ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kaymakam Kalkan göreve başladı
Kaymakam Kalkan göreve başladı
Erzurumspor lige Sivasspor maçıyla başlayacak
Erzurumspor lige Sivasspor maçıyla başlayacak
Etkinlikler iptal edildi
Etkinlikler iptal edildi
Tuana'nın fidan hayali gerçek oldu
Tuana'nın fidan hayali gerçek oldu
Arama kaydı bulunan 100 kişi yakalandı
Arama kaydı bulunan 100 kişi yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
13 Ocak 2011 Perşembe - 07:02

Nişasta bazlı şeker kotasına tepki

Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, “Türkiye Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası yüzde 10’dan 15’e çıkartılmak isteniyor. Böyle bir girişim pancar üretimine büyük bir darbe indirir.” dedi.

Nişasta bazlı şeker kotasına tepki

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, “Türkiye Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası yüzde 10’dan 15’e çıkartılmak isteniyor. Böyle bir girişim pancar üretimine büyük bir darbe indirir.” dedi.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde nişastadan üretilen tatlandırıcılara tanınan kota yüzde 4’ler civarındayken, Türkiye’de bu kotanın yüzde 10’dan 15’e çıkarılmak istendiği ileri sürüldü. Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, milyonlarca çiftçi ailesinin geçim kaynağı şeker pancarı ve pancar şekeri üretiminin, çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
//PANCAR EKİMİNDE RİSK DÖNEMİ
Aydeğer, “Bazı çevrelerin çabaları sonucunda pancar şekeri kotaları azaltılırken, Avrupa Birliği ülkelerine göre pancar şekeri aleyhine zaten yüksek olan nişastadan üretilen şekerlere tanınan yüzde 10 kota, yüzde 50 oranında arttırılarak yüzde 15'e çıkartılmak üzere Bakanlar Kurulu gündemine getirilmek istenmektedir.” iddiasında bulundu.
//AB KOTASI
Avrupa Birliği ülkelerinde nişastadan üretilen tatlandırıcılara tanınan kotanın ortalama yüzde 4 dolayında olduğuna dikkati çeken Aydeğer, bu kotanın Türkiye’de halen yüzde 10 olduğunu hatırlatarak, bu yüksek kotanın sonucu olarak, 2011 yılına yaklaşık 500 bin ton şeker stokuyla girildiğini kaydetti. Bu stokların oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisinin, Nişasta Bazlı Şeker NBŞ kotalarının ülke ihtiyaçlarının çok üzerinde tespit edilmesi olduğunu dile getiren Aydeğer, “Stoklarda kalan şeker nedeniyle sonraki pazarlama dönemlerinde Türkşeker kanun gereği kendilerine tahsis edilen kotayı stoktaki şeker miktarı kadar eksik kullanmak durumunda kalmıştır.” şeklinde konuştu.
//AYDEĞER: PANCAR ŞEKERİ TALEBİNDE GERİLEME YAŞANDI…
Pancar şekeri sektöründe kota azalması yaşanması dolayısıyla ülke ve pancar çiftçisinin ekonomik kayba uğradığını vurgulayan Aydeğer, nişastalı tatlandırıcılarda ise, bu durumun yaşanmadığını ifade etti. Ülkenin toplam şeker ihtiyacının halen 2 milyon 200 bin ton olduğunu söyleyen Kooperatif Müdürü Aydeğer, “Son 10 yılda ülke nüfusunda yüzde 10 artış olurken, pancar şekeri talebinde aynı oranda artış yerine en az 400 bin ton azalma olmuştur.
Şeker pancarı ülkemiz için hayati önemde bir üretim koludur. Pancarın tarladan hasadından, şeker oluncaya kadarki aşamalarında birçok insanımız geçimini sağlamaktadır. Ekonomiye ve istihdama katkıları çok büyüktür. Bunun içindir ki, şekerini pancardan üreten tüm ülkelerde pancar üretimi ve şeker sanayi desteklenmekte, üretimi teşvik edilmektedir.” ifadelerini kullandı.
//NİŞASTA BAZLI ŞEKERE YÜKSEK KOTA TANINMASININ BEDELİ
Nişasta içeren şekerlere verilen kotanın yüksek belirlenmesinin, üretilemeyen yaklaşık 10 milyon ton pancarın ve 1 milyon tondan fazla şekerin etkilediği tüm sektörlerle beraber ülke ekonomisine kaybettirdiği değerin yaklaşık 500 milyon lira olduğuna vurgu yapan Aydeğer, nişastalı tatlandırıcıları üretenlerin; ‘sanayinin sıvı şeker talebi var’ iddialarının ise doğru olmadığını söyledi. Konya Şeker bünyesinde üretilen sıvı pancar şekeri üretim miktarının yıllık 200 bin tona ulaştığına dikkati çeken Lokman Aydeğer, bu miktarın, şekerli ürün üreten firmaların ihtiyaç duyduğu sıvı şekerin tamamını karşılayabilecek düzeyde olduğunu dile getirdi.
Nişasta içeren tatlandırıcıların kotasının artırılması halinde pancar şeker stoklarının daha da artacağı uyarısında bulunan Aydeğer, bunun sonucunda küçük ölçekli 4 fabrikanın üretim yapamaz hale geleceğini öne sürdü. Aydeğer, “Bu durumda nişastalı tatlandırıcıların kotalarının artırılması değil azaltılması gerekir. Bu milli menfaatlerimiz açısından gereklidir.” dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GÜLBİRLİK’ten Erzurum’a Bölge Müdürlüğü
Kısa adı GÜLBİRLİK olan Gül-Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifleri ...
Konaklamada Universiade fırsatçılığı
Erzurum’da yaklaşan 2011 Kış Oyunları öncesinde heyecan giderek artarken, ...
Kredi geri dönüşüm oranı açıklandı
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği, son 10 yılın tahsilat ...
 
Narman’da tarımsal eğitim atılımı
Narman İlçesindeki Çiftçilere Yönelik Modern Tarım ve Hayvancılık Narman ...
Lojistik Köy’de son nokta
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 300 ...
Zenginlik içinde yoksulluk çekiyoruz
Erzurum’un bir çok ilçesinde bulunan maden ve maden suyu kaynağının gerektiği ...
 
KUDAKA, Bölge Hafızası oluşturuyor
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Erzurum, Erzincan ve Bayburt ...
Yatırımda 2010 bereketi
Erzurum’da gerçekleştirilmesi öngörülen bin 399 kamu yatırım projesinin ...
Memur Sen: Açlık Sınırı 944 TL
Memur-Sen'e göre kasım ayında 951 lira 68 kuruş olan açlık sınırı aralık ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva