Şimşek, düzenlediği basın toplantısında, yeni kayıtlarla birlikte 10 milyon 870 bini ilköğretim öğrencisi, 3 milyon 245 bini ortaöğretim olmak üzere toplam 14 milyon 115 bin öğrencinin ders başı yaptığını, ders başı yapan toplam öğretmen sayısının da 600 bin olduğunu belirtti.
Şimşek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın çeşitli kademelerinde görev yapan yönetici ve personel ile birlikte değerlendirildiğinde yaklaşık 800 bin civarında eğitim çalışanı bulunduğunu söyledi.
EĞİTİM CAMİASININ SORUNLARI CİDDİ BOYUTTA
Eğitim sisteminin, örgün ve yaygın eğitim kurumları birlikte değerlendirildiğinde yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1 milyona yakın eğitim çalışanının mevcut olduğunu anlatan Şimşek, "Bu rakamlara bakınca dev bir örgüt karşımıza çıkmaktadır. Bu kadar büyük bir örgüte sahip eğitim camiamızın sorunları da büyüktür. Bu sorunların tespiti ve çözümüne ise sadece eğitimcilerin değil eğitimle ilgilenen herkesin katkıda bulunması gerekir" diye konuştu.
EĞİTİMCİLERİ SORUNLAR BEKLİYOR
Geçmişte olduğu gibi bu dönemde de eğitimi ve çalışanlarını birçok sorunun beklediğini anlatan Şimşek, "Verilecek eğitimin niteliği açısından eğitime ayrılacak kaynak sıkıntısı, derslik yetersizliği, bölgelerarası öğretmen açığındaki farklar, okulların ödenek ve hizmetli ihtiyacı, kalite seviyesinin yükseltilememesi, eğitimin ezberci ve sınavda soru çözmeye endeksli halde olması; eğitimi verecek öğretmen açısından, öğretmenlerin özlük hakları, öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmenlik gibi birçok sorun önümüzde duruyor." şeklinde konuştu.
ŞİMŞEK, EĞİTİM ÇALIŞANLARININ SIKINTILARINI SIRALADI
Eğitim sisteminin merkezi idare anlayışı içerisinde yapılandığını belirten Şimşek, "Merkez teşkilatı 16 ana hizmet birimi ve 14 yardımcı hizmet biriminden oluşmaktadır. Kararlar merkezden alınarak taşra teşkilatında uygulanmaktadır. Dolayısıyla hızlı karar alma süreci işlememektedir. Sorunların tespiti de çözümü de yavaş olmaktadır. Bu nedenle merkez teşkilatı yeniden yapılandırılmalı, birçok genel müdürlük ve birimler birleştirilerek küçültülmelidir. Bir kısım yetkiler de taşraya devredilmelidir." dedi.
TALİM VE TERBİYE KURULUNUN YAPILANDIRILMASI
Özellikle Bakanlığın beyni olan Talim ve Terbiye Kurulu'nun yeniden yapılandırılması gerektiğini anlatan Şimşek, "Okulların alt yapı sorunu ve derslik eksikliği giderilmeli daha fazla okul ve derslik yapılmalıdır. Bunların yanı sıra öncelikle çözülmesi gereken başka sorunlar da bulunuyor. Örneğin, yönetici atama konusundaki kaos sürüyor. 30 bin civarında idareci vekaleten görev yapıyor. Bu konuda sınav esaslı, liyakata dayalı bir yönetmelik hazırlanarak mağduriyetlerin önüne geçilmelidir." diye konuştu.
ÖĞRETMEN SINAVI
Uzman öğretmen sınavının 2005 yılında bir defa yapıldığını anlatan Zinnur Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak bu sınavın devamı getirilmedi, Başöğretmen sınavı ise hala yapılamadı. Bu konuda meydana gelen mağduriyetler giderilmeli, konu ile ilgili mevcut yasal düzenleme dikkate alınarak yeni sınav açılmalıdır. Binlerce öğrenciyi mağdur eden haksız, adaletsiz katsayı uygulaması hala çözüme kavuşturulamadı. ÖSS'de meslek liselilerin aleyhine uygulanan katsayı engeli nedeniyle söz konusu okulların öğrenci sayısı giderek düşerken, düz liselerin kapasitesi sağlıksız şekilde artıyor. Bu engel kaldırılmalı. Katsayı engelinin aksine, meslek liselerinin teşviki için ilave puanlar verilmelidir."