ÖSS'de sıralama yaparken dikkat
"Bölümlerin taban puanları artacak, yüzdelik dilimleri düşecek."
Üniversite adaylarının ÖSS tercih formlarını teslim süresi dün başladı.
Adaylar, ÖSYM'nin kendilerine gönderdiği Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan kurallara uygun olarak doldurdukları formları, okul müdürlüklerine teslim edebilecekler.
Tercihler internet yoluyla da ÖSYM'ye gönderilebilecek. Bu yolu kullanacak adaylar, www.osym.gov.tr internet adresinden gerekli bilgilere ulaşabilecekler. ÖSS'den 160 ve 185 arasında puan alan adaylar ön lisans programlarını, 185 ve üzerinde puan alan adaylar da hem ön lisans hem de lisans programlarını tercih edebilecekler. ÖSS'de 160 ve üzerinde puan alamayan ancak sınavsız geçiş hakkı olan adaylar da kılavuzdaki kurallara göre tercih formu doldurabilecekler.
YARIMAĞAN, ADAYLARI UYARDI
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, tercih yapacak öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Bu yıl üniversite programlarının taban puanlarında bir kaç puan artış bekleniyor. Ancak, puanı hesaplanan aday sayısının düşmesi nedeniyle, programların yüzdelik dilimlerinin düşeceği tahmin ediliyor.
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan konuyla ilgili şöyle konuştu:
"Dolayısıyla adaylar, geçen yılın yüzdelik dilimini düşünürken, örneğin geçen yıl 20 dilimle girilmiş bir bölüme bu sene rahatlıkla 21 dilimdeki bir öğrencinin girebileceğini, oysa geçen yıl minimum puanı örneğin 320 olan bir bölüme, 320'nin üzerinde, 2-3 puan üzerinde bir puanla girileceğini hesaba katmaları gerekir."
Yarımağan, adaylara, gönüllerinde yatan bölümleri, taban puanları kendi puanlarından yüksek olsa bile ilk sıralara yazmalarını tavsiye ediyor.
Mutlaka bir programa girmek isteyen adayların, son sıralara, kendi puan ve yüzdelik dilimlerinin altında bir kaç bölüm yazmalarını öneren Yarımağan, "puanım ziyan olmasın" düşüncesiyle tercih yapılmasının sakıncalarına da dikkat çekiyor:
"En çok istediği program dişçilik veya eczacılık olan bir aday, puanı yüksek diye tıbba gitmemeli. Eğer tıbbı sevmiyorsa, tıpta başarılı olacağını düşünmüyorsa, puanının ziyan olacağı düşüncesiyle oraya gitmesi, onun için ileride telafi edilemeyecek güçlükler yaratır."
3 AĞUSTOS SON GÜN
Üniversite adayları tercih formlarını , 25 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında, lise müdürlüklerine veya ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerine teslim edebilecek.
Adaylar, formları ÖSYM'nin www.osym.gov.tr adresli internet sitesinden de gönderebilecek.