ERZURUM YAYLASINDAN ZİRVEYE
Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesinde Okutman Murat Bulut, çeşitli meslek dallarında ulusal ve uluslararası alanda başarıya ulaşmış Erzurumluları bir belgeselde topluyor.
BELGESEL 2 YILLIK BİR EMEK ÜRÜNÜ
Bulut, 2 yıldır sürdürdüğü ve ''Erzurum Yaylasından Zirveye'' ismini verdiği çalışmasında, ilk olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmış orgenerallerin belgeselini hazırlarken, sırada sanat, spor ve iş dünyasında başarılı olmuş Erzurumluların bulunduğunu söyledi.
Belgeseli hazırlama amacının Erzurum ve Doğu için önemli isimleri kaybetmeden, tarih huzurunda kaydetmek olduğunu belirten Bulut, şunları kaydetti:
''Çalışmamda ilk olarak TSK'da orgeneralliğe kadar yükselmiş Erzurumlu paşaların hayatını ele aldık. Çalışma, Doğu'nun makus talihi içersinde başarılı olmuş insanların gençlere örnek oluşturması bakımından da önem taşımakta. İki yıldır sürdürdüğümüz çalışmanın ilk ayağını tamamladık. Sırada sanat, spor ve iş dünyası bulunuyor.''
ERZURUMLU PAŞALAR...
Bulut'un hazırladığı belgeselde yer alan Erzurumlu bazı paşaların isimleri ve görevleri ise şöyle:
4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, eski Ordu Komutanı ve Milli Savunma Bakanı Orgeneral Muzaffer Alankuş, Genel Kurmay Başkanı Memduh Tağmaç, 3. Ordu Komutanı Selahattin Demircioğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Siyami Taştan, Ordu Komutanı Zeki İlter ve Jandarma Genel Komutanlığı yapan Mehmet Şener Eruygur.
Çalışmada Erzurum'da yaşamış orgeneralleri tercih ettiklerini belirten Bulut, vefat eden komutanların yakınlarından ve hayatta olanların kendilerinden ilginç anılarıyla da karşılaştıklarını söyledi.
PAŞALARIN İLGİNÇ HAYAT HİKAYELERİ..
Bulut, belgeselin hazırlanışında Türk Silahlı Kuvvetlerinde önemli makamlarda görev yapan Erzurumlu paşaların ilginç hayat hikayelerini yakınları veya hayatta olanların kendilerinden dinlediklerini ifade ederek, belgeselde yer alan bazı anıları şöyle sıraladı:
1969-1972 yılları arasında Genel Kurmay Başkanlığı yapan Memduh Tağmaç, Erzurum'da işgalin yaşandığı dönemde işgal ülkelerinin bayraklarını sapanla taş atarak indirir ve bu nedenle babası sürekli işgalciler tarafından uyarılır.
Erzurum'daki işgal dönemini yaşayan ve daha sonra ordu komutanlığına kadar yükselen Orgeneral Zeki İlter ise gemiyle Trabzon'dan İstanbul'a giderken, fotoğraf ve bazı özel eşyaların da bulunduğu bavulunu kaybetmesi sonucu geçmişe ait tüm anılarını da kaybediyor.
Ordu komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yapan Muzaffer Alankuş'un oğlu Oğuz Alankuş da makamından aldığı bir adet silgi nedeniyle babasının kendisine ''Bu devletin malı? Nasıl alırsın'' diyerek tokat attığını ve babasının devlet malına büyük önem verdiğini ifade etti.
4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in yeğeni Bilge Seval Alakuş Tekin ise Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı görevine kadar yükselen Gürsel'in, ev yaptırmak için yakınlarından borç para istemesinin kendisini çok etkilediğini belirtti.