Kene ile yılda iki defa mücadele edilmeli
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özkan Arslan, kene ile mücadelenin yılda iki defa yapılması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Arslan, yaptığı açıklamada, dünyada 850'ye varan kene türünün bulunduğunu, ülkemizde ise 30 kadar kene türünün var olduğunu ifade etti.
Kene popülasyonunun nisan-ekim aylarında arttığına dikkat çeken Arslan, ölümlere yol açan ''Hyalomma'' cinsi kenenin genelde meralardaki hayvanlarda görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
''Aç kalan kene her canlıdan kan emmeye çalışır. Kene popülasyonu rakım, iklim ve coğrafik konuma göre değişmektedir. Yaban hayvanların da taşıdığı kenelerle mücadele daha etkin şekilde yapılmalıdır. Kene hayvanlarda da yüzde 10 verim kaybına neden olmaktadır.''
Kenelerle mücadelede doğal dengenin gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Arslan, mücadele kapsamında ahırların ilaçlanmasının da önemli olduğu ayrıca hayvan hareketlerinde de dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Kene ile mücadelenin veteriner hekimler nezaretinde yapılması gerektiğini kaydeden Arslan, ''kene ile mücadelede bilinçsizce yapılacak ilaçlamalar doğal dengenin bozulmasına neden olacaktır. Bu daha büyük sıkıntılara yol açabilir'' şeklinde konuştu.
SAĞLIKSIZ HAYVAN, İNSAN İÇİN EN BÜYÜK TEHLİKE
Koruyucu sağlık hizmetlerinde hayvan sağlığına büyük önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Arslan, koruyucu hekimliğin bir ayağının da veteriner hekimlik olduğunu söyledi.
İnsan sağlığını korumak için hayvan sağlığına büyük önem verilmesi gerektiğini belirten Arslan, ''ülkemizde paraziter mücadeleye büyük önem verilmelidir. Hastalıklı hayvan, insanlar için en büyük tehlikedir'' şeklinde konuştu.
Arslan, kuş gribi nedeniyle tavuk itlaflarının kene popülasyonunu artırdığı şekildeki iddiaların da doğru olmadığını sözlerine ekledi.