REKTÖR KOÇAK SUNUM YAPTI
Biyomekaniğin normal işlevinin yitiren organlara yeniden işlerlik kazandırmasının öneminin bilindiğini kaydeden Prof. Dr. Koçak, ''Biyomekanik konusunda bugüne dek kaydedilen gelişmeler memnuniyet vericidir'' dedi.
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İhsan Efeoğlu da zengin katılımlı bir kongre gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, ''İlk üçü İstanbul'da yapılan kongrenin 4'üncüsünü Atatürk Üniversitesinde düzenlemekten mutluyuz'' diye konuştu.
ORTOPEDİ VE BİYOMEKANİK
Prof. Dr. Efeoğlu, biyomekaniğin sürekli gelişmeler açık bir bilim dalı olduğunu vurguladı.
Dokuz Üylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu ise ''Bizde ve Dünyada Ortopedi ve Biyomekanik'' konulu açılış sunumunu yaptı.
Biyomekaniğin, mekanik ilkelerin biyolojik sistemlere uygulanması olarak tanımlanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, ''Beyomekanik, katı-sıvı mekaniği, spor mekaniği, doku mühendisliği, biyomateryal, yapay organlar gibi çok geniş bir alana kapsamaktadır'' dedi.
TÜRKİYE BİYOMEKANİKTE İDDİALI ÜLKELER ARASINA GİRDİ
Türkiye'nin, dünyada biyomekanik üzerine çalışma yapan ve yayın haline getiren ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, şunları söyledi:
''Türkiye, biyomekanik üzerine çalışma yapan ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada gibi ülkeler arasında yer almaktadır. Yine ortopedi alanında yapılan çalışmalar bu ülkelere yakın ancak gerisinde bulunmaktadır. Ülkemizde ve dünyada biyomekanik alt gruplarından en çok kemik biyomekaniği ve yüzey analizi konuları çalışmakta ve bu konularda yayınlar sunulmaktadır.''
Erzurum'da 2 gün sürecek kongrede, biyomekanik alanında 54 bilimsel bildirinin sunumu yapılacak.