MMO İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın MMO bünyesinde kurulan Asansör Denetim Merkezi (ADM)’nin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi. Asansörlerle ilgili insan can ve mal güvenliği gibi konularda gerekli önlemlerin alınması bağlamında Erzurum Valiliği’nin, tüm kurum ve kuruluşlara iç genel talimatı vermesini beklediklerini anlatan Yalçın, “Ülkemizde her geçen gün asansör kullanımı artmaktadır. Ancak asansörlerin yapım ve kullanımı sırasında yeterli denetimler ne yazık ki şimdiye kadar gerçekleşmemiştir. Bu bağlamda kentimizdeki asansörlerin mevcut durumunun kontrol edilmesi, insan can ve mal güvenliğini tehdit edici unsurların belirlenmesi ve önlemlerin alınması amacıyla 22 Mart 2010 tarihinde Makina Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliğimiz bünyesinde Asansör Koordinatörlüğü Merkezi ADM (Asansör Denetim Merkezi ) kurulmuş ve çalışmalarını aralıksız devam ettirerek karşılaşılan sorunları bir çalışma raporu haline getirerek hız kesmeden denetimlerine devam etmiştir. Asansör Denetim Merkezimizin çalışmaları kentimiz halkı özellikle bina yöneticileri tarafından benimsenmiş yönetmelikler çerçevesinde yapmış olduğumuz denetimlerimiz takdirle karşılanmıştır. Kamu Kurumlarımızda bu duyarlılığı göstermesini temenni etmekteyiz. Bu konu hakkında Valiliğimizin tüm Kamu Kurumlarına iç genelge ile talimat vermesini beklemekteyiz.” diye konuştu.
//BAKANLIK YÖNNETMENLİĞİ
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 18.05.2009 tarihinde yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'ni hatırlatan Bahadır Yalçın, bu yönetmeliğin 9 ve 10’uncu maddelerinde konunun detaylı biçimde ele alındığını dile getirdi. Yalçın, söz konusu yönetmeliğin 9 maddesinde; “Bina sorumlusu; asansörün bu yönetmelik kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yıllık kontrolünü asansörün hizmete alınmasını müteakip iki yıl sonra, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumludur.” şeklinde bir hüküm getirildiğini kaydederek, 10’uncu maddeyi ise, şöyle aktardı: “Yapının bağlı bulunduğu Belediye veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca, asansörün hizmete alınmasını müteakip iki yıl sonra, devamında yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün kontrolü yapılır. Ancak, kadrosunda yeterli sayıda Elektrik/Elektronik ve Makina Mühendisi bulunmayan Belediye veya Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar, yıllık kontrol işini, o asansörün yapımında görev almamış Yetkili Mühendislere yaptırabilirler. Bu mühendisler tarafından can ve mal güvenliği yönünden tesisin işletilmesine engel bulunmadığına dair en az üç nüsha halinde bir rapor düzenlenir. Hazırlanan raporun birer nüshası Belediyede veya Valilikte veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarda, bakım yapan firma ve bina sorumlusunda muhafaza edilir. Bu raporun tanzim ettirilmesinin takibi sorumluluğu, asansörün bulunduğu bina sorumlusuna aittir.”
//ASANSÖRLERDE EN SIK KARŞILAŞILAN PROBLEMLER…
Öte yandan MMO Erzurum İl Temsilciliği bünyesinde kurulan Asansör Denetim Merkezi’nin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bahadır Yalçın, “Denetimlerimiz sonucunda asansörler, ‘eksik ve hatalar giderilinceye kadar kullanılması sakıncalıdır’ anlamına kırmızı etiket, ‘eksik ve hatalar ivedilikle giderilmelidir’ anlamına gelen mavi etiket ve ‘kullanılmasında güvenlik açısından sakınca yoktur’ anlamına gelen yeşil etiketle tespit edilmişlerdir. Böylece kırmızı ve mavi etiket alan asansörlerin takip edilerek yeşil etikete çevrilmesi ve bu asansörleri kullanan insanların güvenli bir şekilde binmesi amaçlanmıştır. Denetimler bina yöneticilerinin asansörleri durumu hakkında bilgi sahibi olmalarını ve iyileştirme yönünde çalışma yapılmasını harekete geçirmiştir. Sıklıkla rastlanan eksiklikler ise; aşırı yük tertibatının, sınır kesicilerinin, hız regülatörü ve buna bağlı paraşüt sisteminin çalışmaması; kabin ve kapı etek saçlarının,
kabin kapısı yada fotosel sisteminin, makine dairesi kapısının kilit altında bulunmaması
ve bu sistemde asansör harici tesisat bulunması şeklinde gözlemlenmiştir. Konut yöneticilerinin göstereceği gayretler sayesinde kazaların önüne geçebileceğimize inanıyoruz. Site ve apartman yöneticilerinden bu konuda Erzurum’a yakışır desteklerinin devamını bekliyoruz. Asansör kontrolleri bir prosedür değil, can ve mal güvenliğimiz açısından bir gerekliliktir. Asansör Denetim Merkezimiz, basın aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarına devam ederek bilinçli asansör kullanıcılarını oluşturmayı hedeflemektedir.” şeklinde konuştu.