi veren sporcunun Hikmet Koyunoğlu isimli bir eğitmen olduğu bildirildi. 1. Dünya Savaşı’nın hüküm sürdüğü yıllarda askeri amaçlı olarak kayak öğretimine başlandığı ve bu hususta görevlendirilen ilk eğiticinin Erzurumlu kayakçı Koyunoğlu olduğu kaydedildi.

Türk Kayağında “Dadaş Damgası”

Erzurum’un ilk asker kayakçısının ve askerlere ilk kayak eğitimi veren kayakçının Hikmet Koyunoğlu isimli bir eğitmen olduğu öğrenildi. 1. Dünya Savaşı’nın hüküm sürdüğü yıllarda askeri amaçlı olarak kayak öğretimine başlandığı ve bu hususta görevlendirilen ilk eğiticinin Erzurumlu kayakçı Hikmet Koyunoğlu olduğu kaydedildi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Hikmet Koyunoğlu’nun İstanbul’un emri ve Almanya’nın da onayıyla Erzurum’da görevlendirildiğini ve askerlere kayak yapmayı öğreten ilk devlet görevlisi olduğunu dile getirdi.
Konukçu, “Batılıların deyimi ile Erzurum Snowland’dır, yani kar ülkesidir. Bu geçmişte de böyle, hatta daha ağır koşullardaydı. Bugün kış turizmi adına umutların bağlandığı kayak sporu, 1. Dünya Savaşı’nda ilk kez Erzurum’da askerlere yönelik öğretilmiştir.” dedi. 
//KONUKÇU: KAYAK İLK KEZ ERZURUM’DA ASKERLERE ÖĞRETİLDİ
Erzurum’da kayak sporunun çok uzun bir geçmişi bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Konukçu, dağ ve düz alan kayakçılığını çok iyi bilen Hikmet Koyunoğlu’nun, hem Erzurum’da resmi kayak eğitim veren ilk hoca ve aynı zamanda ilk kez askerlere kayak öğreten eğitimci unvanına sahip olduğunu dile getirerek, “Erzurum’da görevli olan ve kayak denilen aleti de Erzurumluya, askerlere öğreten kişi Hikmet Koyunoğlu olmuştur. Dağ ve düz alan kayakçılığını profesyonel bir şekilde bilen Hikmet Koyunoğlu, bu sanatın geniş çevrelere yaymak şerefini kazanan ilk kişilerdendir. İstanbul’un emri ve Almanların da uygun görmesiyle Hikmet Koyunoğlu ilk çalışmalarını Palandöken’de uygulamıştır. Zirvelerden başlayan ve eteklerdeki Kiremitlik Tabyası’na kadar uzanan bu zevk ve heyecan yolculukları ve sporu, askerler ve halk tarafından ilgiyle izlenmiştir. Propaganda amaçlı kayak çalışmaları askeri makamlarca Doğu’ya ve Batı’daki İstanbul basınına yayılmış, böylece ilgi daha da artırılmıştır.” diye konuştu. 
Öte yandan Hikmet Koyunoğlu’nun, Ankara’daki Etnografya Müzesi’nin de mimarı olduğuna işaret eden Konukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “M. Kemal Paşa ve arkadaşlarının Erzurum’a gelişlerine de tanık olan Koyunoğlu, 1919 yılındaki Ermeni Meselesi ile ilgili olarak Divan-ı Harb-i Örf-i’de yargılanmıştır. Hikmet Koyunoğlu, mahkemede cesur davranışı ile dikkat çekmiş ve Türk’ün asaletini bir kere daha vurgulama şerefini söz konusu etmiştir”
//HİKMET KOYUNOĞLU, KİMDİR?
Cumhuriyetin ilk dönem mimarlarından olan Koyunoğlu'nun en önemli yapıtları Ankara'daki Etnografya Müzesi, bugün müze olarak kullanılan Türk Ocağı Binası, Bursa'daki Tayyare Kültür Merkezi'dir. 1908-1914 yıllarında Sanayi-i Nefise Mektebi'nde eğitim gördü. Cuilio Mongeri ve Alexandre Vallaury'nin öğrencisi aldı. İstanbul Beyoğlu'ndaki Saint Antoine Kilisesi'nin yapımında Mongeri ile birlikte çalıştı. I. Dünya Savaşı yıllarındaki askerliği döneminde Erzurum'da İttihat ve Terakki Kulübü Binası inşa etti. Askerlik sonrası döndüğü İstanbul işgal altındaydı, mimarlık yapma olanağı yoktu. Bunun üzerine fotoğrafçılığa yöneldi. Foto muhabirliğinin yanı sıra Cağaloğlu'nda bir fotoğrafhane açtı. İşgal güçlerinin baskısı üzerine 1922'de Ankara'ya kaçan Koyunoğlu, bir süre Şeriye ve Evkaf Vekaleti'nde mimar olarak çalıştıktan sonra kendi bürosunu açarak özel yapıların mimarlığını yaptı, İstanbul'daki İleri Gazetesi için foto muhabirliği yapmayı da sürdürdü. Koyunoğlu'nın Ankara'daki en önemli yapıtları Etnografya Müzesive Türk Ocağı Binası'dır. Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu) binası, Adliye Binası, Büyük Otel, Celal Bayar Evi, Mithat Alam evi (İsrail Büyükelçiliği ikametgahı), Hariciye Vekaleti (günümüzde Kültür Bakanlığı binası), Maarif Vekaleti binaları Ankara'daki yapıtlarındandır. Açılan uluslararası yarışmada birincilik alması üzerine 1930-1934 yılları arasında Bursa'da Tayyare Cemiyeti Tiyatro ve Sineması'nı inşa eden Koyunoğlu, bu yapıyı tamamladıktan İstanbul'a yerleşti, eski yaptıların onarımı ve ev-apartman inşaatları ile uğraştı, dönemin ileri gelenlerinin evlerini yaptı. 1981 yılında kendisine Atatürk Sanat Armağanı verilen sanatçı 1982 yılında hayatını kaybetti.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum bir ilke imza attı
RECEP DAĞ/ERZURUM gazetesi/Türkiye’de ilk kez Erzurum'da kurulan kızak ...
Yüzme havuzunda sezon açıldı
RECEP DAĞ/ERZURUM gazetesi - Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Yüzme ...
Albayraklarspor playoff’dan elendi
SENAR YILDIZ (İHA) - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Bayanlar 2. Lige ...
 
4 voleybolcumuz Milli Takım yolunda
RECEP DAĞ/ERZURUM GAZETESİ - Trabzon’da yapılan İllerarası Milli Takım ...
Futsal Ligi kuraları çekildi
RECEP DAĞ/ERZURUM gazetesi/Türkiye'de sporun en büyük destekçilerinden ...
Elvan Palandöken’de enerji depoladı
Etiyopya asıllı milli atlet Elvan Abeylegesse, 26 Haziran -1 Ağustos tarihleri ...
 
Doğu’da spor yatırımları artacak
VAHİT OLCAY(İHA) - Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Ali Babacan, ...
Albayraklarspor playoff’ta yarışacak
RECEP DAĞ/ERZURUM gazetesi- Türkiye’de ilk kez düzenlenen Bayanlar Bölgesel ...
Erzurumspor’da kongre hüsranı
Oğuz Selim Karahan (CİHAN)- Erzurumspor Kongresi yeterli çoğunluk sağlanamadığı ...
 
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Tost Adaleti ve Diğer Küçük Hesaplar
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Teşekkür Vefadır: Büyükşehir ve Palandöken Belediyesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva