ORTAK BEKLENTİ YOK
Erzurum Büyükşehir konumunda olmasına rağmen, şehir kültürünün henüz hakim olmadığı bir yapı barındırıyor.Kentin geleceği için hayati önem taşıyan seçimlere vatandaş oldukça ilgisiz yaklaşıyor. Erzurum’un ortak ihtiyaçları ikinci planda. Herkes kendine göre öznel bir beklenti içinde. Üzerinde hemen herkesin buluştuğu ve beklenti haline getirdiği bir talep yoğunluğu yok.
ÖNCELİK BİRLİKTELİĞİ
Tüm metropol adayı Büyükşehirlerde halkın kentlerine yönelik bir “öncelik” birlikteliği var. Kentsel anlamda ortak biçimde tarif edilebilen istekler, siyasilerin hareket alanını, çalışma program ve projelerini şekillendiriyor. Belediye Başkan ve Meclis üyesi adaylarını halk yönlendiriyor. Erzurum’da ise üzerinde mutabakat sağlanmış genel bir talep yok. Seçmen ne istediğini belirlemiyor, seçilecek de proje yerine duruma göre ayarlanmış vaatlerle durumu idare ediyor.
ŞEHİR Mİ ÖNEMLİ, KİŞİLER Mİ?
Son on beş yıllık süreçte ekonomisi gerileme sürecine girmiş Erzurum’da sosyal ve ekonomik kırılganlık artık toplumun tüm katmanlarını etkileyen bir boyutta. Ailelerin gelecek kaygıları, yaşanılan şehrin istikbalinden daha önemli bir hal gösteriyor. Herkesin kendi kafasında ve kendine göre şekillendirdiği bir Erzurum ve onun da kendine göre beklentileri var. Bu durum aday profilini olduğu gibi siyasi partilerin seçim sinerjilerini de kent üzerindeki seçim ambiyansını da olumsuz yönde etkiliyor.
OY KULLANMAMA EĞİLİMİ
Ekonomik geriliğin yol açtığı sosyal travma, seçimlere katılımı da etkiliyor. Oy kullanma mecburiyetinin olmaması, oy kullanma noktasında cezai yaptırım bulunmaması sebebiyle Erzurum’da seçmenin önemli bir bölümünde sandık başına gitmeme eğilimi seziliyor. Halk oyunun öneminin farkında değil. Herkes “bir başkası nasıl olsa oyunu verir”, ya da “oyum neyi değiştirir” düşüncesinde. Ekonomik atılımı hep başkalarından bekleme alışkanlığı, seçimlere de sirayet etmiş bir durum sergiliyor.
ÜMİTSİZLİK
Siyasette ümitsizliğin hakim olduğu bir tablo içindeki Erzurum, kentleşme hızı bakımından bölge illeri içinde performansı en düşük iller arasında. Malatya, Van, Ağrı, Elazığ ve Erzincan çağdaş kentleşme bakımından Erzurum’un oldukça ilerisinde. Bu illerde halkın değişim, yenileşme istekleri, kentlerinin görünümünü de, refah düzeyini de olumlu etkiliyor. Erzurum’da ise vatandaş kentin geleceğiyle yeterince ilgili değil..
SEÇMEN SEÇİLECEKTEN KOPUK
Halkın kentle ilgili ortak beklentilerinin olmaması, siyasilerin temel ihtiyaçlara çözümler üreterek projelerle yarışmasını da engelliyor. Bir siyasi partinin programındaki öngörüler diğer partinin öngörüleriyle benzerlik göstermiyor. Bir siyasi harekette şehir için hayati önemde görülen olgu, diğerinin gündeminde değil. İstekler gibi, projelerde birbirinden kopuk..