ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kura Nehri can aldı
Kura Nehri can aldı
'Hicri yeni yılınız kutlu olsun'
'Hicri yeni yılınız kutlu olsun'
Gazze’de can kaybı 56 bin 259’a yükseldi
Gazze’de can kaybı 56 bin 259’a yükseldi
MSB bilgilendirdi
MSB bilgilendirdi
Merkez Bankası PPK özeti açıklandı
Merkez Bankası PPK özeti açıklandı
HABERLER>GUNCEL
14 Haziran 2010 Pazartesi - 00:55

Tarihi türbe yenileniyor

ERZURUM(GHA) – Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Ebu İshak Türbesi için harekete geçti. Türbenin çevresinin istinat duvarıyla kapatılmasının planlandığı çalışmalar çerçevesinde, peyzaj düzenlemelerinin yanı sıra, yürüme yolu ve merdivenler de yapılacak.

Tarihi türbe yenileniyor

Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, Çifte Minareli Medrese’nin karşısındaki Ebu İshak Türbesi’ndeki çalışmalara başlandığını bildirildi. Cumartesi günü başlayan çalışmaların, yaklaşık bir ay süreceğini anlatan Bakır, türbeye güney istikametine bakan merdivenler ve ayrıca engelliler için de yürüme yolu yapılacağını dile getirdi. Ebu İshak Türbesi’nde yürüme yolu, merdiven ve çeşitli peyzaj çalışması yapacaklarını bildiren Bakır, ayrıca istinat duvarları yaparak, türbenin bulunduğu bölümü koruma altına alarak, yeni bir görünüme kavuşturacaklarını dile getirdi. Söz konusu peyzaj çalışmalarına ödenek tahsis edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ödenek talebinde bulunduklarını hatırlatan Bakır, taleplerine olumlu yanıt verildiğini belirterek, söz konusu çalışmalar için doğrudan temin yoluyla 50 ile 60 bin lira arasında harcama yapılacağını ifade etti. 4 kişilik bir ekip tarafından yürütülen çalışmalar çerçevesinde, türbenin çevresinde örülen istinat duvarlarının, türbeden 60 santimetre yüksekte olacağını aktaran Bakır, ayrıca mezarların çevresindeki taşların da, yenileneceğini söyledi.
//TARİHİ KAYITLARDA EBU İSHAK TÜRBESİ…
Öte yandan Tarihçe-i Erzurum yazarı Ahmet Nusret Efendi, söz konusu türbeyle ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “Bu zat Nefahat’ta mezkur olan Ebu İshak olmayıp, hicri 6. asır ricalinden Tatar ihtilalinde Erzurum’a hicretle burada oturmayı tercih eden, dinin emrine bağlı İslam büyüklerindendir…”
İ.Hakkı Konyalı ise, “Meşhur mutasavvıf, mürşit, kutup Ebu İshak-i Kaziruni burada değil, Kazirunda medfundur. Vefatından sonra manevi nüfuz ve tesiri İslam alemine yayılan Kazirunlu mürşit adına Anadolu’da bir çok zaviyeler yaptırılmış ve zengin gelirler vakıf edilmiştir. Şimdilik adını tespit edemediğimiz bir hayırsever de Erzurum’da Ebu İshak adına bir zaviye yaptırmış ve gelirler vakfetmiştir.”
Türbede yatır haricinde, üç kabir mevcuttur. Ayakucunda, Abaza Mehmet Paşa isyanında Şehit olan, Hüseyin Paşa, yanında Revan müdafaasında yaralanıp şehit olan Murteza Paşa, diğer üçüncüsünün Osmanlı büyüklerinden bir şehit veya ahi olduğu söylenmektedir. Türbe önünde 1813 yılında ölen Çıldır valisi divan katibi Mustafa Efendi. Diğer demir parmaklıkla çevrili olan Sultan Abdülmecit’in hariciye müsteşarı Nuri Efendi (Paşa) İran sefiri ile görüşmeye yetkili kılınmış, Erzurum’da ölmüş. (M.1843) Nuri Efendiye, Nuri babada denilmekte, mezar yerini kendinin belirlediği, ölürsem yetmiş bin evliyanın yattığı yere gömüleceğini söylediği rivayetler mevcuttur. Erzurum’da sık sık ziyaret edilen ziyaretgahlardandır.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Durgunluk travması..
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Kamu kuruluşları ve Atatürk Üniversitesi öğrencilerine ...
Bakan'dan hakim ve savcılarla ilgili şok sözler
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, muayene ve tedavi olmak için hastanelere gelen ...
Memur Sen’de 15’inci yıl heyecanı
AYHAN TÜRKEZ (İHA) - Memur Sen Erzurum İl temsilcisi, Dursun Mehmet Dindi, ...
 
“Trafikte ceza yazmak çözüm değil”
Orhan Yıldırım (CİHAN)- Bölgesel Trafik Değerlendirme Toplantısı için ...
‘Melez’ Posta Devri start aldı
ERZURUM (İHA) - PTT Genel Müdürlüğü Erzurum’da, basım ve dağıtımdan kaynaklanan ...
Matbaacılar Odası Başkanları buluştu
Matbaacılar Oda başkanları İzmir'de biraraya geldi. Matbaacılar zirvesinde ...
 
Beş ayda 20 bin araç denetlendi
ERZURUM (İHA) - Erzurum Ulaştırma Bölge Müdürü Salih Okur, 2010 yılının ...
Polat’tan yanlış haber tepkisi
ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksekokulu 2009-2010 ...
Yol İş’ten Yüksel’e plaket
COŞKUN MENEK(İHA) - Erzincan’da 'de 5 yıldır İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Zafer kimin?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Bunun Adı Medeniyet mi Şimdi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Medeni insanın çöple imtihanı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Yeni bir sayfa, yeni bir Türkiye
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva