MMO'DAN DOĞALGAZ TEPKİSİ
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilcisi Abdulgafur Yeniay, Erzurum'da vatandaşların doğalgaz aboneliği ve fatura tahsilatı konusunda yaşanan problemlerin giderilmesini istedi.
Makina Mühendisleri Odası'nda bir basın toplantısı düzenleyen Abdulgafur Yeniay, "1996 yılından beri doğalgazın gelişini sabırsızlıkla bekleyen halkımız ancak 2003 yılı Ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eylül 2004'de açılışı yapılan doğalgaza kavuşabilmiştir. Fakat dağıtım lisansı alan PALEN A.Ş. uygulamaları ile halkımızı daha şimdiden canından usandırmıştır." dedi.
SERVİS KUTULARI BİNA İÇİNE ALINMALI
MMO Erzurum il yönetim kurulumuz tarafından yaptıkları çalışmalarda elde ettikleri veriler sonucu Erzurum halkı, iç tesisat firmaları ve meslektaşlarımızın çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Yeniay, "Servis kutuları bina dışına konulmaktadır. Özellikle geçtiğimiz yıl çokça uygulanmıştır. Bu şekilde yapılan uygulamaların ivedilikle düzeltilmesi gerekmektedir. Emniyet ve maliyet açısından sıkıntılar arz etmektedir. Servis hatlarının yapımında programsız ve düzensiz çalışılmaktadır. Abone olup gaz bekleyen vatandaşlarımız mağdur edilmektedir. Sayaç temini yaklaşık 15 kilometre mesafede bulunan bir yerden getirilmesi yine iş kaybı ve zaman kaybına sebebiyet vermektedir. Gaz dağıtım şirketinin idari binasının yetersizliği problemleri had safhaya taşımaktadır. İdari binada bulunan personel işleyiş yönünden farklı birimlere ayrılmamıştır. Aynı soruya her biri farklı cevaplar verip çözümü zorlaştırmaktadırlar. Vatandaşlarımız ve firmalarımız neyi nasıl yapacağı konusunda tereddüde düşmektedir." dedi.
PROJE ONAY SÜRELERİ ÇOK UZUN
Proje onay sürelerinin çok uzun olduğunu, yaklaşık 25–45 gün süren proje onayının vatandaşı zor durumda bıraktığını anlatan Abdulgafur Yeniay, "Gaz dağıtım şirketinin yeterli kontrol mühendisi bulundurmamasından kaynaklanmaktadır. Yaz sezonunun çok kısa olduğu ilimizde bu sürelerin uzun oluşu şu anda abone olup gaz verilmesini bekleyen vatandaşlarımızın ekonomik kayba uğramasını ve ilgili firmalarımızın iş ve zaman kaybına uğramasına sebep olmaktadır. Proje kontrolünde en az 4 makina mühendisi çalıştırılmalıdır. Kontrole gelen projelerin herhangi bir kayıt sırasının olmaması projelerin kaybolması ve sıraya riayet edilmemesi gibi söylentileri de beraberinde getirmektedir. Onaya gelen projelerin kayıt altına alınması kayıt sırasına göre işlemlerin yapılması, arşiv sistemine geçilmesi gerekmektedir. İç tesisat firmalarımızın problemleri ve şikâyetleri dikkate alınmamaktadır. Şikâyetlerin devam etmesi durumunda ayrıcalık uygulanacağı imasında bulunulması kabul edilebilir bir durum değildir. Gaz dağıtım şirketinin üst düzey yöneticilerinin Erzurum'da bulunmaması problemlerin anında çözümünü imkânsız kılmaktadır. Mutlaka üst düzey yöneticilerin burada bulunması ya da burada bulunan arkadaşlarımızın yetki ve sorumluluklarının artırılması gerekmektedir. Vatandaşlarımıza karşı davranışlarda nezaket kurallarına uyulmadığı görülmektedir. Fatura tahsilâtı vatandaşı canından bezdirmiştir. Anlaşmalı bankanın yetersizliği her bir fatura tahsilâtında vatandaşlarımızın yaklaşık bir gününü almaktadır. Önümüzdeki dönemlerde abone sayısının artması tahsilâtı içinden çıkılmaz bir duruma getirecektir. Banka sayısının artırılması veya ESKİ Genel Müdürlüğümüze ait tahsilât gişelerinin bir an önce devreye sokulması gerekmektedir." diye konuştu.
ENDEKS OKUMADA YETERSİZ KALINIYOR
Endeks okumada çok yetersiz kalındığını, endeks için profesyonel yöntemlerin kullanılmaması ve fatura dönemlerinde aksaklıkların, tahsilâtta sıkıntıların yaşanmasına sebep olduğunu anlatan Yeniay, daha sonra şunları kaydetti; "Belirli zaman aralıklarında idari binada çalışan personel endeks okumaya gönderilmektedir. Bu dönemlerde de idari binadaki ağır aksak yürüyen işler durma noktasına gelmektedir. Her geçen gün artan abone sayısı karşısında acilen çözüm üretilmelidir. Gaz dağıtım şirketi Erzurum'u ikinci plana atmaktadır. Çok küçük bir idari bina, yetersiz personel ve plansız-programsız çalışmayla halkımızı, firmalarımızı ve meslektaşlarımızı mağdur etmektedir. Halkımız gaz dağıtım şirketini kime şikâyet edeceklerini bilmemektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) gönderilen şikâyetleri değerlendirmede eksik ve yetersiz kalmaktadır. Zaten vatandaşlarımızda EPDK'ya ulaşmanın yolunu da bilmemektedir. Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan yukarıda saydığımız ve saymadığımız diğer problemlerin çözümünde EPDK ve PALEN A.Ş. ile gerekli girişimlerde bulunularak Erzurum halkına yardımcı olmalarını bekliyoruz."