SMMMO BAŞKANI AKAL
‘Vergi profili ekonomik istikrarsızlığın göstergesi’
Serbest Muhasebeciler ve Mali müşavirler Odası Erzurum Şube Başkanı Zeki Akal, Erzurum da gelir ve KDV vergisi mükellefi sayısının düşmesinin ekonomik tablodaki olumsuzlukların göstergesi olduğunu kaydetti.
Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Erzurum Şube Başkanı Zeki Akal, vergi mükellef profili ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Gelir Vergisi ve KDV mükellef sayısının azalmasının ekonomik istikrarsızlıktan kaynaklandığını belirten Akal, “ Birçok mükellef vergi kaydını sildiriyor. Esnaf odasının verileri de bu tespiti doğruluyor, on ayda binin üzerinde esnaf kapısına kilit vurdu. Gelir vergisi mükellef sayısının azalması ekonomik istikrarsızlığın en önemli belirtileri içersinde yer alıyor. Esnaf Erzurum’da kepenk indiriyor. Ekonomide tozpembe tablolar çizmekle sorunların üstesinden gelinemez. Erzurum ekonomisi tüketime yönelik bir profil sergiliyor” dedi.
KURUMLAR VERGİSİNDEKİ ARTIŞTA TEŞVİK YASASININ ETKİSİ VAR
Erzurum’da vergi istatistiklerine yönelik son verilerde kurmalar vergisindeki kısmi artışı da değerlendiren Akal, “Erzurum’daki kurumlar vergisi mükellef sayısındaki kısmi artışı, teşvik yasasından yararlanmak isteyen mükelleflerin başvuruları oluşturuyor. Fakat nihai olarak teşvik yasası kapsamında Erzurum’da yaralana işletme sayısı oldukça sınırlı. Ekonomik istikrarsızlığın bir diğer yansıması da teşvik yasasına başvuruların hayata geçmemesi. Kent ekonomisindeki olumsuzlukların uzantılarına her fırsatta tanık oluyoruz” dedi.
KAYIT DIŞI İŞSİZ SAYISI ARTIYOR
Erzurum’da kayıt dışı işsiz sayısının her geçen gün arttığının da ekonomide bir diğer olumsuzluk olduğunu belirten Akal, “ Erzurum da SSKlı çalışan sayısı sınırlı, teşvik yasasında bu konuda kısmi yarar sağladı ve amacına ulaşmadı. Ekonomik istikrarsızlık kayıt dışılığı artırıyor” diye konuştu.
Doğunun kalkınması noktasında ciddi önlemlere ihtiyaç duyurulduğunun altını çizen Akal, “Doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık farkının giderilmesi için önlem alınmalıdır. Doğuda kalkınmışlık farkı had safhada ve teşvik yasaları haksız rekabet oluşturuyor. Bu noktada doğunun kalkınması için herkes üzerine düşen görevi en işi şekilde yapmalıdır. Vergi ve SSK muafiyetindeki imkanlar daha rasyonel olmalı ve doğu batıdan ayrıcalıklı tutulmalıdır” diye konuştu.