6.5 YILDA 65 YILLIK ATILIM
AK Parti'nin 6.5 yıldan bu yana Türkiye'de tek başına iktidar olduğunu hatırlatan Recep Akdağ, insana hizmeti siyasetin temeline oturtan bir anlayışı temsil ettiklerini belirterek ülkenin en ücra köşesindeki insanlara dahi hizmet etmeyi bir görev olarak gördüklerini söyledi. Akdağ, siyasetin bir takım tutma işi olmadığını, bunun yanında da duygusal bir yaklaşımla herhangi bir siyasi partinin yanında saf tutma işinin de siyaset olarak algılanamayacağını bildirdi. Halkın hür iradesini sandığa yansıtarak kendisine hizmet edecek insanları seçeceğine işaret eden Akdağ, seçilecek kişinin de efendilik taslamadan, afra tafra yapmadan milletin hizmetkarı olması gerektiğini savundu.
ÜÇ KONUDA ÖZEL HASSASİYET
Hükümet olarak bu anlayış içinde bazı konular üzerinde hassasiyetle durduklarını anlatan Akdağ, şöyle konuştu: "Bunlar, emniyet, adalet, eğitim ve sağlık konularıdır. AK Parti Hükümeti öncesinde Türkiye'de sağlık alanında felaket bir durum yaşanıyordu. Vatandaşlarımız çok ciddi sıkıntılar içerisindeydi. Büyükşehirlerde ise birkaç küçük hastaneden veya dispanserlerden vatandaş sağlık hizmeti almaya çalışıyordu. Doktorla karşılaşanlar ise doğru düzgün muayene edilmiyor, hastanın yüzüne dahi bakılmadan ilaç yazılıyordu."
ARTIK MUAYENE KUYRUĞU YOK
Geçen dönemlerde Türkiye'de muayene olmak için hastaneye giden ancak burada poliklinikler önünde kuyrukta bekleyen hastaların, doktorlar tarafından 3'erli ve 5'erli gruplar halinde muayene odasına alındığını anlatan Akdağ, "Başı ağrıyan 5 kişi gelsin. Karnı ağrıyan 5 kişi gelsin' şeklinde özetlenebilecek bir doktorluk anlayışının da hiç kimseye katkı sunamayacağını dile getirdi.
ÖZEL MUAYENE OLAYI
Akdağ, önemli ve ciddi bir rahatsızlığı olan insanların sağlık hizmeti alabilmek için özel muayenelerin yolunu tutmak zorunda olduğuna işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: "Artık eşinizin kolundaki bilezikleri mi satarsınız, köyünüzdeki öküzünüzü, ineğinizi, davarınızı mı satarsınız, yoksa bir yerlerden borç mu alırsınız. O sizin bileceğiniz bir işti. Bunları yapamamış ve hastanenin acilinde yatıyorsanız o zaman işiniz zordu. Parayı ödemediğiniz sürece sizi hastaneden çıkartmazlardı. Geçmişdönemlerde bebek cenazelerinin dahi hastanede rehin kaldığını hepimiz biliyoruz."
ERZURUM’DAKİ AKADEMİSYENLİK DÖNEMİ
Bakanlık görevinden önce Erzurum'da öğretim üyesi olarak görev yaptığına işaret eden Akdağ, o dönemlerde hastanede yakınları rehin kalan insanların kendisine gelerek yardım istediğini ancak aynı durumu bizzat kendisinin de yaşadığını anlattı.
SAĞLIKTA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM
Bakan Akdağ, tüm bunların artık değiştiğini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Peki bu değişim nasıl oldu? İstikrarlı bir hükümet, kararlı bir Başbakan. Sağlık konusunda damdan düşmüş bir Başbakan ve o Başbakan'ın gösterdiği doğrultuda bir Sağlık Bakanı. Sağlık Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu ciddi ve kapsamlı bir dönüşüm reform programı ile bu değişim sağlandı. Bu programın arkasında gerçekten sıkı duran, bir takım lobilerden, bir takım menfaat çevrelerinden etkilenmeyen bir hükümetle bugünlere
geldik. İnsanlarımız artık hastane, ilaca ulaşabiliyor. Eksiklikler yok mu? Elbette var, ancak yaptıklarımıza yapacaklarımızı da ekleyerek inşallah önümüzdeki yıllarda insanımızın sağlık hizmeti almasını daha da kolaylaştıracağız."
BAŞVURU SAYISI
2002 yılında Mersin genelinde doktora yapılan müracaat sayısının dört milyon civarında olduğunu, bu rakamın 2008 yılında 10 milyona yaklaştığı bilgisini veren Recep Akdağ, özellikle bulaşıcı hastalıklar konusunda çok ciddi mesafe alındığını, söz konusu vakalarla ilgili başvurularda da önemli bir azalış olduğunu söyledi. Akdağ, sağlık hizmetlerinin özel muayenehanelere yönlendirilmesine artık bir son verildiğini ifade ederek, geçmiş dönemde hemen hemen her doktorun muayenesi varken bugün kenttekidoktorların yüzde 75'inin muayenesini kapatarak hastaneler bünyesinde görev yapmaya başladığını dile getirdi. Bakan Akdağ, muayene sahibi doktorlarla yapılan görüşmelerde şunları söyledi: "Siz muayenenizi kapatın gelin. Dar gelirli vatandaşımızdan, işçiden, memurdan, küçük esnaftan, çiftçiden, yeşi kartlı yoksul vatandaşımızdan siz para almayın. Biz size para vereceğiz. Yeter ki muayenenizi kapatın. Hizmetinizi ve hizmet kalitenizi artırın."
ÖNERİLEN EK ÖDEMELER
Akdağ, önerilen ek ödemelerin tatminkar edici bir düzeyde olduğunu ve bu nedenle de Mersin'de uzman doktorların yüzde 75'lik bir bölümünün Türkiye genelindeyse yüzde 77'sinin muayenesini kapattığını bildirdi. Başlangıçta bir takım şikayetlerle karşılaştıklarını ancak bunun vatandaştan değil muayenesi olan uzman doktorlardan geldiğini belirten Akdağ, muayenecilik yoluyla vatandaştan para alma çabası içinde olanların üzerine büyük bir kararlılıkla gittiklerini anlattı. Bir hükümetin, halktan aldığı güçleayakta durabileceğini ve temel görevinin de halka hizmet olduğunu belirten Akdağ, AK Parti Hükümeti'nin de bu anlayış doğrultusunda çalıştığını, bir takım insanların menfaati için çalışmadıklarını ve böylesi bir duruma da asla müsaade edilmediğini ifade etti.
Sağlık Bakanlığı olarak 'Tamgün' adı altında bir proje hazırlığı içerisinde olduklarına işaret eden Akdağ, şunları söyledi: "Proje kapsamında üniversitelerle yapılan görüşmelerde son aşamaya gelindi. Artık bu muayenehaneciliği tamamen ortadan kaldıracağız."
HASTANE YAPIMI KONUSUNDA ENGELLERLE KARŞILAŞTIK
Mersin'de yeni hastanelerin yapımı noktasında arsa bulunmasıyla ilgili çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını belirten Akdağ, hızlı bir kentleşme olgusunun vatandaşların en rahat şekilde sağlık hizmetlerine ulaşabileceği noktalarda hastane yapımını zorlaştırdığını, bu durumun Mersin için de geçerli olduğunu anlattı.