Taze süt ve peynire dikkat
Türkiye'de brusella hastalığının hala yaygın olarak görüldüğüne dikkat çekiliyor. Erzurum’da taze peynir ve süt tüketiminin yaygın olması yüzünden, uzmanlar açıkta satılan sütlerin alınmaması ve sütün kaynatılmadan kullanılmaması yolunda uyarılarda bulunuyorlar.
Uzmanlar, AB ülkelerinde brusella vakalarının sağlıklı süt tüketimi dolayısıyla ile çok az olduğunu ifade ediyor.AB ülkelerinde bir yılda tespit edilen brusella vakası 100 civarında. ABD'de ise son 10 yılda tespit edilen brusella vakası sadece 100. Ancak, hastalık Türkiye ve komşusu olan İran, Irak, Suriye gibi ülkelerde de yaygın olarak görülüyor.
Türkiye'de hastalığın hala yaygın olarak görülmesinin nedeninin sütün üretimi ve tüketimiyle ilgili olduğuna işaret ediliyor. Türkiye'de üretilen sütlerin yüzde 40'ı hala açıkta satılarak tüketiliyor. Hijyen şartlarda üretilip tüketilen süt oranı sadece yüzde 20 civarında. Bu oran, AB ülkeleri ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde yüzde 75-90 oranında.
Sütün sağlıklı üretiminin yanı sıra kaynatılması da önemli Brusella hastalığından korunmak için süt, kısık ateşte 15 dakika süreyle karıştırarak kaynatılmalı. Bu arada, hastalık çiğ sütten yapılmış olan peynirden de yaygın olarak bulaşıyor. Kesinlikle, peynirin kaynatıldıktan sonra mayalanması gerekiyor. Brusellanın uzun süreli tedavi gerektiren bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar,"ölümcül olmayan hastalığın en büyük belirtisinin, yorgunluk ve halsizlik olduğunu belirtiyor.Hastada, bel ve sırt ağrıları da görülebiliyor.