MUTFAK KÜLTÜRÜMÜZÜ DE KAYBEDİYORUZ
Ekonomik anlamda son yıllarda ciddi bir kayıp süreci yaşayan, kalkınma ve gelişme sorunları kronikleşen Erzurum’da kültür alanında da ciddi kayıplar ve kaymalar gözleniyor.
Erzurum’da kültürel alanda yaşanan kayıplardan biri de Erzurum mutfağıyla ilgili bulunuyor. İle ait mutfak ürünlerinin sunulduğu lokanta ve restoran sayısında ciddi bir azalma görülürken, Güneydoğu mutfağından ürün pazarlayan işyerleri sayısında ise artış gözlemleniyor. Erzurum mutfağını unutulmaya sürükleyen bu kültürel kayma, ilin tanıtım alanında da olumsuzluklar meydana getiriyor.
ERZURUM DAMAK TADI UNUTULUYOR
Erzurum’un kendine has mutfak kültürü kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Buna yol açan sebeplerin başında, il mutfağının tanıtımına yönelik çabaların az olması. İl dışındaki kentlerin mutfak ürünlerinin satışındaki yoğunlaşma, talepten çok, işletmecilerin tercihinden kaynaklanıyor. Erzurum mutfağına özgü ürünleri tercih edenler ise , il mutfak ürünlerinin pazarlandığı işletmelerin azalmasından yakınarak, Erzurum mutfağına sahip çıkılması gerektiğini söylüyorlar.
BÜYÜKŞEHİR TANITIM ORGANİZASYONU YAPMALI
Erzurum mutfak kültürünün katma değer üretme boyutuna erişebilmesi, Sivil kitle örgütlerinin yanı sıra Büyükşehir ve alt kademe belediyelerinin de özel kültürel atak yapmalarıyla mümkün. Unutulmaya yüz tutan ve Türk mutfak kültürünün en nadide örneklerini barındıran Erzurum Mutfağının tanıtımı için fuarlar düzenlenmesini isteyen vatandaşlar, fastfood’dan sonra diğer bölge mutfak kültürlerinin hakim durumla gelmesiyle Erzurum’un mutfak kültürün yok olmasından endişe ettiklerini belirtiyorlar.