Erzurum’da ekonomik krizin etkileri, “Kısa Çalışma Ödeneği” verilerine de yansıdı. Krizin olumsuz etkileri nedeniyle mali çıkmaz içerisine giren çok sayıda firma, söz konusu uygulamadan faydalanabilmek için harekete geçti. İşleri kötüye giden işletmelere, işçilerini işten çıkarmamaları ve kısa çalışma ilan etmeleri karşılığında ödenen ‘Kısa Çalışma Ödeneği” Erzurum’da da talep gördü. Ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltan çok sayıda firma, çalışanlarına “Kısa Çalışma Ödeneği” tahsis edilmesi için Türkiye İş Kurumu’na başvuruda bulundu. Kurum tarafından yapılan inceleme ve Bakanlık onayı ile işleme koyulan başvurular kapsamında, Erzurum’da 265 çalışana “Kısa Çalışma Ödeneği” tahsis edilirken, yapılan ödeme miktarı ise, 187 bin 496 TL olarak açıklandı.
//ÖDENEKTEN NASIL YARARLANILABİLİYOR?
İşveren, işyerinin genel ekonomik krizden etkilendiğini ya da işyerinde yangın, deprem gibi zorlayıcı sebeplerin ortaya çıktığını İş- Kur’a bildiriyor. Bu bildirimle birlikte varsa iddiasını kanıtlayıcı somut belgeleri de başvuru formuna ekliyor. İşverenin başvurusunu sebep ve şekil açısından inceleyen İş-Kur, bu talebi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletiyor. Bakan tarafından, işyerinin dahil olduğu sektörle ilgili yaygın bir kriz halinin olup olmadığına açıklık getiriliyor. İşverenin talebinin Bakanlıkça da ciddi bulunması durumunda, işyerine bir denetim elemanı gönderilerek, uygunluk denetimi yapılıyor. Böylece işverenin iddia ettiği gibi işyerinde gerçekten bir kısa çalışma ya da faaliyetin geçici durdurulması hali olup olmadığı kontrol ediliyor.
//SON KARAR İŞKUR’UN
Bu kontrol sonucu işverenin talebi uygun bulunursa İş-Kur tarafından, söz konusu firmanın çalışanlarına kısa çalışma ödemesi başlatılıyor. Kısa çalışma ödeneği normal koşullarda işsizlik ödeneği kadar ödeniyor. Günlük işsizlik ödeneği ise, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı şeklinde belirleniyor. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor.
//İFLAS EDEN 2 ŞİRKETTE ÇALIŞAN TOPLAM 20 KİŞİNİN MAAŞLARI ÖDENDİ
Öte yandan iflas eden ve faaliyetini resmi olarak tamamen durduran işletmelerin faydalanabildikleri “Ücret Garanti Fonu”, ödenek musluklarını Erzurum’daki 2 şirket için de açtı. İflas etmiş olan ve tasfiye halindeki şirketlerde çalışanların son 3 aylık maaşlarının ödendiği “Ücret Garanti Fonu”ndan Erzurum’a 38 bin 130 TL tutarında ödenek tahsis edildiği öğrenildi. Toplam 20 kişinin ödenek almaya hak kazandığı uygulama için 2 ayrı şirketin başvuruda bulunduğu kaydedilirken, şirketlerin birisinde 19, bir diğerinde ise, 1 kişinin istihdam edildiği belirtilerek, söz konusu çalışanların tasfiye sürecindeki son 3 aylık maaşlarının Ücret Garanti Fonu tarafından karşılandığı ifade edildi.