Prof. Dr. Osman Demirdöğen:
Kalkınmanın yolu esnafı destekten geçer
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirdöğen, esnaf ve sanatkârların gelişmekte olan ekonomiler için kuluçka görevini üstlendiğini söyledi.
Her geçen büyüyen işsizliğin, çeşitli sosyal problemlere zemin hazırladığına dikkati çeken Demirdöğen, acilen tedbir alınmaması halinde, diğer alanların da bu durumdan olumsuz yönde etkileneceğini kaydetti.
DÜŞÜK MALİYETLİ İSTİHDAM İMKANLARI
Yeni yatırımlar yaparak istihdam oluşturmanın oldukça pahalı bir yöntem olduğunu vurgulayan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirdöğen, “Yeni yatırımlar yoluyla istihdamı artırmaya çalışmak oldukça pahalı bir yöntemdir. Bunun yerine daha düşük maliyetli yöntemler bulmak gerekmektedir. Her ne kadar Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere yönelik bir takım tedbirler alınmış olsa da yeterli olduğunu söylemek oldukça zordur’ dedi.
İstihdamı artırmaya yönelik tedbirlerin esnaf ve sanatkarları da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini kaydeden Demirdöğen, KOSGEB ile TESK arasında koordinasyon sağlanarak uygun politikalar ve destek araçlarının geliştirilmesinin şart olduğunu ifade etti.
ESNAF VE SANATKÂRLAR DESTEKLENMELİ
Türkiye ekonomisi gibi henüz gelişmekte olan ekonomilerde esnaf ve sanatkarların kuluçka görevini üstlendiklerinin altını çizen Prof. Dr Osman Demirdöğen, “KOBİ’lerin meydana gelişi, KOBİ’lerden büyük işletmelerin ortaya çıkışı bir süreç işidir. Dolayısıyla esnaf ve sanatkârlar bu anlamda sanayileşme sürecinin başlangıç noktasıdır. Esnaf ve sanatkârlara yönelik bir takım destekler mevcuttur. Ancak bu desteklerden yaralanma oranı ve destek alma zamanlamasında problemler mevcuttur. Esnaf ve sanatkârlar çeşitli nedenlerle bu desteklerden çok mecbur kalmadıkça yararlanmak istememektedirler. Yani tavuk ya hasta olduğunda yenilmekte, ya da adam hasta olduğunda tavuk kesilmektedir. Halbuki her ikisinin de sağlıklı olduğu bir durumda, büyümek ve gelişmek için çeşitli destek araçları kullanılmalıdır” diye konuştu.
ESNAFA DONANIM DESTEĞİ
Desteklerin esnaf ve sanatkârı büyütecek, istihdam ve üretim artışına imkan sağlayacak şekilde düzenlenmesi gereğini ifade eden Demirdöğen, “Esnaf ve sanatkarların özellikle faiz konusundaki hassasiyetleri dikkate alınarak vergi muafiyeti, araç-gereç, makine teçhizat alımı gibi desteklere öncelik verilmelidir. Söz konusu destekler üretim ve istihdam artışı şartına bağlandığında önemli ölçüde faydalı olacaktır.” dedi.
ESNAF VE SANATKÂRI SANAYİNİN İTİCİ GÜCÜ HALİNE GETİRMEK GEREK
Özellikle TESK bünyesinde oluşturulabilecek bir proje ofisi marifetiyle Türkiye ye özgü, yerel ürünlere ve el sanatlarına yönelik projeler hazırlanarak bu ürünlerin ve sanatların yaşatılmasının sonuca giden yolda atılacak önemli bir adım olacağını anlatan Pof. Dr. Osman Demirdöğen, şöyle konuştu: “Organik ürünlere olan talep son yıllarda nasıl artıyorsa, görünen o ki, önümüzdeki dönemlerde el yapımı ürünlere olan talep de artacaktır. Esnaf ve sanatkârları sanayileşmenin itici gücü haline getirmek için bir an önce gerekli tedbirler alınmalıdır. Çünkü bir çok esnaf ve sanatkârın tekrar işe başlama imkânı maalesef yoktur.”