ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAP BKİ destekledi, sulama sorunu çözüldü
DAP BKİ destekledi, sulama sorunu çözüldü
Aile Yılı için yürüdüler
Aile Yılı için yürüdüler
Gençlik Haftası başladı
Gençlik Haftası başladı
Erzurum Kurban Hizmetleri Komisyonu toplandı
Erzurum Kurban Hizmetleri Komisyonu toplandı
Aydın Türk Dil Bayramı coşkusunu paylaştı 
Aydın Türk Dil Bayramı coşkusunu paylaştı 
HABERLER>GUNCEL
11 Aralık 2010 Cumartesi - 02:07

Öztürk’ten ombudsmanlık vurgusu

İnsan Hakları Kurulları'nın varlığının bile insanları bir çok şeyden caydırıcı etkiye sahip olduğunu belirten Vali Öztürk, müeyyidenin olmayışına çok da takılmamak gerektiğini söyledi.

Öztürk’ten ombudsmanlık vurgusu

ERZURUM gazetesi
İnsan Hakları Kurulları'nın varlığının bile insanları bir çok şeyden caydırıcı etkiye sahip olduğunu belirten Vali Sebahattin Öztürk, müeyyidenin olmayışına çok da takılmamak gerektiğini söyledi.
//YAZILI KÜLTÜR VURGUSU
Vali Öztürk, "Sizin, bir soruyu sormanız bile insanları belirli bir noktaya getirmeye yetiyor. Biz yazılı kültürden çok fazla ürken bir toplumuz. Yazılı bir belge karşımıza çıktığında ondan tedirgin oluruz. Onun için birisi, yazılı bir şey sorduğu zaman ne diyeceğimizi şaşırırız. Bence bu da iyi bir müeyyidedir. Karşınızdaki kişi, bunu sorduklarına göre başka bir şeyi de sorabilirler diye düşünebilir. Bu da işin psikolojik boyutu" dedi.
//ÖZTÜRK’ÜN KONUŞMASI
Valilik toplantı salonunda İl İnsan Hakları Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Vali Sebahattin Öztürk, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili konuştu. Böyle bir kuruluşun olmasından çok toplumun insan hak ve hukukuna zihinsel olarak hazır olmasının daha önemli olduğunu belirten Vali Sebahattin Öztürk, insanların ihlallerin içerisinde olmaması ve ihlallere karşı direniş gösterebilmesi gerektiğini söyledi.
//HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Türk mahkemelerinin insan haklarıyla ilgili hukiki müesseseler olduğunu kaydeden Vali Öztürk, "Türkiye'ye özgü olarak oluşturulan kurul, sanki devletlülerin oluşturduğu bir kurulmuş gibi görünmemeli. Zaten oluşturuluş biçimi devlet teşkilatıyla değil seçimlerle oluyor. Yönetmeliğin yazdığı şekliyle, üyelerin seçildiği kurulda memurlar azınlıkta. Yani kurumun valilik bünyesinde veya ilçelerde olmuş olması bizatihi kendisini malül kılmamalıdır. İnsan haklarıyla ilgili olan ihlallerde bu kurullar karar verirken devlet yaptıysa, devlete karşı nasıl duralım diye bir ezikliğin içerisinde olmamalıdır" diye konuştu.
İNSAN HAKLARI KURULU’NUN SINIRI
İnsan Hakları Kurulları'nın bir çok alana müdahale edemediğini ifade eden Vali Öztürk, "Günümüzde işkence ve kötü muamele yapılan yerler daha çok adli konular olduğu için biz ona kurul olarak bir şey diyemiyoruz. Varsa eğer bir şey dememiz gerekir aslında. Şimdi daha çok. hastanelerde olanlarla meşgul oluyoruz. Bu da esas ihlallerle ilgili bize pek fazla bir rahatlama sağlamıyor. Türkiye'de bu kurulu belki de ombudsmanlık müessesiyle irtibatlandırmak gerekir diye düşünüyorum. Bu işi valiliklerden bağımsız hale getirip, ombudsmanlık kurumuyla irtibatlı hale getirilir diye düşünüyorum. Çünkü kiminle irtibat içindeyseniz etki altında kalabilme ihtimali var. Bunu önlemek için bağımsız bir idari kuruluşlara bu işi yaptırmak ve yetki alanını da genişletmek gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.
//TÜRK HUKUK SİSTEMİ VE İNSAN HAKLARI
Devletin, kurum ve kuruluşun insan haklarına uygun olarak davranabilmesinin önemli olduğunu dile getiren Vali Öztürk, şöyle devam etti:  "Bu konuda iki tane temel belge var. Bu belgeler, insan hak ve hukukuyla ilgili düzenlemelerdeki müracaat yeridir. Oraya bakarak nerede durduğumuza karar veriyoruz. Toplumda birer birey olarak hepimizin bundan zarar da gördüğü de oluyor. Kendimiz, hem karar verici hem de hak ve hukuktan yararlanan kişileriz. Bu bakımdan bunun yapılmış olması da Türk hukuku bakımından önemlidir. İnsan hakları kurumlarının Türkiye için ciddi bir ilerleme olduğunu düşünüyorum. Bütün mesele, bunu fonksiyonel hale getirebilmektir. İnsanların inançlarından ve düşüncelerinden dolayı kötü muameleye müstahak olmamaları lazım. Bu belki toplumsal kültürle de ilgilidir. Neyden şikayet edeceğimizi de bilmek lazım. Bunun ciddi bir eğitim boyutu var. Varlığı bile bir çok şeyden insanları caydırır. Siz müeyyidenin olmayışına bakmayın. Sizin bir soruyu sormanız bile insanları belirli bir noktaya getirmeye yetiyor. Biz yazılı kültürden çok fazla ürken bir toplumuz aslında. Daha çok sözlü kültürden geldiğimiz için yazılı bir belge karşımıza çıktığında ondan tedirgin oluruz. Onun için birisi yazılı bir şey sorduğu zaman ne diyeceğimizi şaşırırız. Bence bu da iyi bir müeyyidedir. İnsanlar, bunu sorduklarına göre başka bir şeyi de sorabilirler diye düşünebilir. Bu da işin psikolojik boyutudur."
Vali Öztürk, program sonrası 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle ilköğretim okulları arası düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödül verdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘İnsan hakkı ihlali en büyük günah’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, İslam dininin insan onurunu, ...
Andican’dan AB uyarısı
İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve Devlet eski Bakanı Ahad Andican, ...
Partiler ve STK'lar nerede?
10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü, tüm yurtta olduğu gibi Doğu Anadolu ...
 
Çubukçu’dan taşımalı sistem müjdesi
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ortaöğretim çağındaki kız öğrencilerin ...
“Suyuna Sahip Çıkan Dereler Buluşuyor”
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, 'Tabiatı ve Biyolojik ...
On yılda bin 670 okul yapıldı
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Erzurum’un eğitim yatırımları yönünden ...
 
HES Kararı 2011’e kaldı
Vali Öztürk tarafından yetki aşımı olduğu gerekçesiyle İl Genel Meclisi’ne ...
BTC hattındaki kaçak giderildi
BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın Erzurum bölgesinde bir kaçak olduğunun tespit ...
GSİM gölet sorununu çözmeye çalışıyor
Erzurum'da düzenlenecek Üniversitelerarası Kış Oyunları için hazırlıklar ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva