SRAP SÜRDÜREBİLİR KALKINMAYA KATKI SAĞLIYOR
Vali Yardımcısı Kasım Yekeler, sosyal riski azaltma projesi kapsamında sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlandığını belirterek, 2007 yılı sonu itibariyle 23 kurumsal projeye 1 milyon 766 bin, 61 bin bireysel projeye ise 546 bin 380 YTL olmak üzere 84 projeye toplam 2 milyon 313 bin YTL aktarıldığını ifade etti.
Projenin sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağladığını belirten Vali Yardımcısı Yekeler, "SYDV tarafından 2004 yılından beri uygulanan SRAP'la mesleği olan ancak sosyal güvencesi olmayan kişilere, iş kurmaları için 10 bin YTL kredi veriliyor. Proje hazırlayan vatandaşlar sıfır faizle aldıkları krediyi, iki yılı ödemesiz dört yıllık bir zaman içerisinde geri ödüyorlar. 2007 yılı sonu itibariyle 23 kurumsal projeye 1 milyon 766 bin, 61 bireysel projeye ise 546 bin 380 YTL olmak üzere 84 projeye toplam 2 milyon 313 bin YTL aktarıldı 84 projeden 55 inden kadınlar yararlandı. İşyerleri açan kadınlar, patron olurken bir çok kişiye de istihdam olanağı sağlıyorlar" dedi.
SRAPTAN ENÇOK YARARLANAN İLLER İÇERİSİNDEYİZErzurum'un SRAP'ta Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Vali Yardımcısı Kasım Yekeler, "Mesleği olan ancak sosyal güvencesi olmayanların hazırladıkları projelere, SYDV mütevelli heyeti onay verdikten sonra kaynak aktarımı yapılıyor. Bu kapsamda istihdamı artırıcı, sosyal yönü ağır olan ve gelir getiren projelere destek verildi. Vatandaşlar tarafından hazırlanan doğalgaz ustalığı, çanta imalatçılığı, hayvancılık, gıda, marketçilik, hırdavat, nalburiye ve ev tekstili gibi sektörlerdeki projelere kredi verildi. Özellikle kuaför, mantı ve yöresel yemek, biçki-dikiş merkezi açmak için bir çok kadın hazırladığı projeyle kredi aldı. Böylece kadınlar kent ve aile ekonomisine katkıda bulunurken, kendi işlerinin de patronu oldular. SRAP'ın avantajlarını gören vatandaşlar, açtıkları işyerleriyle istihdama da katkıda bulundular. Balık tutmayı öğrettik diyebilirim" dedi
PROJENİN AMACI
Vali Yardımcısı Kasım Yekeler yerel girişimlerde temel amacın kırsal ve kentsel alanlarda yaşayan yoksul insanların yerinde istihdamı içerecek şekilde,daha fazla gelir elde etmesi ve yaşam kalitesini yükseltici eğitim ve sosyal hizmet projelerinin desteklenmesi olduğunu ve bu desteklerin Gelir Getirici Küçük Ölçekli Projeler, İstihdam Edilebilirlik Eğitimleri, Geçici İstihdam Olanakları, Sosyal Hizmet Projeleri ve Toplum Kalkınması Programları olarak beş ana başlık altında toplandığını söyledi.
HEDEF TOPLUMSAL KALKINMA
Kasım Yekeler, “Bu tür programlar, “bütüncül yaklaşımla” daha geniş alanlarda birbirini tamamlayıcı birden fazla projenin birlikte uygulanmasını öngörmektedir. Bu kapsamda toplum kalkınmasına yönelik eğitim ve yayım çalışmaları yanında gelir, üretim, alt yapı, sosyal hizmet ve çevresel projeler birlikte uygulanabilecektir. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan güvence sahibi olmayan ve yapılan “puanlama” sonucu yoksul bulunan ve bu durumu Vakıf tarafından onaylanan kişiler, proje desteklerinden yararlanabilmektedir. Bireysel ya da grup bazlı olarak hazırlanan proje başvuruları uygulama alanındaki Vakıflara yapılıyor.” dedi.