Erzurum’daki istihdam daralmasını, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 9’uncu madde de ortaya koydu. 18 Ağustos ile 31 Aralık tarihleri arasında yeni işe alınanların SSK primlerinin İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılanmasını öngören yasal düzenleme, Erzurum’da pek fazla ilgi görmedi. Söz konusu teşviklerin geçerli olduğu 3 ay içerisinde Erzurum’dan sadece 19 işveren başvuruda bulunurken, teşvikten faydalanan çalışanların sayısı ise 34’le sınırlı kaldı.
//DÜZENLEMEDEN 19 İŞLETME YARARLANABİLDİ
Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, SSK primlerinin işveren payının tamamının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasını öngören yasal düzenlemeyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. 5921 Sayılı Kanun’la 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na geçici 9. maddenin eklendiğini hatırlatan Bumin, bu düzenleme ile Aralık ayı sonuna kadar yeni işe girenlerin sigorta primlerinin İşsizlik Fonu’ndan karşılanacağını kaydederek, yasal düzenlemenin Erzurum sonuçlarını açıkladı. Erzurum’da söz konusu teşvikten 19 işverenin faydalanabildiğini kaydeden Bumin, teşvik uygulamasına tabi tutulan çalışanların sayısının ise, 34 olduğunu bildirdi.
//DÜZENLEMEYİ, İŞ ÇEVRELERİ KAYDA DEĞER BULMUYOR
Bu yasayla işverenlerin sırtındaki mali yükün hafifletilmek istendiğini vurgulayan Hulusi Bumin, “İşten çıkarmaları önlemek amacıyla işverenlerimize önemli bir teşvik uygulaması daha hayata geçirildi. Yeni düzenlemeye göre teşvikten yararlanacak işyerlerinde halen çalışan işçilere ilave olarak işe alınan işçilerin sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor.” dedi.
SGK Erzurum İl Müdürü Bumin, söz konusu yasal düzenlemeyle getirilen teşviklerden mutlaka faydalanılması çağrısında bulunurken, Erzurum’daki iş çevreleri ise, uygulamadan pekte umutlu görünmüyor. İş çevreleri, SSK primlerinin işveren payının tamamını İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılatan yasal düzenlemenin, Erzurum şartlarında çok lüks kaçtığını belirterek, “Mevcut çalışanlarımız arasında bile zorunlu olarak kıyım yapmak durumunda kaldığımız bir ortamda, işe yeni elemanları nasıl alacağız?” dediler. Düzenlemenin, bundan öncekilerde olduğu gibi, yine masa başında ve piyasa gerçeklerinden uzak olarak hazırlandığını ileri süren iş çevreleri, teşvikler konusunda daha gerçekçi ve rasyonel adımlar atılması gerektiğini vurguladılar.
//FIRAT: ERZURUM ESNAFI MEVCUDU BİLE KORUYAMAZ HALDE
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, yeni yasal düzenlemenin ilk bakışta iyi niyetli bir yaklaşım olduğunu vurgulayarak, uygulama sürecinde ise, bölge gerçeklerinden uzakta olduğunun anlaşıldığını dile getirdi. Başkan Rasim Fırat, “Yeni düzenlemeyle, 18 Ağustos ve 31 Aralık tarihleri arasında yeni işe alınanların SSK primleri, işverene yük olmuyor. Fakat bu teşvik verilirken, işverenlere, yeni işe alınanların, son 3 aylık hizmet bildirgesinde kayıtlı olanların dışında tutulması şartı getiriliyor. Yani işverenin, en son 17 Ağustos tarihi itibariyle kadrosunda bulunan çalışanlara ek olarak, yeni istihdam oluşturması gerekiyor. Erzurum’da ekonomik krizin de etkisiyle son bir yıldır işsizlik oranlarında artış var. Bunun sebebi ise, işten çıkışlardır. Erzurum’daki işveren mevcut istihdam değerini koruyamazken, ondan yeni istihdam yaratmasını beklemek, büyük yanılgıdır. Zaten rakamlar da bunu ortaya koyuyor. 3 ay içerisinde sadece 19 işveren bu yasadan faydalanmış ve 34 kişi SSK’lı olarak işe alınmıştır. İşsizliğin on binlerle ifade edildiği Erzurum’da, bu rakamsal değer, yasanın uygulamadaki hükümsüzlüğünü ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.