ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Özbalta: 'Bu galibiyet bizim için çok kıymetli'
Özbalta: 'Bu galibiyet bizim için çok kıymetli'
Gürsel: 'Vazgeçmek yok'
Gürsel: 'Vazgeçmek yok'
Erzurumspor nihayet kazandı: 0 - 2
Erzurumspor nihayet kazandı: 0 - 2
Ilıca Termal Tesislerinde geri sayım
Ilıca Termal Tesislerinde geri sayım
Palandöken Kayak Merkezi ilk sırada
Palandöken Kayak Merkezi ilk sırada
HABERLER>GUNCEL
9 Ekim 2007 Salı - 00:00

MURAT PAŞA CAMİSİ, 5’İNCİ ASRINA GİRDİ

Erzurum'da yaptırılan 2. Osmanlı camisi olarak bilinen Murat Paşa Camisi'nin inşaatında çalışan işçilerin camiden önce yaptırılan hamamda yıkanmadan işe başlamadıkları rivayet ediliyor.

MURAT PAŞA CAMİSİ, 5’İNCİ ASRINA GİRDİ

MURAT PAŞA CAMİSİ, 5’İNCİ ASRINA GİRDİ Erzurum'da yaptırılan 2. Osmanlı camisi olarak bilinen Murat Paşa Camisi'nin inşaatında çalışan işçilerin camiden önce yaptırılan hamamda yıkanmadan işe başlamadıkları rivayet ediliyor. 2. Sultan Süleyman'ın sadrazamlarından Kuyucu Murat Paşa tarafından 1573 yılında yaptırılan cami, plan ve mimari bakımdan kentte kendisinden sonra yaptırılan tek kubbeli camilere bir model olduğu biliniyor. CAMİNİN ÖZGÜN BİR TARİHÇESİ VAR Kare planlı camide ibadet mekanı 6 sütünün taşıdığı tek kubbeli mimarisiyle dikkat çekerken, caminin son cemaat yeri birbirine yuvarlak kemerle bağlanan 6 sütunun taşıdığı 5 küçük kubbeden oluşmakta. Taş mihrabı mukarnas süslemeli olan camin kapısı Erzurum yapılarında sık görülen taç kapı formlarından farklı olarak üç dilimli bir kemerle taçlandırılmış. Kemerin alınlığında da kitabe yer alıyor. Tarihi caminin en önemli özelliklerinden birisi ise camiden bağımsız olarak bahçede yapılan tek şerefeli taş kaideli minaresi olarak gösteriliyor. Yapı içinde tromp ve kemer altlarındaki şerit halinde mukarnas dizileri yar almakta. MİNARESİ CAMİDEN AYRI Murat Paşa Cami'nin en ilginç özelliklerinden birisi ise minaresinin camiden bağımsız cami bahçesinde yer alması. Cami bitişiğinde yer alan İlhanlılar döneminde yapılan Ahmediye Medrese ve Mescidi'nin minaresinden istifade edildiği ve camiye minare yapılmadığı bazı tarihi kaynaklarda yer alıyor. Halk tarafından ''Güdük Minare'' olarak adlandırılan bu minarenin 1928 yılında şiddetli bir fırtına yıkıldığı yerine yenisinin yapıldığı biliniyor. CAMİDEN ÖNCE HAMAM YAPILDI 1.Türkiye Büyük Millet Meclisinde Erzurum Milletvekili olarak yer alan Mehmet Nusret Som tarafında yazılan ''Tarihçe-i Erzurum'' adlı eserde, Murat Paşa Camisi ile ilgili ilginç bir rivayete yer veriliyor. Caminin yanında yer alan hamamın cami inşaatına başlanmadan yapıldığı belirtilen eserde, caminin yapımında çalışanların her gün inşat çalışmalarına başlamadan önce hamamda yıkandıkları ifade ediliyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Gazetesi Arşiv
İŞLER İYİ GİTMİYOR! Erzurum’da 9 ayda açılan şirket sayısı ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
SAĞLIK BAKANI AKDAĞ: SAĞLIKTAKİ ATILIMLARIMIZ SÜRECEK Sağlık ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
ERZURUM, TARİHİ GÖRKEMİNİ CAMİLERİYLE SERGİLİYOR Anadolu'da kültürel ...
 
YÜREĞİMİZ YANDI
ŞIRNAK'TA HAİN SALDIRI: 13 ŞEHİT Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak bölgesinde ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
ERZURUMSPOR’DA İSTİKRAR YOK TFF 2. Lig 4. Grup'ta oynanan ...
ASİMED’DEN TEMSİLCİLER MECLİSİ’NE MAİL ATMA ÇAĞRISI
ASİMED Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, vatandaşlara, ABD Kongresi'nin alt kanadı
 
BAŞKAN KÜÇÜKLER YERALTI OTOPARKI ELEŞTİRİLERİNİ CEVAPLANDIRDI:
YERALTI OTOPARK YAPIMINDA SORUN YOK Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı ...
KADİR GECESİ’NE ULAŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu Kadir Gecesi dolayısıyla ...
MEHMETÇİK DERSHANESİ YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI AÇTI
Oltu ilçesinde Mehmetçik Dershanesi 2007-2008 eğitim öğretim yılını bugün düzenlenen törenle açtı.
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Haddinizin Hadsizliği
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Özgür ülke olmanın ilk şartı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kül Rengi Harita
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir tanktan fazlası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurumspor'a borcunuzu ödeyin!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva