ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltu'da ADEM Projesi sergisi
Oltu'da ADEM Projesi sergisi
Karayazı’da ‘Ters Lale Festivali’ günceli
Karayazı’da ‘Ters Lale Festivali’ günceli
MHP’den TFF’ye sert tepki
MHP’den TFF’ye sert tepki
Kotanlı’dan 1 Mayıs açıklaması
Kotanlı’dan 1 Mayıs açıklaması
Erzurum’dan 2 futbolcu milli takım kadrosunda
Erzurum’dan 2 futbolcu milli takım kadrosunda
HABERLER>EKONOMİ
18 Kasım 2009 Çarşamba - 04:06

Patates üretiminde “marka olma” süreci

GHA/ Erzurum’un, sahip olduğu patates üretim alanı açısından Türkiye 6’ıncısı, patates üretimi açısından da, Türkiye 8’incisi olduğu öğrenildi. Patates, toplam 5 bin 411 hektarlık üretim alanına sahip olduğu Erzurum’da, endüstriyel ürünler sıralamasında birinciliği elde ederken, üretim miktarı oranına göre ise, şeker pancarından sonra ikinci endüstriyel bitki olarak tanımlanıyor.

Patates üretiminde “marka olma” süreci

//ERVAK ARAŞTIRMASI
ERVAK tarafından yapılan “Erzurum Alt Bölgesi Uygun Yatırım Alanları Araştırması”nın sonuçlarına göre, Erzurum’da toplam 380 bin 418 hektar kullanılabilir tarım alanı bulunuyor. Söz konusu tarım alanının 295 bin 827 hektarlık bölümünün ekildiğine yer verilen araştırmada, ildeki endüstriyel bitkilerin fotoğrafı da ortaya konuluyor. Erzurum’da 2005 yılına ait tarımsal üretim verileriyle, patatesin, tarım sektöründeki ağırlığını korumaya devam ettiği sonucuna ulaşılırken, başlıca endüstriyel bitkiler olarak patates ve şeker pancarı sıralanıyor. Erzurum’da 5 bin 411 hektarlık üretim alanına sahip olan patates, ‘üretim alanı’ kriterlerine göre, endüstriyel bitkiler sıralamasında başı çekerken, ‘üretim miktarı’ bakımından şeker pancarından sonra geliyor. 102 bin 461 ton üretim miktarı esasına göre, ilde şeker pancarından sonra en fazla üretilen tarım ürünü patates olurken, Türkiye sıralamasında 6 ile 8’incilik ise, yine Erzurum patatesinin elinde bulunuyor. Erzurum, sahip olduğu patates ‘üretim alanı’ açısından Türkiye 6’ıncılığına sahipken, ‘üretim miktarı’ bakımından da, Türkiye 8’inciliği unvanını korumaya devam ediyor.
//ÜRETİMDE KULLANILAN ARAZI PAYI
Erzurum’da, bitkisel üretim, hayvancılık, su ürünleri ve ormancılık olmak üzere 4 ana başlık altında ele alınan tarım sektörü, toplam 25 bin 66 kilometrekare yüzölçümüne sahip il arazisinin fiziki yapısına göre şekilleniyor. Sahip olunan arazilerin yüzde 56,2’si dik, yüzde 23,8’i orta eğimli, yüzde 14,1’i sarp ve yüzde 5,9’unun da, düz bir konumda bulunduğu Erzurum’da, tarımsal amaçlı kullanılabilir arazinin toplam içindeki payı, yüzde 15,17’ye tekabül ediyor. Arazilerin kullanım biçimleri, coğrafi şartlar ve iklim koşulları, Erzurum’da seracılıktan genel tarla ziraatına, meyvecilikten sebzeciliğe ve su ürünlerinden hayvancılığa kadar tarımın her alanında faaliyette bulunulmasına imkan sunarken, tarla ürünlerinin verimlilikleri açısından yapılan sıralamada ise, endüstriyel bitkiler başı çekiyor. Erzurum’daki endüstriyel bitki üretimi, Türkiye ortalamalarının bile üzerinde şekillenirken, tahıl, yağlı tohumlar ve yumru bitkilerin üretimi ise, ortalamanın altında kalıyor.
//ERZURUM’DA EKİM ALANLARININ GENİŞLEME SÜRECİ
“Erzurum Alt Bölgesi Uygun Yatırım Alanları Araştırması”nın sonuçları arasında, Erzurum’daki ekim alanlarının genişleme sürecine de yer veriliyor. Erzurum’daki ekim alanlarının genişlemeye başladığı dönem, 1950 sonrası olarak kaydedilirken, bu dönemde 80 bin hektar olan ekim alanlarının, 1960 yılı başlarında 160 bin hektarın üzerine çıktığı bilgisi aktarılıyor. Ekim alanları Erzurum’da 1970’li yılların başında 178 bin hektar civarındayken, 10 yıllık dönem sonunda bu rakamın 194 bin hektara çıktığı belirtilen araştırmada, 1996 yılında 291 bin hektar olan ekim alanlarının, günümüzde 380 bin 418 hektara kadar çıktığı kaydedildi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
merve 18 Nisan 2010 Pazar 15:27

lütfen istediğim bilgiyi veeeerin

Yorumu oyla      7      5  
Ahmet Kovaytan 19 Kasım 2009 Perşembe 17:23

Söz konusu araştırma sonocuna göre Erzurum ili yüzölçümünün yaklaşık 6/1 oranına denk gelmektedir yani il ve ilçeler yerleşim alanları dağlar,tepeler,yollar,tarıma elverişli olmayan alnlar dışında yaklaşık 300 bin hektar ekili alan olduğu ifade edilmekte.Ben bü memlekekte mevcut yerleşim alanı olarak kullanılan Şükrüpaşa,sanayi mahallesi,Yenişehir,K.yurdalan,kayak yolu.Yıldızkent,Dadaşkent,Y.emre,ÇAT yolu TOKİ Ev.Gez mahallesi alt tarafı konbina alt tarafı hatırlayabildiklerim.Bu alanlarda 1970 yıllarda ekim yapılıyordu imara açılarak yerleşim alanı olan bu arazilerin yerine nerede ekim alanları oluşturuldu bilmek isteriz ayrıca Erzurumda bol miktarda papates üretimi yapılıyorda niye bu memlekete Merzifondan,Amasyadan patates geliyor bu kadar kaliteli pates üretilen yerde niye cips üretimi ,yan ürün üretimleri yok.ödenen teşvik pirimlerinden sonra ekilmeyen araziler.Bu memelekette yaprak kımıldamıyor vergi tahst.en düşük seviyede ödenemeyen kredi boçrları.Neyse görelim Mevla neyler.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaşın kafası karışık
GHA/Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ...
TURKCELL’den baz savunması
Erzurum'daki Çağrı Merkezinde basın mensupları ile kahvaltı yapan Turkcell ...
EBK'nın gözdesi solak kasap
Kurban Bayramı öncesinde Et ve Balık Kurumu (EBK) Erzurum Et Kombinası, ...
 
850 kişiyi iş sahibi yaptılar
Turkcell’in 4 yıl önce Erzurum’da 18 kişi ile açtığı çağrı merkezi, 4 ...
Harç borcu ödemiyor
2009 yılı Ekim ayı iller bazında merkezi yönetim bütçe harcamaları kümülatif ...
EZO’dan Daphan tepkisi
GHA/Erzurum Ziraat Odası), Daphan Ovası Cazibe Sulaması Projesi için “kırmızı ...
 
EBK, Kızılay'ın kurban kesimlerini yapacak
ERZURUM(CİHAN)- Et ve Balık Kurumu (EBK) Erzurum Et Kombinası, Kurban ...
Kırsal Kalkınmaya yeni destek
GHA/Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü ...
Saran’dan Erzurum açılımı
CİHAN/ Saran Enerji, İspanyol enerji devi Fersa’yla yenilenebilir enerji ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva