TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ve bu durumun sektörlere yansımasını değerlendirmek amacıyla önemli toplantılar düzenlediklerini söyledi. Türkiye ekonomisinde esnaf ve sanatkarların önemli bir yeri olduğunu işaret eden Palandöken, "Sorunları yerinde görmek için ekibimle birlikte 72 ilde incelemelerde bulundum. Sorunları birinci ağızdan sokakta dinleme fırsatı bulduk. 72 ilin tamamında üç aşağı beş yukarı sorunlar aynı. Değişim ve gelişimin hızlı olduğuortamda hükümet esnafa yönelik etkili bir politika üretemedi. Yapılan uygulamalarda esnaf dışarıda bırakıldı. Esnaf teşviklerin dışında tutuluyor. Yara olduğu zaman müdahale yaranın olduğu yere yapılıyor ama içi görülmüyor. Bugün aileleriyle ve yanında çalışanlarla birlikte esnaf, ülke nüfusunun dörtte birini oluşturuyor. Esnaf üretemezse, ürettiğini satamazsa zararlı çıkar. 'Ekonomik konjonktürde iyiyiz' desek de ekonominin sosyal ayağını esnaf oluşturuyor. Masa 4 ayaklıdır ve bu ayaklardan birini esnaf oluşturur. Esnaf soysal hayatın olmazsa olmazıdır" dedi.
Esnafın sorunlarını Başbakan, Cumhurbaşkanı, hükümet ve milletvekilleriyle görüştüklerini belirten Palandöken, "Sorunlarımızı anlatmaya anlattık da hala çözülemedi. Ekonominin göstergesi olan esnaf ve sanatkarı görün, haksız rekabeti görün, hala bir kanunu Meclis'ten geçiremedik. Hep bize vadettiler, sırtımızı sıvazladılar. Biz söyledik, hep biz dinledik. Esnafın erozyona uğradığını görelim. Türkiye'nin geldiği noktada bir taraftan özelleştirmeye, diğer taraftan süratli gelişime, yeni sisteme esnafımızayak uyduramadı. Kırılganlık yerine güç birliğine ihtiyacımız var. KOSGEB Kanunu'nun değişimi için hükümet, ana muhalefet partisi, parti grup başkan vekilleriyle toplantı yaptık, sorunlarımızı anlattık. Esnaf aldığı parayı Bağ-Kur'a, vergi borcuna yatırıyor. Girdilere önemli zamlar geldi. Aldığı kredileri de oraya yamadık. Yani delik büyük, yama küçük geldi. Değişim ve gelişim sürecinde bunlar çok önemliydi. Bu nedenle hükümete can suyu kredilerinin çoğaltılması için yeni can suyu kredi projeleri sunduk. Ayrıca yeni çıkan teşvik paketlerinde esnafımızın göz ardı edilmemesini istedik. Sorunların çözümü için önemli sözler aldık" diye konuştu.
//SGK PİRİMLERİ SORUNU
Önemli sıkıntılardan birinin de SGK primlerinde yaşanan sorunlar olduğuna dikkat çeken Palandöken, "Ülkemiz sosyal devlet olmasına rağmen ortalama Bağ-Kur primi 500 lira, bu da yılda 6 bin TL yapar. Esnaf ne kazanıyor ki bu primi yatırabilsin? Dünyanın her yerindeki SGK primi ya devlet ya da patron tarafından yatırılır. Bu durum sadece bizde böyle. Kahveci, gazinocu, restorancı perişan. 'Can suyu' dediniz, biz de, 'Sizin dediğiniz gibi olacağız' dedik. Sonra bize dönüp, 'Siz bu krediden yaralanamazsınız' dediniz. Biz illegal, ayıplı, suçlu bir iş mi yapıyoruz? Neden bize destek sağlamıyorsunuz? Ben bu teşkilatın temsilcisiysem sorunları söylemek zorundayım. Benim siyasi şapkam yok. Herhangi bir siyasi partinin temsilcisi değilim. Esnafımın sorunlarını her alanda söylerim. Milyonlarca esnafın sesiyiz, onların sorumluluğunu taşıyoruz. Sizler güçlü bir şekilde arkamızda olduğunuz sürece hakkımızı mutlaka alacağız. Biz ortak zeminde akıl birliği yapıp yaşayalım istiyoruz. Birbirimizi karalamaya, aramıza nifak
sokmaya hiç gerek yok. Yeter ki sorunlarımızı akıllı bir şekilde, doğru şekilde dile getirelim. Sorunları biliyoruz ve çözüm üretilmesini istiyoruz. Bir an önce motorun çalıştırılmasını ve gaza basılmasını istiyoruz" ifadelerine yer verdi.
Demokratik açılım konusu ile ilgili görüşlerini de salondakilerle paylaşan Palandöken, "Biz kimsenin dinine, rengine, kültürüne, mezhebine bakmadan, her müşterimiz velinimetimizdir diyerek onlara kapımızı açıyoruz. Ülkemizin en ücra yerlerinde dahi devletimizin sermayesini sabahın en erken saatinden gecenin geç saatlerine kadar çalıştırırız. Bizim ülkemiz bir bütündür. Sektörel sorunların üzerine cesaretle gitmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Toplantının ikinci bölümü ise basına kapalı olarak soru-cevap şeklinde devam etti.