TES) Erzurum 2 nolu şube sekreteri Fırat Özkaş, öğrenci affının son 8 yılı kapsaması halinde af bekleyen adayların yarısına yakın bölümünün bu aftan faydalanamayacağını oysa ki 1980 yılından beri mağdur olan ve büyük umutlarla af bekleyen herkesi kapsayan bir öğrenci affının gerektiğini savundu.
Türkiye Bağımsız Eğitimciler Sendikası Erzurum 2 nolu şube sekreteri Fırat Özkaş , af bekleyen öğrenci adaylarının ziyaretinde yaptığı açıklamada, öğrenci affının, tasarıdaki gibi sadece son 8 yılı kapsaması durumunda ihtiyaca cevap veremeyeceğini ve rahatsızlıkların devam edeceğini söyleyerek, “Öğrenci affı isteyen bütün öğrenciler yarım kalan eğitimlerine devam etmek istiyor, bundan daha makul bir hak arayışı olamaz. Bu haklarını aramalarını kişisel olarak olumlu karşılamakla birlikte, sendika olarak da verdiğimiz destekle bütün mağdur öğrencilerin yanında bulunuyoruz. TES olarak eğitimin temel haklardan biri olduğuna ve hiçbir şekilde bu haktan bireylerin mahrum bırakılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle TBMM Milli Eğitim Komisyonu başta olmak üzere, siyasi parti temsilcileriyle Genel Başkanımız Gürkan AVCI görüşmeler yaparak sizin adınıza lobi faaliyeti yürüteceğini bildirmiştir” dedi..
EĞİTİMLE ALAKALI AF
“Eğitimle alakalı her türlü affı destekliyoruz. Hele hele eğitimlerini tamamlamak isteyen gençleri affetmeyi Türkiye Cumhuriyeti devleti için bir vecibe olarak görüyoruz.”diyen Özkaş açıklamasını şöyle sürdürdü; “Devletin şefkatli yüzünü af bekleyen bir milyona yakın öğrenci adayına biran önce göstermesi gerekir. Bu sıkıntıları yaşayan birçok gencimiz bizlere ulaşıyor. Mağduriyetlerinin giderilmesi şart. Bu nedenle affın, süre ve kapsam açısından daha geniş tutulması gerekmektedir, şeklinde konuşan ÖZKAŞ, şöyle devam etti: ’’Üniversitelerle çeşitli nedenlerle ilişiği kesilen ve eğitimine devam etmek isteyen gençlerin önünü açmak gerektiği gibi destek ve yardım etmekte gerekiyor. Bu yüzden öğrenci affının son 8 yılı kapsaması yerine, 1980 ve sonrasını kapsaması gerekmektedir. Eğitimle ilgili genel istatistiklerde arka sıralarda yer alan ve eğitim hakkı konusunda ciddi sorunları bulunan Türkiye’nin eğitim almak isteyen insanlarının önündeki tüm engelleri kaldırması gerekmektedir”
ÖĞRENCİ AFFI OY İÇİN OLMAMALI
Öğrenci affının yaklaşan yerel seçimlerde oy almak amacıyla yapıldığına dair eleştirilere de değinen ÖZKAŞ, “af, oy için değil, okuldan atılmış ve her hangi bir nedenle üniversiteyle ilişiği kesilmiş bu gençlerin istek ve arzuları doğrultusunda, yaşanan mağduriyetin giderilmesi, amacıyla yapılmalıdır. Sayın Başbakan’ın, affın gerek süre, gerekse kapsam ve nitelik açısından geniş tutulmasını sağlaması gerekmektedir”yorumunu yaptı.
TÜRBAN AFFI YORUMU DOĞRU DEĞİL
Türkiye'nin her yerinden farklı görüşlerdeki on binlerce kişinin öğrenci affını beklediğine değinen ÖZKAŞ, affa karşı çıkan bazı kesimlerin, öğrenci affını “türban affı” olarak görmeye çalıştığına da değinerek, "Kimse affı bu şekilde yorumlamasın. Bu yasak zaten devam etmektedir. Bizim isteğimiz okumak isteyen tüm gençlerin önünü açmaktır” diye konuştu.
EĞİTİMLİ İNSANLARA VERİLEN ŞANS
“Affa mevzu bahis olan katil değil, çocuk tacizcileri değil; eğitim görmek isteyen, öğrenimini tamamlamak isteyen insanlar”şeklinde konuşan ÖZKAŞ, bazı üniversite temsilcilerinin affa karşı çıkışlarının gerekçesi olarak, üniversitelerin gerek kadro gerekse fiziksel alt yapı olarak af sonucunda oluşacak yoğunluğu kaldıramayacağı yönündeki değerlendirmelerini makul bir gerekçe olarak görmenin mümkün olamayacağını kaydedetti. Özkaş,“Çeşitli mazeretler öne sürerek affa karşı çıkmayı bir türlü anlayamıyorum. Af bekleyen gençlerimizi işsiz, amaçsız sokağa saldığımızda, bu gençler ülke için bir kayıp ve büyük bir kabus haline dönüşecektir. Bu nedenle, üniversitelerimizin şikayetlenmek yerine, YÖK ve hükümetle koordineli şekilde gerekli hazırlıkları ve önlemleri biran önce alması gerekmektedir” uyarısında bulundu.