Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV ülkede 7, Dünyada 655'inci sırada
ATAUNİV ülkede 7, Dünyada 655'inci sırada
8 düzensiz göçmen yakalandı
8 düzensiz göçmen yakalandı
Doğu Anadolu Tarih Hazineleri - 7 : Hüsrev Paşa Camisi
Doğu Anadolu Tarih Hazineleri - 7 : Hüsrev Paşa Camisi
Torbacılara darbe: 15 adrese eş zamanlı operasyon
Torbacılara darbe: 15 adrese eş zamanlı operasyon
Facianın eşiğinden dönüldü
Facianın eşiğinden dönüldü
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
29 Ekim 2009 Perşembe - 01:30

Kültür dokumuz zedeleniyor

GHA/Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Erzurum’un, şahsi mülkiyete kayıtlı tescilli eserler bakımından zengin bir şehir olduğunu, ancak bu zenginliğin muhafaza edilemediğini dile getirdi.

Kültür dokumuz zedeleniyor

Erzurum’da son 20 yıl içerisinde tescilli özel mülklerin sayısında çok ciddi azalmaların yaşandığı bildirildi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Erzurum’un, şahsi mülkiyete kayıtlı tescilli eserler bakımından zengin bir şehir olduğunu, ancak bu zenginliğin muhafaza edilemediğini dile getirdi.
//TESCİLLİ TARİHİ EVLER YOK OLUYOR
Devletin özel mülkiyete ait tescilli eserlerin korunması, bakım ve onarımları için kaynak ayırmasına rağmen, mülk sahiplerinin bu konuda ilgisiz kaldıklarını kaydeden Gündoğdu, “İl Özel İdareleri’nin, tescilli eserlerin bakım ve onarımları için ayırdığı bir kaynak vardır. Bu kaynak maalesef kullanılamıyor.” dedi. Tescilli mülkü bulunan vatandaşların, sahip oldukları bu mülklerle ilgili olarak onarım projesi hazırlayıp, ilgili kurullara sunabileceklerini kaydeden Gündoğdu, “Kurullar bu projeleri inceleyip onayladıktan sonra gerekli olan kaynak İl Özel İdareleri’nden temin edilebiliyor. Vatandaşlarımızın bu imkanı mutlaka kullansınlar.” şeklinde konuştu. Her yıl alınan emlak vergilerinden yüzde 10 oranında yapılan kesintilerden, tescilli mülklerin bakım ve onarımları için kaynak oluşturulduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, vatandaşın hakkı olan bu imkanın, tarih ve kültür şehri olan Erzurum’da yeteri kadar kullanılamamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi.
//ERZURUM’UN TARİHİ DOKUSU BETON YIĞINLARIYLA KAPATILDI
Erzurum’da özel mülkiyete tabi tescilli çok sayıda evin yerinde binalar ve lüks konutlar yükseldiğini vurgulayan Hamza Gündoğdu, “Bundan 20 yıl öncesine kadar Erzurum’un sokakları, yıllar öncesinin tarihi ve kültürel dokusunu ifade ederdi. Erzurum sokaklarında gezinenler, tarihi doku karşısında şaşkına döner ve kendini çok güvende hissederdi. Çünkü sokakların taşında, duvarında ve toprağında adeta Erzurum’un ruhu vardı. Fakat geride kalan son 20 yıl, bu özellikleri ve güzellikleri silip süpürdü. Denetimsizlik, bilinçsiz yapılaşma ve rant hesapları, kentimizin güzelim dokusunu tarihe gömdü. Çok sayıda tescilli mülkler yıkıldı, terk edildi, viraneye döndü. Kimi mülk sahipleri, müteahhitlerle anlaşarak, tarihi ve kültürel dokunun üzerine beton yığınlarının dikilmesini tercih etti.” ifadelerini kullandı.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, henüz hiç bir şey için geç olmadığına işaret ederek, “Her ne kadar tescilli mülklerin yüzde 30’u gibi çok az bir kısmı günümüze ulaşmış olsa da, bu eserlere sahip çıkmalı, koruma altına almalıyız. Bu süreçte en büyük görev, mülk sahiplerine düşüyor.” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arslanpaşa Külliyesi yenilendi
GHA/Oltu ilçesinde bulunan Aslanpaşa Camii Külliyesi’nde, İlçe Müftülüğü ...
2011 Panelle tanıtılacak
İHA/Erzurum 2011 Kış oyunları, cumartesi günü düzenlenecek bir panelle tanıtılacak.
Kültür Turizmi Zirvesi
İHA/"Doğu Anadolu'da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler ...
 
Hun öğrencilerle sohbet etti
Erzurum'da düzenlenen 4. Uluslararası Dadaş Film Festivali'ne katılan ...
Konak, 30 Ekim'de Erzurum’da
Türk sinemasında eşine sık rastlanan korku gerilim tarzı filmlere başka ...
Alpin çiçekler sergiyle tanıtıldı
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nın Doç. Dr. Faris Karahan ...
 
İlk gezilerini Erzurum’a yaptılar
Gümüşhane Özel Bahar İlköğretim Okulu veli ve öğrencileri, eğitim öğretim ...
“Söylenme Söyle”
İHA/Erzurum yeni bir haber portalına kavuştu. Gazeteci Selahattin Şener’in ...
Ödüllü yıldız sanatçılık serüvenini anlattı
İHA/Dadaş Film Festivali'nde, "Hayat var" filmindeki performansıyla en ...
 
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Erzurum.. Ve Giden Gelmiyor, Acep Nedendir?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Büyükşehir Halk Pazarları ve Allah Korkusu
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sandala Mandala
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Yapay Zeka İllet mi, Nimet mi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Özgür ülke olmanın ilk şartı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kül Rengi Harita
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva