Parlak, Türk Dünyası’nı anlattı
Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) tarafından “Türk Dünyası’na Hizmet Ödülü”ne layık görülen Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Parlak, Türklerin, Oğuzlar’a kadar dayanan geçmişini bu kez de televizyon ekranlarından anlattı. Gazeteci-Yazar Hulki Cevizoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Ceviz Kabuğu adlı programa konuk olan Parlak, birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu.
ERZURUM EKRANLARA KİLİTLENDİ
Kanaltürk’te yayınlanan programda, Türklerin Oğuzların gezgin kolu olan Dış Oğuzlar ile, Amerika ve Avrupa dahil dünyanın dört bir yanına gittiğini belgeleleriyle anlatan Yrd. Doç. Dr. Parlak, konuya ilgi duyanları ve Erzurum’u ekranlara kilitledi. Milyonları televizyon başına toplayan Ceviz Kabuğu programında, Türk kökeni hakkında çarpıcı gerçekleri bizzat kaynağında çekilmiş fotoğraf ve görüntülerle bir kez daha gündeme taşıyan Erzurum Atatürk Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak, Türklerin kökeninin bugün bilinen tüm kültür ve medeniyetlerin kaynağı olduğunu birçok bilimsel kanıt göstererek ortaya koydu.
TÜRKLER ENERJİ YOLUNU BULDU
Son buzul döneminden sonra insanların Orta Asya'daki Turan ovası civarında yeniden hayata başladıklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak, "Bu bölgede yaşayan insanlar, Kıpçak Türkçesi'nde 'an' olarak nitelendirilen hayvanları, yine hayvanların şahı olan Şahan'ı, kartalı ve diğer kuşları evcilleştirerek, günlük hayatta yararlandılar. 'Turan yolu'nu daha sonra 'İpek Yolu', 'Baharat Yolu' ve günümüzde de 'Enerji yolu' adını aldı" diye konuştu.
DIŞ OĞUZLARIN OK DAMGASI
Dış Oğuz'u temsilen Ok damgası, İç Oğuz'u temsilen Oğ damgasını ve ikisinin karışımından meydana gelen Oğuz damgasını tespit ettiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Parlak, "İç Oğuz'un kullandığı Oğ damgası, çadır evlerin (keçe- Kiyüz evler) tepe penceresinin formunu teşkil eden motiftir. Söz konusu motif günümüz Kırgızistanının bayrağında da karşımıza çıkmaktadır. Dış Oğuz'lar ise dünyanın dört bir tarafına turlanıp gittikleri için Ok damgasını kullanıyorlardı. Dış oğuzların bilinen diğer ismi de Kıpçaklar'dır. İpek Yolu'na hakim olan Kıpçaklar, gittikleri yerlere bu motifleri götürdüler. Bu motifler içerisinde özellikle güneşi temsil eden Oz damgası yani çarkıfelek, Avrupa'da gamalı haç olarak karşımıza çıkıyor. Dış Oğuz'un Ok damgası ise Kıpçakların bir kısmının Hristiyan olmasıyla birlikte 3'üncü yüzyılda Avrupa'ya taşınıyor. Oğuzlar'ın güneş damgası Tunç devrinde Azerbaycan'daki kaplarda, Erzurum'un Oltu İlçesi'ndeki koç ve koyun heykellerinde bulunurken, Ok damgası ise Kıpçaklar Hristiyan olduktan sonra Avrupa'da haç olarak kullanılmaya başlıyor. Hristiyan aleminin simgesi olan haçı Türk dünyasının halı ve kilim dokumalarında, yine Ahmet Yesevi Türbesi'nin tuğla dekorasyonu arasında görebilirsiniz” şeklinde konuştu.