Yenidoğanın Yeniden Canlandırılması Eğitimi Programı” çerçevesinde Erzurum’da 3 günlük kurs gören 35 sağlık personeline düzenlenen törenle sertifikaları verildi.
YENİDOĞAN CANLANDIRMA PROJESİ
Yıldızkent Eğitim Tipi Sağlık Ocağın’da düzenlenen törende konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Yenidoğan’ın canlandırılması eğitimi çalışmalarına 1998 yılında başlanıldığını ve 2003 yılına kadar 4 bin sağlık personelinin kursa tabi tutulduğunu ifade ederek, eğitimleri başlatan dönemin sağlık bakanı ve AÇSAP ekibine teşekkür etti. Kendisinin bakan olduğu 2003 yılından itibaren de bu eğitimlerin devam ettiğini hatırlatan Bakan Akdağ, 5 yılda 19 bin sağlık personelinin, 2009 yılının 5 aylık döneminde de kurs gören personel sayısına 25 bin ilave yapıldığını kaydetti. Akdağ, yenidoğana gerçek bilimsel anlamda tıbbi anlamda müdahale kabiliyeti kazanıldığını belirtti.
“BEBEK ÖLÜM ORANI, 2008’DE BİNDE 18’E KADAR DÜŞÜRÜLDÜ”
Bebek ölüm oranında Türkiye’nin 1993 yılında binde 53, 1998 yılında binde 43, 2003 yılında binde 29 ve 2008 yılında ise binde 18’lik bir oranı yakaladığını bildiren Bakan Akdağ, bu yıl itibariyle de binde 15 oranını tutturacaklarını tahmin ettiklerini vurguladı. Grafiklerde alt seviyelere inildikçe oranı daha da aşağıya çekmenin zorlaştığına işaret eden Bakan Akdağ, bunun tıbbi ve bilgi yetersizliğinden değil, diğer etkenlere bağlı olduğunun altını çizdi. Gelişmiş ülkelerde de bebek ölüm oranının yüzde 10 seviyesinde bulunduğuna dikkati çeken Bakan Akdağ, Türkiye’nin diğer ülkelerle karşılaştırıldığı çok iyi bir konumda olduğunu dile getirdi. Bebek ölüm oranının düşürülmesinin belli bir seviyeden sonra gelir seviyesi, kırsala erişebilme, anne-baba, kayınvalide ve halkın eğitimiyle direkt alakalı olduğunu anlatan Akdağ, “Eskiden insanların çocukları hastaneye getirilemeden evlerde ölüyordu. Şimdi gerektiğinde bir bebek için helikopter tahsis ediliyor. Son 3 yılda üniversite hastanelerimizde de yenidoğan üniteleri çalışmalarını sürdürüyor. Gelinen noktayı elbette yeterli görmüyoruz. Ama gelinen mesafeyi de görüyoruz.” diye konuştu.
SAĞLIK PERSONELİ SORUNU
Bu konuda halkın eğitimine daha çok önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Akdağ, “Vatandaşlarımızın cinsel eğitim, hamilelik öncesi, hamilelik ve sonrası, güvenli doğum konularında daha çok bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda hem sağlık personeline, hem de basınımıza çok iş düşüyor. Sağlık personelimizin çalıştığı şartları biliyoruz. Bunların hastaneler ve çalıştığınız mekanlarla ilgili kısımlarında büyük ilerleme sağladığımızı düşünüyorum. Ama görev yaptığınız bölgedeki, özellikle konaklama konusundaki sıkıntıların giderilmesi yönünde de çalışmalarımız var. Hükümet lojman yapımına sıcak bakmamasına rağmen, konuya Sayın Başbakan’la görüştük, imkanı dar olan yerlerde lojman yapımı devam edecek. Erzurum’da Karayazı, Çat ve Karaçoban’da lojmanlar yapılacak.” şeklinde konuştu.
Akdağ, “Türkiye’de doktor ve hemşire sayısı yeterli” diyenlerin kulaklarının asıl şimdi çınlaması gerektiğini ifade ederek, daha sonra şunları kaydetti: “Bir yanlıştan döndük. Geçmiş dönemde bu konuya YÖK ile tartışma zemininde bile konuşamıyorduk. Şimdiki YÖK yönetiminin bu konudaki bakışı daha iyi. Hem hekim, hem de hemşire sayısının artırılmasında önemli mesafeler alınacak.”
VALİ BULUT: ERZURUM HEMEN HER ALANDA EĞİTİM MERKEZİ OLUYOR
Erzurum Valisi Sami Bulut ise, törende yaptığı konuşmada, Erzurum’un sağlık, turizm, kış turizmi merkezi gibi özelliklerinin yanı sıra eğitim merkezi olma yolunda da hızla ilerlediğini belirterek, Erzurum’un, Adalet, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra Diyanet Eğitim Merkezi gibi büyük eğitim merkezlerini barındırdığını ifade etti.
Türkiye’nin bebek ölüm oranının aşağıya çekilmesinde önemli mesafeler aldığına dikkat çeken Vali Bulut, 1980’li yıllarda binde 80’lerde olan oranın günümüzde binde 15’e düşürülmesinin başarı olduğunu vurguladı.
VANÇELİK: HER YIL 15 BİNDEN FAZLA BEBEĞİN HAYATI KURTARILIYOR
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik ise, bebek ölüm oranının düşürülmesi konusunda yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu dile getirdi. 2003 yılında her canlı doğan bin bebekten 29’unun 1 yaşına gelmeden hayatını kaybettiğinin altını çizen Vançelik, 1 milyon 300 bin doğumda bu rakamın 37 bin 700’e ulaştığını, günümüzde bu rakamın binde 17.6 oranıyla 23 bin 900’e düşürüldüğünü ve 15 bin bebeğin hayatının kurtarıldığı bilgisini verdi.
Konuşmaların ardından Bakan Akdağ, Vali Sami Bulut, Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik ve Palandöken Kaymakamı ile törene katılan sağlık yetkilileri, sertifika almaya hak kazananlara belgelerini dağıttı.
Bakan Akdağ’ın sertifika almaya gelenlerin duygularını dile getirmesi ısrarı üzerine konuşan bir personel; “4B’liyim, dertliyim, mağdurum.” dedi. Konuşmayı dinleyen Bakan Akdağ, “Niye mağdur olasınız” şeklinde cevap verdi.