TDK BAŞKAN DANIŞMANI PROF. DR. TOPARLI:
"TÜRKÇE'YLE NE KADAR ÖVÜNSEK AZDIR"
Türk Dil Kurumu (TDK) Başkan Danışmanı Prof. Dr. RecepToparlı, Türkçe'nin yozlaştığını söyleyenlerin bu iddiaları kasıtlı olarak ortaya attığını söyledi.
Müftülük Konferans Salonu'nda düzenlenen ve yaklaşık 600 kişinin izlediği "Türkçe'nin Gücü" konulu konferansta konuşan Erzurum Atatürk üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi türk Dili ve Edebiyatı Bölümü eski öğretim üyesi ve TDK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, dilin insan hayatındaki önemini anlatarak, "Dil olmadan kültür oluşturulamaz, yaşatılamaz ve nesillere aktarılamaz. Kısacası dil olmazsa hiçbir şey olmaz" dedi.
"Dil olmasaydı insanlık bugünkü toplum hayatına sahip olamazdı" diyen Prof. Dr. Recep Toparlı, "Dil olmasaydı bugünkü uygarlık düzeyine ulaşılamazdık. Dil olmadan insan olmaz, aile olmaz, toplum olmaz, ulus olmaz, kültür olmaz, teknoloji olmaz yani. Hiçbir şey olmaz. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran ulu önder Atatürk de bunun farkındaydı. Ona göre Türk demek, Türkçe demektir. Türkçe, annemizin ak sütü gibidir. Hiçbir şey karışmamıştır" diye konuştu.
Son zamanlarda Türkçe'ye yabancı kelimelerin girdiğini ve bu sebeple yozlaştığını söyleyenlerin bu iddiaları kasıtlı olarak gündeme getirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Recep Toparlı, "Dilimizin zayıf olduğunu iddia edenlere inanmayın. Bugün dünyada en zengin dili olarak gösterilen İngilizce ortada yokken, Türkçe vardı. Türkçe gücünü tarihinden alıyor. Bizim dilimiz, kökleri yüzlerce yıllık bir zaman ve geniş bir coğrafya parçasında konuşulan yazı, kültür, sanat ve edebiyat dilidir. Dillerin büyük bir bölümü yokken Türkçemiz vardı" dedi.
Konuşma dili olarak Türkçe'nin tarihinin Orhun yazıtlarından çok daha eskilere dayandığını ifade eden Prof. Dr. Toparlı, şunları söyledi: "Bizim en az 5 bin yıllık bir geçmişimiz var. Bilen de bilmeyen de Türkçe hakkında konuşuyor. Bırakın uzmanları konuşsun. Duygusal olarak konuşmak bir şey ifade etmiyor. Türkçe'nin bilim dili olmadığını söylüyorlar. Bunu söyleyenlere diyorum ki, 'Siz işinize bakın!'. 19'uncu yüzyıldan beri Türkçe'nin bilim dili olarak kullanıldığını çok iyi biliyoruz. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bir vesileyle oraya gelmiş bir Türk bulursunuz ve ona merhaba dersiniz"
Türkçe'nin dünyada en çok konuşulan diller arasında yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Toparlı, "Dünyanın en çok konuşulan dileri Çince, Hintçe, İspanyolca, İngilizce ve Türkçe'dir. Yeryüzünden 250 milyonu aşkın insanın Türkçe konuştuğu biliniyor. Yani Türkçe 2.5 milyon kilometrekarelik bir alanda konuşuluyor. Bununla gurur duymamız lazım. Ne kadar övünsek azdır. Türkçe çok zengin bir dildir ama maalesef bunun farkında değiliz" şeklinde konuştu.